Jak na obývák, který nadchne dospělé i děti – 2. díl

Ve druhém díle naší série tipů na zařizování obývacího pokoje pro dospělé i děti budeme pokračovat další čtveřicí osvědčených rad. Uvidíte, že se vám aspoň některé naše tipy budou hodit. A když ne hned, v budoucnu si na ně rádi vzpomenete, když půjde do tuhého. V každém případě se můžete spolehnout, že všechny naše rady fungují. A čím vás obohatíme tentokrát? Začneme tím, jak zařídit univerzální obývák prakticky pro všechny generace, budeme pokračovat tipem na multifunkční zařízení prostoru a jako třetí přijde na řadu nábytek na míru. Poslední bonusový tip vám na začátku neprozradíme, abyste se na něj mohli těšit. Tradičně jsme ho pro vás dali na konec článku, tak ho nenechte dlouho čekat. Přejeme vám příjemné čtení.

Při zařizování obýváku myslete i na vaše děti

Při zařizování obýváku myslete i na vaše děti

Zařiďte obývák univerzálně, ať sedne všem generacím

Budeme se věnovat hlavně nábytku, protože to je klíčové vybavení většiny obývacích pokojů. Ale kromě toho určitě sami uhádnete, na co si dát ještě pozor, než do pokoje pustíte své potomky, aby si mohli nerušeně hrát. Prakticky veškeré povrchy jsou v dětském okolí ohrožené, že je někdo malý vyzdobí novou skvrnou nebo šrámem. Naštěstí většinou nejhorší scénáře nenastanou, takže křeslo, stůl i skříně přežijí bez úhony. Zato sedačka je na ráně jako první, a to hned z několika důvodů. Takže na tu se určitě zaměřte, aby měla co největší šanci na dlouhodobé fungování ve vaší domácnosti.

Sedací souprava je nejčastějším cílem zvídavých dětí, které rády šmejdí po pokojích. A aby taky ne, když se do obýváku před tím běžně nedostaly bez doprovodu nebo dohledu dospělých, jakmile mají šanci, přepínají na průzkumný mód a začnou zkoušet, co je zrovna napadne. Určitě to znáte sami. Na chvíli odvrátíte pohled jinam a malí raubíři už v papučích skáčou na sedačce jako smyslu zbavení. To by vadit nemuselo, pokud se na tuhle aktivitu dětí připravíte včas. Můžete totiž poměrně jednoduše svou sedačku, případně i jiný nábytek, ochránit. Stačí nevybírat sametový nebo hedvábný potah. Jsou křehké a náchylné na mechanické poškození. Navíc se špatně čistí.

Při výběru sedačky se zaměřte na odolný potah

Při výběru sedačky se zaměřte na odolný potah

Pokud doma máte choulostivou sedačku, nebo prostě chcete mít absolutní jistotu, že vaše pečlivě vybírané kousky nábytku nedojdou k újmě, pořiďte si přehoz nebo návleky, které ochrání svrchní část nábytku. V případě sedačky to může být klidně obyčejná deka za pár desítek korun. Tu na sedačku hodíte, než do obýváku pustíte děti. Pak byste měli mít to nejdůležitější pokryté. Jen pozor na to, aby nešla deka snadno strhnout a zahodit. Ideálně okraje deky zasuňte mezi sedák a opěrku tak, aby pevně držela i v případě škubnutí z volné strany. Pokud chcete, můžete využít potahy na gumu nebo třeba deku obvázat stuhou, případně ji jinak připevnit k sedačce. A když se zamaže deka nebo přehoz, nevadí. Jdou přece celkem snadno vyprat, ne?

Multifunkčně zařízený obývák je skvělou volbou

Dost dětského dovádění. Teď jde spíš o to, jak budete chtít s nábytkem v obývacím pokoji zacházet při různých situacích. Samozřejmě to neznamená, že do takto zařízeného pokoje nemáte pouštět děti, naopak. Ale budete mít široké možnosti, jak ovlivnit, který nábytek bude na ráně, a který naopak v bezpečí. Multifunkčně zařízený obývák totiž počítá s pečlivým výběrem všech kousků nábytku tak, aby se daly vhodně kombinovat, přemisťovat, nebo dokonce využívat na různé aktivity podle potřeb okamžiku. Pokud si to zatím neumíte konkrétně představit, nevadí. Hned se na to společně podíváme podrobněji.

Vezměte si třeba takový otoman. Pokud náhodou nevíte, oč jde, je to kousek nábytku, který se většinou používá na sezení. Vypadá jako konferenční stolek, na který někde z legrace navlékl potah s polstrováním. Zespod ale v každém případě čouhají obvykle čtyři krátké nohy. Ale vážně, otoman je zářným příkladem multifunkčního kousku nábytku do obýváku. Přesně podle popisu ho totiž můžete během okamžiku začít používat jako konferenční nebo odkládací stolek. Obvykle je tužší, takže na něm bude tác s nádobím stát, aniž byste museli hledat nějakou tvrdou podložku. A to je bezva věc, když si takhle můžete pomoct v případě nedostatku místa na jídlo a jednohubky pro hosty.

Další parádní volbou do multifunkčního obýváku je dvojice nebo trojice křesílek, případně polstrovaných židlí. K nim stačí pořídit ještě malý stolek a máte samostatné místo na posezení s kávou nebo sušenkami. A zároveň můžete všechny tyto kousky nábytku přesunout k sedací soupravě, když vám přijde hodně lidí na návštěvu a budete chtít být všichni blízko u sebe. Pro děti je tady možnost pořídit malé dětské židle, které většinou pasují ke konferenčnímu stolku. Při velkém rodinném obědu tak děti můžou jíst samy u malého stolku, zatímco dospělí se najedí klasicky u jídelního stolu.

Nábytek na míru znamená víc prostoru pro vás i pro děti

Tahle speciální kategorie nábytku je velmi oblíbená všude tam, kde lidé bojují s prostorem v místnosti. Protože děti často potřebují k zábavě i běžnému fungování hodně místa, bude se vám hodit maximum plochy na podlaze. A proto je skvělou volbou nábytek na míru, případně alternativa v podobě pečlivě vybraných kousků, které perfektně sednou do výklenků, nik a ostatních jinak málo využívaných prostorů. Dokonce tak můžete schválně vykouzlit působivý kontrast mezi velkorysým prázdnem na podlaze a útulně vyvedeným koutkem s pečlivě rozmístěným nábytkem.

A které kousky jsou na to nejvhodnější? Samozřejmě veškerý úložný prostor. Pokud jste fanoušci literatury a knihy potřebujete mít doma v hojném počtu, nevyhnete se bytelné knihovně nebo aspoň regálům či policím. A přesně tento nábytek můžete vhodně kombinovat tak, aby vám pokryl zmíněné prázdné a nevyužívané kouty nebo mezery. Police knihovny můžou být rozesety po zdi, a klidně i nad dveřmi tak, že pokryjí většinu stěny. Když necháte uprostřed třeba dvoumetrovou mezeru, krásně do ní padne sedačka nebo dvě křesla, kde si budete moct číst, zatímco vašim potomkům zůstane na hraní většina podlahy.

Druhou možností jsou regály nebo vestavěné skříně. Regály jsou už méně flexibilní, takže budete muset na začátku dobře naplánovat, kam je postavíte. Ale i ony mohou krásně rozčlenit prostor. Určitě se neomezujte stavěním regálů výhradně ke stěně. Byla by to škoda, protože by váš obývák přišel o dynamiku prostoru. Naopak experimentujte s polootevřenými kouty nebo předěly. Uvidíte, že krásně zpestří zařízení pokoje. Vestavěné skříně můžou taky posloužit jako dělicí prvky v místnosti. Ale ideálně fungují samozřejmě u zdi. Pak nabízí tolik prostoru k uložení věcí, že zbytek pokoje zůstane velkoryse otevřený jakýmkoliv aktivitám dětí i dospělých.

Vybudujte si v obýváku zóny na různé aktivity

Už jsme to nakousli na konci předešlého tipu. Tentokrát pro vás máme bonus v podobě chytře vyvedených koutků a koutů, které pokryjí většinu vašich běžných aktivit. Nedá se napsat univerzální návod, jak byste si měli doma obývák uspořádat právě vy. Záleží hodně na tom, kolik máte místa. Kromě toho do toho budou hodně promlouvat i vaše zájmy a koníčky, případně aktivity, které dělají vaše děti. V každém případě si dejte záležet s posezením. Bez toho se v obýváku neobejdete. Jak rozlehlé a útulné bude, to už necháme na vás.

Vybudujte si v obýváku zóny pro různé aktivity

Vybudujte si v obýváku zóny pro různé aktivity

Pak se nabízejí další koutky, které v obýváku pro všechny generace nesmějí chybět. Jedním je hrací kout pro děti. Sem můžete postavit stan s hračkami, na zem dát koberec s kresbou silniční sítě ve městě nebo třeba na skobu ze stropu pověsit houpačku. Je to na vás a vaší fantazii. Případně můžete vykouzlit taky místo na koníčky nebo sporty, které vaše děti dělají. Místo na trampolínu v obýváku asi nebude, ale na piano ano. Stejně tak na terč se šipkami nebo taneční podložku.

A jsme na konci druhého dílu z naší série, kde vám radíme, jak zařídit obývák pro dospělé i děti. Pokud jste dočetli až sem, znáte osm tipů, které můžete doma hned použít. Kdybyste náhodou minuli první díl, určitě na něj mrkněte, ať máte kompletní přehled. Nebo se s chutí začtěte do dalších článků na blogu. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste