Jak na dekoraci prázdné stěny v obýváku – 1. díl

Sedačka, konferenční stolek nebo stojací lampa by měly sedět k sobě a ideálně ladit taky s čelní stěnou, která je často v obyvácích výrazná. Proto pro vás máme pár tipů, jak vše sladit. V prvním díle se dozvíte něco o obří nástěnné malbě, rozdělení stěny do menších sekcí pomocí odstínů a prozradíme vám, jak na vestavěnou obývací stěnu. A to není všechno. Pojďme na to.

Využijte obří nástěnnou malbu

Holá a prostorná stěna si přímo říká o vylepšení. Pokud nepatříte do malé skupiny nadšenců pro minimalismus, určitě takovou zeď vylepšete dekorací. Můžete si ji představit jako prázdné plátno malíře nebo bílý výkres, který můžete podle chuti vylepšit. První a velmi působivou variantou je mural, tedy velká nástěnná malba. Lidé v takovém případě často volí detail rostliny, zvířete, krajiny nebo i člověka.

Když se pro mural rozhodnete, počítejte s tím, že se stane centrem dění v pokoji. Každý, kdo vejde, automaticky stočí pohled ke stěně. To může být velká výhoda, pokud se vám kolem podaří naaranžovat sympatické posezení nebo relax zónu. Stačí dvě nebo čtyři křesla s méně výraznými potahy a máte dobrý základ. Doplníte je stolkem a nenápadným kobercem a je to. Pro odvážnější je tady i varianta potahů v dominantním tónu obrazu na stěně. Musíte ale barvy pečlivě sladit.

Propojte malbu na stěně s prostorem obýváku. Pokud například mural zachycuje květy růží, slaďte ubrus na konferenčním stolku s barvou květin. Stejně tak můžete využít barev obrazu i pro dekorativní polštářky na sedačce nebo pohovce. Kromě malby na stěně by ale mělo být veškeré ostatní zařízení bez vzorů nebo barevných kombinací. Tím nechá krásně vyniknout mural a volně na něj naváže. Když se vám povede vše nakombinovat, získáte unikátní obývák.

Rozdělte stěnu za pohovkou odstíny barev

Velká stěna za sedačkou nebo pohovkou potřebuje zútulnit úplně stejně jako celá místnost. Není to nic složitého. Někdy vám bude stačit štětec a pár odstínu stejné barvy. V protilehlých koncích stěny pak uděláte pruhy v jiném odstínu, abyste ozvláštnili velkou jednolitou plochu. Bude se vám k tomu hodit taky maskovací papírová páska, vodováha a pravítko. Pak máte velkou šanci na dokonale rovné pruhy, ať už se rozhodnete pro vodorovnou nebo svislou variantu. Po sundání pásky budou hrany pruhů ostré jako břitva.

Pokud nefandíte malování nebo se vám do toho prostě nechce, nevadí. Vždycky existuje více řešení stejného problému. Jedním z nejjednodušších a nejpohodlnějších jsou abstraktní grafiky v paspartách nebo rámečcích. Můžete je seskupit po třech a zarovnat nad středem stěny a sedačky zároveň. Pro minimalističtější variantu bude stačit jedna řada grafik. Jestli chcete něco výraznějšího, pověste nad sebe dvě trojice grafik tak, aby ty nad sebou byly vždy rozměrově stejné.

Nepodceňujte barvy ani na obrázcích nebo grafikách, které plánujete pověsit na stěnu. Vždycky je potřeba, aby k sobě jednotlivé odstíny ladily. Jinak by totiž výsledný dojem nebyl dobrý. Když si nebudete vědět rady, můžete se poptat bytových architektů nebo designérů. Určitě vás nasměrují za úspěchem. Spoustu rad ohledně ladění barev a odstínů najdete taky na internetu. A když se vám ani tak nepodaří vyzdobit stěnu napoprvé, nezoufejte. Obrázky můžete kdykoliv vyměnit za jiné, které vám do obýváku lépe sednou.

Vyzkoušejte vestavěnou obývací stěnu

Elegantním řešením na pomezí staré klasiky a neotřelé moderny je právě vestavěná obývací stěna. Nepředstavujte si ale žádnou těžkopádnou sestavu skříní a skříněkz tmavého dekoru dřeva, která celý obývák zbaví vzdušnosti a světla. Naopak! Dnešní obývací stěny často mívají jen malinko nábytku, protože už doma na rozdíl od našich prarodičů neskladujeme veškerý hmotný majetek. Však to znáte, jak to říkávali – někdy by se něco z toho ještě mohlo hodit. Naštěstí doba pokročila a my se obejdeme bez hromadění všech těch zbytečností.

Z toho plyne i ideální varianta stěny, kterou byste si mohli vylepšit obývák u vás doma. Vybírejte spíš lehčí konstrukci, která neubere pokoji ze vzdušnosti a lehkosti. Pokud fandíte rostlinám a zeleni, můžete vyzkoušet regály v dekoru tmavšího dřeva bez vzorů a barevných kombinací. Na police pak jednoduše postavíte pokojovky, které budou na podkladu přírodního dřeva nakrásně vynikat. Nejlepší je kombinovat vícero různých velikostí rostlin, protože pestřejší sada je daleko zajímavější na pohled.

Kromě rostlin můžete zvolit i jiné dekorace, například porcelán nebo keramiku. Záleží, co máte rádi. Myslete ale na to, že méně je mnohdy více. Raději nechejte pořádně vyniknout tři nebo čtyři překrásné kousky, než abyste police a stěnu zaskládali celou výbavou po babičce. Pak by totiž nově příchozí do obýváku nevěděl, na co se má dívat jako první. Stěnu samotnou můžete ozvláštnit korkem nebo zrcadlem, které pomůže zesvětlit prostor. Hodí se to, pokud nemáte dost velká okna nebo je obývák orientovaný jinam než na jih.

Přidejte osobní rovinu galerií fotek

Velká a prázdná stěna za sedačkou je ideálním místem i na rodinné klenoty. Může to být třeba série fotek vašich předků, kde řada bude končit vaší rodinou, vybrané zážitkové momentky z dovolených nebo třeba úspěchy vašich dětí. Všechny tyto varianty jsou půvabné jasně otiskují ducha prostoru. Každý hned nasaje atmosféru vaší rodiny a jejich zážitků nebo historie. Uvidíte, že i sami sebe v kontextu fotek ostatních členů rodiny snesete lépe než na jiných fotkách, kde si nemůžete přijít na jméno.

Pokud nemáte v plánu vystavovat fotky sebe, svých předků ani dětí, nevadí. Vyberte si klidně snímky fotografa nebo fotografky, kteří vás svou prací zaujmou. Můžete mít nad sedačkou třeba sérii černobílých fotek Charlieho Chaplina nebo Marilyn Monroe. To už záleží jen na vás a vašich preferencích. Výhodou je, že fotky můžete občas vyměnit za nové obrázky, které jsou neokoukané. Tím příjemně překvapíte návštěvu i sebe navzájem.

U fotek vůbec nevadí, když budou každá jinak velká. Naopak to prospěje celkovému vyznění řady rámečků nebo paspart. Dokonce můžete v pohodě umisťovat snímky na šířku i na výšku, podle toho, jak je fotograf zachytil. Uvidíte, že na několikátý pokus poskládáte řadu fotografií tak, že s ní budete doma všichni spokojení. A až to budete mít, budete se moct každému pochlubit krásně a osobitě vyzdobenou stěnou v obývacím pokoji.

Tím jsme se dostali až na konec prvního dílu naší série tipů na dekorace velké stěny v obýváku. Tak co, už máte favorita mezi nabídnutými možnostmi? Věříme, že se vám povede vše krásně zařídit, ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu. A nezapomeňte se občas mrknout na náš blog, kde pro vás chystáme další zajímavé články.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste