Co je to kokedama a jak si ji vyrobit doma?

Kokedama. Máte pocit, že jste toto slovo ještě neslyšeli? Možná ne, ale určitě jste ji viděli ve spoustě květinářství, na internetu i v interiéru. Jde o mechovou kouli, ze které roste pokojová rostlina.

Kokedamy neboli japonské mechové koule

Japonské koule z mechu čili kokedamy

Kokedama je stará japonská umělecká forma pěstování rostlin, která vychází z praxe bonsají. Odhalené kořeny bonsají, které časem obrostly mechem, byly zárodkem pro vznik kokedam. Kokedamám se hovorově říká „bonsaje pro chudého muže“, protože se jedná o jednodušší a finančně méně náročný způsob zařízení japonské zahrady v interiéru.

Tento způsob pěstování pokojovek je starý zhruba 500 let. Představili ho japonští umělci, kteří nemohli žít v blízkosti lesa, ale přáli si ho mít nadosah.

Proč se rostliny sází do mechové koule místo do květináče?

Kokedama představuje způsob, jak pěstovat rostliny bez použití květináče. Klíčovou myšlenkou je 100% přírodní pěstování. Kokedamy napodobují skutečná prostředí, ve kterých rostliny přirozeně žijí. Umění kokedam spočívá ve spojení člověka a přírody.

Mech rostlinám dodává potřebnou vlhkost a kyslík, což jsou dvě základní potřeby pro správný růst. Díky mechu můžete mít malý kousek lesa třeba ve svojí kanceláři. Japonská kultura mech chápe jako metaforu plynutí času, dlouhověkosti a něčeho, co zůstává na jednom místě a splyne s okolím.

Levitující kokedamy si rozumí s bytovým stylem wabi-sabi

Rustikální mechové koule jsou dokonalým odrazem myšlenky wabi-sabi. Wabi-sabi je estetický směr, který hledá krásu v nedokonalosti a pomíjivosti věcí. Říká, že nic není dokonalé. Oslavuje obyčejné, nedokonalé, nevšední a mnohdy i značně opotřebované věci. Je to protiklad hektického života, ve kterém není místo pro chybování. Kokedamy se vyrábí ručně a nedokonalosti jsou na nich znát. Právě proto odpovídají filozofii wabi-sabi.

V posledních letech se kokedamy vnímají jako stylové a jedinečné interiérové doplňky. Vzhledem k tomu, že jsou zahaleny do mechu, dělá jim dobře vlhké prostředí. Klidně je zavěste nebo postavte do koupelny. Pořádnou dávku harmonie vnesou i do obývacího pokoje.

Asi nejčastěji jsou k vidění levitující kokedamy. Visí ze stropu buď na přírodním provázku, nebo na vlasci. Vlasec je oblíbený, protože je okem téměř neviditelný, a proto pokojové květiny vypadají, jakoby levitovaly (vznášely se). Často se mechové baly staví také do hliněných podtácků nebo na dřevěná kolečka. K dostání jsou také speciální stojany, na které se kokedamy věší.

Kokedamy mohou viset ze stropu, ale také stát na podložce

Výroba kokedamy krok za krokem

Výroba kokedamy si žádá trpělivost, sílu v rukou a správný výběr rostliny. Výběr rostliny je skutečně klíčový. Nejde jen o estetickou stránku, ale také o to, aby rostlina zvládla specifický způsob pěstování. Vyberte takovou, která:

  • pomalu roste,
  • není náročná na zálivku,
  • snese vlhkost,
  • nepotřebuje přímé slunce.

Jakým rostlinám se bude v mechovém balu dařit?

  • Asparágu,
  • pepřinci,
  • parožnatce,
  • nolině,
  • ibišku,
  • aloe vera,
  • tlusticím,
  • zelenci.

Namasírujte si svaly v rukou a jdeme na to!

Pro výrobu kokedamy budete potřebovat:

  • nízký mech, který najdete v lese,
  • rašelinu,
  • pěstební substrát,
  • akadamu,
  • lžičku,
  • přírodní provázek nebo vlasec,
  • nůžky,
  • rostlinu.

Základ kokedamy tvoří hliněná koule, kterou vyrobení ze směsi rašeliny, akadamu a vody. Akadama jsou drobné kamínky, které v hlíně zadržují vodu. Tyto ingredience smícháte. Z těsta byste měli snadno vytvarovat kouli, která nepraská, ale ani není příliš mokrá.

Jakmile máte kouli, je potřeba ji „vydlabat“. K tomu vám poslouží čajová lžička. V kouli udělejte dostatečně velký otvor, do kterého budete následně sázet rostlinu. Kouli se snažte „vydlabat“ tak, aby měla stěny stejně široké.

Z hlíny vyrobíte kouli, do které zasadíte rostlinu

Jakmile máte „vydlabáno“, dejte do otvoru pěstební substrát, ideální je substrát na bonsaje. Po naplnění do substrátu zasaďte vybranou rostlinu.

Mech byste měli mít vcelku. Sice můžete kouli obalit i menšími kousky mechu, ale to je pro začátečníky příliš složité. Z mechu nejprve vyberte jehličí, klacíky a další částečky, které tu nemají co dělat. Mech položte zelenou stranou na stůl. Do středové části položte hliněnou kouli a obalte ji mechem. Aby mech na kouli dobře držel, je potřeba jej připevnit buď přírodním provázkem, nebo vlascem. U přírodního provázku hrozí, že se časem rozpadne.

Mech provázkem či vlascem omotávejte pevně. Pamatujte, že se mech časem vysuší a jeho objem se zmenší. Jakmile máte omotáno, ostříhejte mech, který trčí, aby byl povrch kokedamy hladký.

Alternativa k mechu: pokud nemáte možnost živého mechu, můžete hliněnou kouli obalit pouze přírodním provázkem.

Pěstování a péče o kokedamu

Stejně jako jiné pokojové rostliny i kokedamy je potřeba zalévat. Pokud jste zvolili rostliny, které jsou nenáročné na zálivku, vystačíte si se zvlhčením jednou za 14 nebo 21 dní. Jak poznáte, že kokedama potřebuje vodu? Když uchopíte kokedamu do ruky, ucítíte, že je lehká. To je správný čas na zálivku.

Kokedamy se nezalévají konví, jako květiny v závěsných květináčích do bytu. Potřebují tzv. koupel. Do kyblíku nebo umyvadla napusťte vodu, nechte ji odstát a následně do ní kokedamu ponořte. Nechte ji „pít“ klidně několik hodin nebo celou noc. Jakmile kokedamu do koupele ponoříte, začnou se ve vodě tvořit bublinky. To znamená, že kokedama pije. Až je dost napitá, bublinky se přestanou tvořit.

Po koupeli nechte kokedamu okapat, ideálně nad umyvadlem nebo kyblíkem. Čas od času můžete do vody přidat trošku hnojiva. Tím kokedamě dodáte potřebné živiny.

Mech je živý organismus, který po čase ztratí svoji zelenou barvu a zhnědne. Jakmile se toto stane, stačí, když rozstříháte šňůrku, mech vyhodíte a nahradíte jej mechem čerstvým.

Jestliže vám začne rostlina v kokedamě žloutnout, potřebuje buď přihnojit, nebo vyměnit substrát. Při přesazování je potřeba rozstříhat provázek, hliněný bal zbavit mechu, vytáhnout rostlinu, vysypat starou zeminu a nahradit ji novou.

Na jaké místo kokedamu zavěsit?

Pro správný růst potřebují kokedamy trochu slunečního světla. Neměly by však viset na přímém slunci, které je zbytečně vysušuje. Pověste mechové koule blízko okna tak, aby byly částečně ve stínu. Neměly by být vystaveny průvanu. Zároveň by neměly být v blízkosti zdroje tepla, tedy nad krbem či radiátorem.

Jaké benefity vám kokedama přinese?

Japonské mechové koule dokážou:

  • zlepšit kvalitu vzduchu,
  • dodat vašemu interiéru šmrnc,
  • ulevit vám od stresu,
  • zvlhčit vzduch.

Se správnou péčí vám vydrží kokedama krásná i několik let.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste