Jak na parádní osvětlení obýváku – 1. díl

567 Jak na krásné bydlení

Postupně vám představíme možnosti svícení hlavními i doplňkovými osvětleními, podíváme se společně na možnosti designového sladění vybavení místnosti a světla nebo na umístění svítidel. V prvním díle se můžete těšit na tipy na perfektní lustr, elegantní přírodně vyhlížející stínidlo nebo výrazné dominantní stropní osvětlení. To vše tak, aby to dokonale ladilo s nábytkem v obývacím pokoji. Račte se začíst.

Vybíráme perfektní lustr do obýváku

Ideální varianta bude pro každého asi trochu jiná, ale přesto existuje pár zásad, jak vybírat, abyste se nespálili. Na začátek si rozmyslete, kolik peněz jste ochotní do lustru investovat. Pokud je to pod tisícikorunu, je celkem jedno, co vyberete. Pokud nad, pak to bude trochu oříšek, protože možností bude podstatně víc. My v každém případě doporučujeme vybírat hlavní osvětlení do obýváku aspoň za tisíc korun. Je to záruka kvality materiálu, na kterém se u levnějších modelů šetřívá.

Hned po rozpočtu je rozhodující další vybavení obýváku. Určitě byste nechtěli, aby se váš nový lustr nehodil k parádní sedačce s nabíraným potahem. Nebo pokud doma naopak máte méně výrazné kousky nábytku, můžete volit i lustr prostšího střihu. Zajímavou variantou pro vás bude ale i velmi výrazný lustr, který upoutá pozornost. Velmi elegantní je například kombinace modrého nábytku a stříbrného těla lustru nebo tmavě červené malby na stěnách se zlatým lustrem. Míru okázalosti osvětlení necháváme na vašem přání a vkusu.

Do třetice nesmíme zapomínat ani na výkon. Lustry jsou dělané tak, aby zvládly klasické žárovky. Ty měly o hodně větší spotřebu, a tím zatěžovaly konstrukci lustru daleko víc než dnešní moderní LED žárovky nebo LED pásky. Proto můžete v klidu volit i silné LED žárovky odpovídající 75W klasickým, i když bude na lustru napsáno, že má limit 60 wattů. LED žárovka se stejnou světelností má totiž přibližně 5x nižší watty než klasická předchůdkyně. Tím pádem lustr nepřetížíte, ale budete mít světla habaděj.

Oblečte lustr do přírodního stínidla

I osvětlení můžete uzpůsobit rustikálně laděnému obýváku. Pokud fandíte ratanu, slámě a přírodním materiálům, bude se vám hodit podobný lustr, který podtrhne celkové naladění obýváku. V takovém případě vám doporučujeme stínidla s pleteného přírodního vlákna. Mají neutrální béžovou nebo slaměnou barvu, která se krásně hodí do přírodně laděných interiérů. Takový lustr na sebe sice nebude strhávat pozornost, ale to po něm nejspíš ani nebudete žádat. Přesto je plně funkční a prudce elegantní.

Pokud zvolíte takto měkce vypadající stínidla, vyvažte je něčím tvrdším v místnosti. Ne, že by váš obývací pokoj neměl vypadat útulně, ale sem tam to chce i kousek pevného a tvrdého materiálu, který kontrastem zpříjemní a ozvláštní nadvládu měkkosti. Ideální příležitost je v tomto ohledu konferenční stolekse skleněnou deskou. Ta je průhledná, takže krásně propouští světlo, a přitom dokreslí atmosféru trochou tvrdosti.

Dobrá zpráva je, že přírodní stínidla většinou nejsou drahá. Takže pokud jste o něco výše odpovídali na otázku, že do lustru nechcete vrážet víc než tisícovku, je to skvělá alternativa. Dokonce budete moct vybírat z mnoha druhů přírodních materiálů a kombinací. Akorát počítejte s tím, že hlouběji zapuštěný zdroj světla nemá tak široký úhel záběru ve svícení, takže možná budete potřebovat více žárovek, aby bylo v obýváku dobře vidět. Ale to je jen drobnost, která určitě nevadí parádní variantě přírodního stínidla.

Velikánský lustr dělal a dělá dojem i dnes

Představte si, jak krásné, i když trochu pompézní, jsou lustry v divadelních a koncertních sálech. Třpytí se stovkami křišťálových hran a ploch, které neskutečně krásně odrážejí světlo. Tohle samozřejmě do většiny domácností nezapadá, ale přesto má velký a výrazný lustr své místo i tam. Hlavní je dobře zvolit typ, který zapadne do pokoje a bude nejen dobře vypadat, ale taky skvěle fungovat. Samozřejmě od takového většího a dražšího lustru můžete čekat jen to nejlepší.

Zajímavou variantou je například několikaramenný lustr s dlouhými tenkými rameny, na konci kterých jsou umístěné žárovky s elegantními a spíš minimalistickými ocelovými stínidly. Vtip je v tom, že žárovky míří vzhůru ke stropu a ramena po lustru po celé své délce nesnižují výšku nad zemí. Stínidla jsou zespod, takže osvětlení funguje tak, že se světlo žárovek rozptýlí o strop a odrazem plynule osvětluje celý prostor místnosti. To je maximálně pohodlné na oči, protože zmizí ostrý kontrast světla a stínu. Akorát to chce bílý, nebo přinejmenším velmi světlý strop. Zkuste to!

Pokud zvolíte takovýto typ lustru, přesvědčte se před nákupem, že má na koncích možnost nastavění směřování žárovek. Bude se vám to hodit hlavně tehdy, když váš obývák není čtvercového nebo pravidelného tvaru. Navíc můžete pod lustrem umístit konferenční stolek a pár křesel. Takové posezení bude v příjemném tlumeném světle, protože většina světla se odrazí spíš směrem od lustru do bočních stran místnosti. Na takovém místě se sedí náramně, to nám věřte.

Troufněte si na lustr jako na zámku

Zpátky k velkolepým kouskům z křišťálu. Tentokrát se ale podíváme zblízka na menší, ale stejně elegantní domáckou variantu. Existuje totiž spousta lustrů, které jsou pro některé lidi až přezdobené a moc načančané. Tytéž modely mohou být pro jiné lidi parádnickými kousky, které doma musejí mít. A je to tak správně, protože každý jsme trochu jiný a toužíme po něčem jiném. Takže fanoušci zdobivého stylu, zpozorněte, protože pro vás něco máme.

Skleněný lustr na tyči, který má zavěšené lesklé průhledné části pod pěti, nebo dokonce sedmi LED svítidly, která vypadají na první pohled jako svíce, může potěšit každého příznivce trochu pompézního zařízení obýváku. Ale stejně dobře se hodí i do místnosti s vyššími stropy, kde nechcete, aby prostor působil moc usedle. Takže pokud patříte do této skupiny nadšenců, zkuste to.

Jen si dejte pozor, abyste k tak výraznému a blyštivému lustru nevybavili obývací pokoj nevýrazným nábytkem. To by byla chyba. Naopak, lustr takového kalibru v klidu vydrží vedle výrazněji zbarvených kousků nábytku i dekorací. Tak klidně popusťte uzdu fantazii a vytvořte si kouzelně vyhlížející obývák.

Z prvního dílu našeho přehledu tipů na svícení v obýváku je to všechno. Doufáme, že jste si našli tip, který vás zaujal. Takže vám držíme palce, ať vyberete lustr, který vašemu obývacímu pokoji padne jako ulitý. A až budete mít chvilku čas, mrkněte se určitě i na naše další články na blogu. Uvidíte, že se v nich dozvíte spoustu zajímavostí.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste