Objevte nestárnoucí macramé dekorace, které svět zná již od 13. století

1074 Trendy

Její časová linka je dlouhá téměř 8 století, přičemž v některých dobách byla populárním hitem a jindy se na ni skoro zapomnělo. Macramé dekorace jsou nadčasové a snadno si je vyrobíte i sami.

Dlouhá historie sukovaných doplňků

Technika macramé se pravděpodobně zrodila ve 13. století pod rukama arabských tkalců. Ti začali různými způsoby svazovat nitě a příze podél okrajů ručně tkaných látek, čímž vytvořili ozdobné třásně na osuškách, šátcích nebo závojích. Postupem času se macramé rozšířilo do Španělska, Itálie a vlastně celé Evropy.

Za světový rozmach vděčí tato technika námořníkům, kteří si čas strávený na moři zpestřovali sukováním. Vyráběli tak houpací sítě, opasky nebo třásně na lodních zvonech. Své výrobky v přístavech prodávali či vyměňovali, a tak se macramé dostalo také do Číny a Nového světa, dnešní Ameriky.

Největší popularitě se macramé těšilo ve viktoriánské éře, kdy se jím zdobilo oblečení na párty, výlety, ale také na doma. Nechybělo ani na spodním prádle. Používalo se rovněž pro výrobu domácích potřeb, jako jsou ubrusy, přehozy a závěsy.

Přestože se v některých dobách na macramé zapomnělo, dnes se z něj vyrábí dekorace na zeď nebo závěsy na květiny. Nechybí ani stylové šperky, kdy se macramé doplňuje dřevěnými korálky či perličkami.

Macramé a jeho široké uplatnění v interiéru

V 70. letech patřila tato výtvarná technika mezi nejoblíbenější a dnes se opět vrací na výsluní. Macramé dekorace mají moderní podobu a stávají se originálními doplňky našich domácností. Jsou typické především pro boho laděné domácnosti. Pro výrobu se používají nejrůznější materiály, a protože se jedná o ruční práci, žádná dekorace není stejná. Nejčastěji se macramé dekorace vyrábí z bavlněných přízí, ale také z lněných, jutových, kokosových či konopných šňůr.

V jaké podobě se může macramé objevit u vás doma?

  • Závěsy – závěsy z macramé můžete pověsit mezi dveře nebo z nich udělat dělicí stěnu mezi holčičí a klučičí částí dětského pokoje. Macramé závěsy budou skvěle vypadat i v obývacím pokoji, kde mohou oddělovat relaxační čtecí koutek s křeslem od zbytku místnosti.
  • Stínítka na lampy – sukovanou technikou se dá vyrobit překrásné stínítko na lampu. Originálně bude vypadat na lampě stojací i stolní. Kostra stínítka musí být do díla zakomponovaná tak, aby byla neviditelná.
  • Houpací síť – pomocí macramé můžete „usukovat“ houpací síť nebo závěsné křeslo. Houpačky jsou vhodné především do interiéru. Parádu udělají zejména v ložnici. Pokud počasí dovolí, můžete síť zavěsit do stojanu a nechat na zahradě pod pergolou nebo ji připevnit ke stropní konstrukci pergoly.
  • Závěsy na květiny – zelené stěny či levitující květiny jsou trendem, který si v interiérovém designu získává na popularitě. Zelenou stěnu můžete snadno vytvořit z polic a regálů, které zaplníte květináči. Pokud nemáte na květináče dostatek místa, je nejlepším způsobem jejich zavěšení ze stropu. A právě pro zavěšení se hodí sukované macramé závěsy na květiny, které mohou mít různé délky a prostoru přidat na plasticitě.
  • Macramé na zeď – ze šňůrek můžete vytvořit originální umělecká díla, která zavěsíte na stěnu podobě jako obrazy. Úžasně vypadají dekorace drhané na silnější větvi. Oblíbené jsou například macramé listy, andělská křídla nebo geometrické tvary. Touto technikou se vyrábí i populární lapače snů.
  • Bytový textil – z macramé je možné udrhat obal na polštář, přehoz na sedačku nebo středový běhoun na konferenční stolek.

Macramé můžete oplést zavařovací nádobu, ze které se rázem stane stylová lucerna. Kromě toho je z něj možné vyrobit stojan na noviny, paraván či závěsné police.

Macramé dekorace si snadno vyrobíte sami doma

Macramé je sukování neboli drhání. Jeho výroba je mnohem snazší než třeba pletení či háčkování. Pokud zvládnete několik základních uzlů, máte vyhráno. K nejdůležitějším uzlům patří čtvercový, základní, střídavý, poloviční střídavý a uzel Josefína. Samozřejmě se můžete naučit i další ozdobné uzly jako japonský, čínský, turecký atd. Uzly je potřeba rovnoměrně utahovat a vodicí nit směrovat určitým úhlem. Pak už jen stačí střídat uzly a směrovat vodicí šňůry.

Pro zdobení můžete použít skleněné či dřevěné korálky, peříčka, dřívka či perličky. Přírodní provázky se navíc dají barvit, takže můžete vyzkoušet i barvení populární technikou ombré.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste