Jak na obývák, který nadchne dospělé i děti – 1. díl

Obývací pokoj je často místnost, ve které trávíme hodně času. A to nemusí platit jen pro víkend nebo svátky. Jen si přiznejme, že po návratu z práce rádi trávíme nějaký čas u televize v křesle nebo na pohovce s dobrou svačinou nebo jinou pochutinou, která nás má nakopnout. Ale jak to udělat, aby nábytek a další vybavení v obýváku sedlo dospělým i dětem? Na to jsme se podívali za vás a tady jsou naše tipy. Začneme moderním otevřeným prostorem pro sdílení chvilek s rodinou, budeme pokračovat hravými dekoracemi, které nadchnou děti, ale i umělecky naladěné dospěláky, a jako třetí přijde na řadu tip na vestavěný úložný prostor. Za odměnu pro vás na konci článku schováme ještě jeden bonusový tip. Tak neváhejte a čtěte.

Vhodně vybavený obývák poskytne příjemné útočiště dospělým i dětem

Vhodně vybavený obývák poskytne příjemné útočiště dospělým i dětem

Vsaďte na osvědčený otevřený prostor

Určitě si pamatujete, že v nedávných letech letěly obýváky s kuchyňským koutem. Byl to takový módní trend, který pohltil úplně každého, kdo v té době stavěl nebo rekonstruoval bydlení. A ostatně proč ne. Myšlenka spojit místnosti, ve kterých se žije, dohromady má své opodstatnění. Ale kompletním spojením obývacího pokoje a kuchyně takto lidé přišli o soukromí, které by jinak v obýváku částečně měli. I proto se od tohoto trendu pomalu upouští a moderní je dneska otevřený prostor s podstatně širším průchodem mezi kuchyní a obývákem, ale zároveň zůstávají obě místnosti samostatné. Je to šetrnější k čalouněnému nábytku, který netrápí vlhko a mastnota z kuchyně a taky je to lepší pro děti.

Právě děti totiž potřebují dostatek volnosti, ale zároveň chtějí i soukromí. Jako dospělí na ně ale potřebujete aspoň trochu vidět, abyste měli jistotu, že si při skákání na sedačce neublíží. Takže logicky připadá v úvahu řešení oddělené kuchyně a obývacího pokoje, ale se širokým průchodem mezi místnostmi. Ideální je 100 nebo 120 centimetrů. To je průchod, kterým už zvládnete od plotny nebo jídelního stolu spolehlivě pohlídat očima děti tak, aby se v obýváku nepustily do něčeho nebezpečného, nebo třeba nezačaly likvidovat vaše tajné zásoby sušenek v šuplíku. Na durhou stranu se můžou nepozorovaně schovat za roh, abyste na ně neviděli. Pak na vás vybafnou, když to budete nejméně čekat.

Stejně tak praktická je kombinace veřejného a soukromého prostoru i pro dospělé. Když budete chtít pozvat kamarády na pokec a něco na zub, můžete pohodlně v kuchyni chystat vyhlášené chlebíčky a drink, zatímco uvidíte na osazenstvo na gauči v obýváku. Na druhou stranu vždycky necháte prostor komukoliv, kdo nebude chtít být na očích, aby vám za rohem přichystal narozeninový dárek nebo třeba vyřídil SMS, aniž by mu to bylo trapné, že ho přitom sledujete. Ve výsledku vás v kuchyni nebude rušit televize, když se někdo v obýváku bude dívat na akční biják, ale vy nebudete mít náladu. Zato si můžete pohodlně povídat, i když budete každý v jiné místnosti.

Pohrajte si s dekoracemi a zaujmete nejen děti

Dekorace jsou duší každé místnosti. I minimalisti si pořídí do každého pokoje aspoň drobnost, která zajistí, že se v místnosti cítí jako doma. Nemusíte si hned představovat velký obraz na stěně nebo pendlové hodiny po babičce. I když i to jsou varianty, které by pro někoho mohly fungovat. Ale to určitě ne v obýváku, který chcete na první pohled věnovat dospělým i dětem. Sem naopak potřebujete dostat dekorace, které budou na první pohled lákat děti. Variant, jak toho dosáhnout, je mnoho. Někomu bude stačit dětská židle, stan na hračky nebo bunkr z molitanu, jiný půjde dál a pořídí rovnou hrací koberec nebo třeba vzorovanou tapetu.

Stan v obýváku? Proč ne…

Stan v obýváku? Proč ne…

Pokud vás vyděsila představa pestré tapety se vzorem a křiklavými kontrasty, nebojte se. Ne všechny dětské tapety musejí nutně vypadat tak prvoplánově. Dokonce to ani neznamená, že když se rozhodnete pro tapetu, čeká vás obývák se stěnami plnými superhrdinů nebo pohádkových postaviček. Ani jedno z toho není nutné. Klidně můžete zvolit jednobarevnou tapetu, který bude mít jen zdobený lem a bude připomínat vzrostlou trávu nebo les. Případně můžete sáhnout po modré a navodit dojem moře nebo řeky. Je to jedno. V každém případě tím položíte základ dětské fantazii. Zbytek natotata dokreslí během her, takže nebudete muset do obýváku vměstnávat pirátskou loď ani chaloupku ježibaby.

Nebojte se ani výraznější tapety

Nebojte se ani výraznější tapety

Pokud jde o stěny obecně, určitě chtějte do obýváku barvy, které jdou umýt vodou. Speciálně po dětských hrách budete potřebovat často sem tam umýt flek od fixy, tužky nebo pastelky. A to ani nemluvíme o ulepených prstech nebo flecích od jídla a pití. Jestli se před dětmi chcete blýsknout, můžete jednu část stěny vyhradit malování tím, že ji natřete speciální barvou a vytvoříte svým potomkům bílou tabuli. Na tu si můžou libovolně malovat nebo čmárat fixami a vůbec to nebude na škodu. Když budete chtít, jedním tahem hadříku můžete veledíla vašich dítek smazat, aby se mohla znovu projevit naplno jejich kreativita.

Ukládejte věci mimo dosah dětí do vestavěných skříní

Vestavěná skříň šetří místo, což je přesně to, co potřebujete. Jak jinak byste se v obýváku pohodlně vešli všichni dospělí i děti, aniž by se někdo z vás musel uskromňovat v hraní nebo lenošení. Naštěstí si dneska můžete snadno pořídit vestavěnou skříň, která vám dekorem i rozměry perfektně padne do výklenků vedle televize, za dveřmi nebo kdekoliv jinde budete potřebovat. Mimochodem, vestavěnou skříní určitě nemusíte končit. Klidně nad skříňku přidejte i police, které nebudou díky výklenku vyčuhovat do prostoru, kde by mohly být nebezpečnou překážkou pro děti. A police mimo jejich dosah jsou ideální na odkládání vašich osobních věcí nebo křehkých dekorací.

Pokud to jde, vyčleňte jednu ze skříní blízko u země na dětské hračky. Když v obýváku necháte dětem trochu prostoru, kde můžou mít svoje věci, hned se budou v pokoji cítit lépe. Neznamená to, že byste měli kvůli tomu stěhovat knihovnu nebo přenášet konferenční stůl do jiného pokoje. Jednoduše necháte spodní police v některé skříní dětem na hračky nebo plyšáky, zatímco do těch horních dáte například náhradní ručníky nebo ložní prádlo. Zkrátka něco, co děti nezraní, kdyby na sebe náhodou obsah polic strhly.

Nezapomeňte na to, že úložný prostor mají i některé sedačky. A že ho většinou není málo. I sem můžete hravě schovat krabice s legem nebo třeba s dřevěnými kostkami. Navíc to pro vás bude pohodlné, protože pak dětem pro hračky nebudete muset chodit nikam daleko. Kromě toho se vaši potomci do úložného prostoru v sedací soupravě asi sami nedostanou. Proto jim tam můžete schovat hračky, u kterých nechcete, aby si s nimi hráli bez vašeho vědomí. Když de vám díky takto ušetřenému místu povede v obýváku umístit ještě dětskou židličku a stolek, máte vyhráno. Vaše dítě se tam bude moct spolu s vámi ládovat dobrotami a všichni si to užijete jaksepatří.

Volné místo využijte na větší sedačku

Bonusový tip míří na pohodlí. Jestli si chcete po náročném dni odpočinout na sedačce, počítejte s tím, že budete potřebovat víc místa, než jste si původně mysleli. Děti většinou nemívají pochopení pro unavené rodiče. To platí dvojnásob, když zrovna chtějí dovádět a skákat na sedačce. Takže jestli patříte do kategorie milovníků odpočinku na gauči, pořiďte si sedací soupravu do U, která nabízí velkorysý prostor jednak pro váš odpočinek, a jednak pro skotačivé potomky. Určitě si všichni přijdete na své.

Pohodlnou sedačku si zamiluje celá rodina

Pohodlnou sedačku si zamiluje celá rodina

Kromě toho, že budete mít luxusní prostor k odpočinku a dovádění, vytvoříte pomocí sevřeného tvaru sedací soupravy ostrůvek, kde bude vám i dětem dobře. Měkké opěrky i sedáky jsou uklidňující a pohodlné. Děti rázem pochopí, že se tady můžou v klidu válet a nebude jim vůbec vadit, když sem tam ztratí rovnováhu a spadnou na polstrování. Aby taky vadilo, když budou padat do měkkého. Dost možná si to budou natolik užívat, že začnou sedačku používat ke krkolomným skokům a akrobatickým pokusům všeho druhu. A proč ne, když jim budete nablízku, takže jim nic hrozit nebude.

A jsme na konci první části naší série o tom, jak vybavit obývák, aby byl skvělý pro dospělé i děti. Doufáme, že jste si mezi první čtveřicí tipů našli své favority. Klidně je doma vyzkoušejte a uvidíte, že fungují. Budeme rádi, když se podíváte taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste