Proč by podle feng shui měly být v ložnici pokojovky s oblými listy?

Pokojové rostliny vnáší do interiéru harmonii. Odbourávají stres a pomohou vám se uvolnit. Ložnice je místem, které má na výběr pokojových rostlin specifické požadavky. Rozhodně by jich nemělo být mnoho a také by neměly mít ostré listy. Zjistěte, jak vybrat rostliny vhodné do ložnice.

Pokojové rostliny vnáší do interiéru harmonii

Estetika ložnice se podepisuje na kvalitě odpočinku

Ložnice je místem, ve kterém byste se měli cítit bezpečně a v pohodě. Při jejím zařizování je potřeba dbát na celkovou harmonii. Důležité je ladění barev, materiálů i doplňků. Právě v ložnici se do praxe nejlépe převede přísloví, že méně je více.

V ložnici by nemělo být zbytečně mnoho nábytku. Vybrané kousky by měly být především funkční. Nejdůležitějším nábytkem, který tvoří srdce ložnice, je postel. Po stranách by se měly nacházet noční stolky s osvětlením. Pro uložení prádla bude sloužit šatní skříň, případně komoda, která může plnit funkci kosmetického stolku. Stačí nad ni zavěsit zrcadlo.

Barevná paleta by měla zahrnovat především tlumené a jemné barvy, které můžete doplnit jednou výraznější. Výraznější barvu by měly mít především doplňky, které snadno vyměníte. Specifickým doplňkem jsou rostliny, které místnosti dodají život a pozitivní energii.

Estetika ložnice se podepisuje na kvalitě odpočinku

Rostliny vás v ložnici neudusí

Mnoho lidí při otázce, zda si do ložnice dát květiny přemýšlí nad fotosyntézou. Ta spočívá v tom, že rostliny přes den spotřebovávají oxid uhličitý, který díky světlu přeměňují na kyslík. V noci se tento proces otáčí. Lidé se tedy přirozeně bojí, že jim rostliny budou v noci ubírat kyslík a do prostoru uvolňovat oxid uhličitý.

Přestože fotosyntéza tímto způsobem skutečně funguje, produkce oxidu uhličitého je tak malá, že vás v ložnici nebude nijak ohrožovat. Podobně je to i s „výrobou“ kyslíku. Přestože je možné se dočíst, že rostliny dodávají do místnosti čerstvý vzduch, ve skutečnosti je objem kyslíku tak malý, že rozhodně nenahradí klasické větrání oknem.

I když rostliny dodávají do místnosti čerstvý vzduch, nezapomeňte pravidelně větrat

Ložnice podle feng shui

Učení feng shui vychází ze snahy o dokonalé a vyrovnané proudění energie, což pozitivně ovlivňuje váš život. Této neviditelné energii se říká Čchi a jejím úkolem je „oživení“ všeho bez ohledu na to, co to je (nábytek, dům, hora, rostliny atd.). Předpokladem harmonie, zdraví a životního blaha je tedy nerušený a volný tok této energie. Právě z tohoto důvodu by v ložnici podle feng shui nemělo být mnoho nábytku. Nedoporučuje se, aby se pod postelí skladovaly věci, které by mohly volný tok Čchi narušit.

Abyste měli v ložnici pozitivní energii, je potřeba eliminovat rušivé vlivy, jako je například elektronika a zapojit ty, které prostředí harmonizují. Harmonizujícím prvkem jsou podle východního učení právě rostliny.

Harmonizujícím prvkem v ložnici jsou podle východního učení pokojové rostliny

Rostliny, které jsou podle feng shui do ložnice vhodné

Obecně jsou nejlepší rostliny do ložnice takové, které jsou zdravé, živé, nezaprášené a opečovávané. Feng shui radí, aby tyto rostliny měly oblé listy, jelikož zvyšují prosperitu. Zároveň byste je měli sázet do keramického nebo dřevěného květináče s odtokovým otvorem a podmiskou na přebytečnou vodu. Květináče z umělé hmoty se nedoporučují, jelikož dusí a potlačují přirozenou Čchi energii květin. Vzhledem k tomu, že je ložnice místem pro dva, měly by zde být i doplňky v páru. Proto do ložnice dejte alespoň 2 květiny.

  • Lípěnka africká – přezdívá se jí také stromeček lásky, míru a klidu. Postavte ji na světlé a chladné místo, kde je vysoká vzdušnost a vlhkost.
  • Fíkovník kaučukový – jedná se o stálezelený dlouhověký strom, který podporuje zdraví a životní sílu. Charakteristické jsou pro něj oválné a lesklé tmavozelené listy. Nevadí mu polostín a preferuje pokojovou teplotu mezi 15 až 24 °C. Listy je potřeba čas od času zbavit prachu.
  • Tučnolist vejčitý – ve feng shui ho pokládají za strom peněz. Prý přináší prosperitu, ale musí být umístěný na jihovýchodní straně. Pojí se se štěstím, přátelstvím a materiálním bohatstvím. Každý nový list představuje nabytí bohatství. Rostlina do vztahu přináší stabilitu a nezištnost. Potřebuje hodně světla, ale zálivku jen 2krát měsíčně.
  • Zamiokulkas – je vhodný i do ložnice. Jde o nenáročnou rostlinu, která se podepisuje na dobré kvalitě ovzduší v místnosti. Hodí se především na polostinné místo bez přímého slunce.
  • Pivoňky – jedná se o keř, který v ložnici jen tak nevysadíte. Pivoňky můžete ve váze postavit třeba na poličku či komodu. Jde o květiny vhodné do ložnice, protože podle feng shui symbolizují lásku a romantiku. Vzhledem k tomu, že jsou aromatické, je lepší je na noc přenést mimo ložnici. Celoročně si pivoňky v ložnici můžete dopřát v podobě tapet nebo obrazů.

Feng shui radí, aby měly pokojovky v ložnici oblé listy

Rostliny nevhodné do ložnice

Když už víte, které rostliny jsou do ložnice vhodné, jistě vás bude zajímat, jakým se vyhnout. Do ložnice si rozhodně nedávejte příliš aromatické pokojovky, které mohou způsobovat bolest hlavy nebo alergii. Zapomeňte proto na lilie nebo kvetoucí levanduli.

Jestliže trpíte dýchacími potížemi, neměli byste rostliny pěstovat v zemi. Hlína totiž může plesnivět. Spory plísní se pak uvolňují do ovzduší a dráždí sliznice, případně pokožku. Mnohem lepší je zvolit alternativní pěstování v podobě hydroponie, která spočívá v pěstování rostlin pouze ve vodě. Samozřejmě se jedná o vodu upravenou o živiny a další látky, které jí nedovolují, aby se v ní tvořily bakterie atd.

Do ložnice nepatří rostliny pichlavé ani ty s ostrými listy

Podle feng shui do ložnice nepatří rostliny pichlavé ani ty s ostrými listy. Kromě toho, že podporují nepokojnou energii, prý mohou i oslabovat chuť na sex. Rozhodně by v ložnici neměly být květiny, které usychají nebo mají suché listí. Pokud jsou rostliny jakkoliv narušené, přináší špatnou energii a smutek.

Je zajímavé, že vazby ze suchých rostlin feng shui nedoporučuje, protože přináší špatnou až mrtvou energii, ale umělé květiny tomuto učení nevadí. Je však důležité, abyste i o umělé pokojovky pečovali. Především by neměly být zaprášené.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste