9 tipů, jak vylepšit jídelnu

Račte ke stolu. Až příště řeknete tuhle větu, můžete ji říkat s o hodně lepším pocitem. Stačí se trochu zamyslet nad tím, jak vaše jídelna vypadá. Dost možná bude potřeba jen vyladit pár detailu, abyste získali oázu lákající k chutné hostině plné vašich vyhlášených specialit. Máme pro vás devítku zaručených tipů.






1. Zaměřte se na šířku stolu

Ano, stůl je pochopitelně centrem dění. Je možné, že na něj máte speciální nároky. To je jedině dobře. Pokud ale hledáte optimální šířku stolu, věřte, že je to 110 cm. Shodují se na tom bytoví designéři, protože umožňuje mezi dva proti sobě sedící stolovníky umístit podnosy s dobrotami.

Kromě praktického využití středového prostoru mezi účastníky hostiny vám zbude dost místa i na dekorace. Pokud nefandíte běhounu, můžete využít svíčky nebo třeba vázu s květinami. Výhodou je taky flexibilita využití prostoru. Na nedělní oběd využijete běhoun a možná svíčky, na oslavu narozenin i květiny a zůstane prostor i na lahve s šampaňským nebo dárky oslavence.

Délku stolu si samozřejmě uzpůsobte podle potřeby. Záleží hlavně na to, kolik vás u stolu pravidelně jí společně. Ale je dobré mít aspoň jedno nebo dvě místa rezervu, případně sáhnout po rozkládacím stole. Jen pro případ, že by přijela nečekaná návštěva.

2. Ohraničte prostor pomocí koberce

Ozdobný koberec, kterým podložíte stůl a židle, skvěle ohraničí prostor určený pro stolování. Máte pestrou škálu možností, jak výrazný koberec budete chtít použít. Tím dáte najevo všem hostům důležitost vašeho jídelního setu. Jen si dejte pozor na koberce s dlouhým vlasem. Ty se pod jídelní stůl nehodí.

Proč je koberec dobrou volbou pod jídelní stůl? Důvodů je hned několik. V první řadě opticky spojí stůl a židle. Vedle toho má ale koberec i praktickou funkci – je totiž teplý. To ocení zejména jedlíci, kterým bývá zima od noh. Nakonec kobercem vyjadřujete i své estetické cítění, a to není zanedbatelné.

3. Připravte se na spojování stolů

Pokud máte doma jídelní stůl uvnitř i na terase nebo třeba pod pergolou, zkuste je vybírat tak, aby byly oba stoly stejně vysoké a široké. Díky tomu je v případě potřeby budete moct spojit v jednu dlouhou slavnostní tabuli. Třeba až bude chtít babička oslavit 80. narozeniny, sednete si všichni k jednomu stolu.

Venkovní stoly mívají často kovové nohy s ostřejšími hranami, které nepočítají s umístěním na měkkou podlahu. Proto si dávejte pozor při stěhování a spojování s vnitřním stolem, abyste nepoškrábali citlivější parkety, ale i dřevo nebo lino.

4. Pozor na výšku stolů a židlí

Při výběru nového nábytku do jídelny vás čeká jedno zásadní úskalí. Musíte chtě nechtě trefit výšku stolů a židlí tak, aby k sobě pasovaly. Na to si dejte dobrý pozor. I ten nejkrásnější stůl z masivního dřeva by byl při jídle velmi nepohodlný, kdybyste k němu měli nádherné, ale příliš nízké či příliš vysoké židle.

Platí to i při nákupu nábytku na internetu. Ten je čím dál častější volbou i v Česku. Takže až se budete rozhlížet po novém jídelním stole a židlích, vždycky mrkněte i na výšku. Budete mít jistotu, že k sobě sednou.

5. Dejte šanci kulatému stolu

Máte doma jídelnu v průchozím pokoji? V tom případě zvažte kulatý jídelní stůl. Vejde se k němu sice o jednoho až dva lidi méně, ale za to se nikdo nezraní, když poběží do kuchyně zalít kávu. Stůl bez rohů má i další společenskou výhodu. Všichni budou mít stejnou pozici a budou si u stolu rovni.

Oválný nebo kulatý tvar stolu navíc navozuje pocit pohody a bezpečí. To je sice doplňkový bonus, který většina lidí na první pohled neocení, ale k zahození určitě není. Uvidíte sami.





6. Nezapomeňte na světlo

Nad jídelním stolem potřebujete mít kvalitní osvětlení. Nejlepší variantou je lustr nebo jiné stropní svítidlo, které nejen dobře svítí, ale i dobře vypadá. Díky tomu bez problémů uvidíte kosti kapra při štědrovečerní večeři a zároveň dotvoříte estetický dojem celé místnosti výrazným dekorativním prvkem svítidla.

Můžete vybírat z různých stylů a velikostí stínidel. Nemusíte hned brát první lustr, který se vám bude zdát v pořádku. Zaměřte se na celkové vyznění jídelny. Možná neuškodí zvolit osvětlení, které na sebe strhne pozornost.

7. Zaujměte vyzněním místnosti

Extrémně pragmatičtí lidé s námi mohou nesouhlasit, ale do jídelny patří mnohem víc než jen stůl a židle. Nezapomínejte na působivé dekorace a doplňkový nábytek. Finta není v pár kusech nábytku, ale ve vyváženém mixu všech složek, které vytvoří útulné prostředí příjemné všem hostům.

Dobrým tipem jsou pokojové květiny. Skvěle ladí k přírodnímu zařízení místnosti, ale taky vytvářejí neotřelý kontrast v případě, že máte jídelnu zařízenou spíš industriálně a moderně.

8. Textura a teplo jsou základ

Hlavní roli v jídelně hrál, hraje a bude hrát vždy stůl. Tím spíš si dejte záležet na tom, jak vypadá. Pokud patříte mezi fanoušky přírodních materiálů, vybírejte pečlivě zejména texturu dřeva. Kromě toho si dejte pozor taky na odstín. Dobré je vybírat tmavší dřevo ke světlé podlaze a opačně.

9. Pozor na styl židlí

Židle jsou pro jídelnu naprosto zásadní. Bez nich bychom se mohli jen těžko najíst v pohodlí a kruhu nejbližších. Ale kromě jídelny židle často využíváme i v jiných místnostech. Proto se snažte vybírat typy a styly, které k sobě pasují. Nemusí zcela, ale aspoň nějakým rysem. Oceníte to, až budete potřebovat u stolu využít všechny židle, co máte doma.

TIP: Další články pro vás pravidelně chystáme na blogu. Mrkněte na ně a nechte se inspirovat.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste