Zařiďte si trendy obývák. Tady jsou naše tipy!

Zařizování místností patří k nejoblíbenějším činnostem skupiny kreativních nadšenců. Rok 2020 přeje odvážným a trendy odrážejí pestrou škálu barev, tvarů i variant uspořádání. Ale nebojte, pokud nepatříte mezi bytové designéry ani chrabré průkopníky osobitého stylu domácího vybavení pokojů, máme pro vás přehled tipů, které od letoška budou v módě. Mimochodem, nezapomeňte, že existuje více cest k úspěchu zařizování moderního obýváku.





Oblé znamená dobré

Tohle desetiletí už nelpí na přesnosti přímých linií a neočekává prostor přesně dělený pomyslným pravítkem. Posezení v obýváku už dále nemá vládnout čtvercový nebo obdélníkový konferenční stůl. A když už by si měl zachovat své klasické tvary, tak jedině když bude ze dřeva nebo jiných přírodních materiálů.

Pokud máte na půdě starší konferenční stolek po prarodičích, možná bude oválný. S trochou fortelu ho snadno renovujete na moderní kousek, který díky patině vtiskne obýváku osobitý styl. Jednodušší je ale sáhnout po novém stolku, který navíc pořídíte poměrně levně.

Oblé tvary zdobí také křesla, sedačky a pohovky. Hlavní je, aby bylo posezení co nejpohodlnější, a oblé tvary tomu nahrávají. Nebezpečně působící rohy některých kousků z minulých let už dneska nefrčí. Naopak zakulacené hrany a rohy veškerého nábytku k sezení přímo láká k odpočinku s dobrou knihou nebo filmem. Když už budete uvažovat o výměně posezení v obýváku, zaměřte se taky na doplňky. I obyčejná deka a několik polštářů můžou z průměrné sedačky udělat luxusní hnízdo pro relax.

Koberce, kam se povídáte

Těžkým kobercům pokrývajícím celou podlahu už odzvonilo. Dneska jsou trendy spíš dekorativní koberce. A to platí nejen pro podlahu, ale i pro stěny. Ano, čtete správně. Pokud jste doma ještě nezkoušeli věšet ozdobný koberec na zeď, právě teď přišla ideální doba, kdy to můžete napravit.

Jestli se na věšení koberců na zdi necítíte, nevadí. Klidně si vystačíte i s menším koberečkem na zemi. Může například pěkně oddělit zbytek místnosti od části obýváku, která slouží k posezení s přáteli. Jen si dávejte pozor, ať trefíte barevné naladění tak, aby ladilo s nábytkem v nejbližším okolí. Pokud k sobě zvládnete barevně sladit sedačku, konferenční stolek a koberec, máte vyhráno.





Rozděl a relaxuj

Od té doby, kdy obývákům nevládne masivní a rozlehlá obývací stěna, je trendy dělit prostor pokoje na samostatné části s různými funkcemi. A nebojte se, nemusí jít o násilné dělení místnosti pomocí přistavěné stěny, závěsů nebo bůhvíčeho nepěkného. Naopak! Vyplatí se dobře promyslet, jak a čím jednotlivé části elegantně oddělit.

Moderní jsou například květinové stěny. Ty nemusejí vytvářet neproniknutelnou zábranu. Ve skutečnosti je to obráceně. Krásně oddělí části obýváku, ale zároveň nechají průchod pro světlo. Ve výsledku tak budete mít samostatné sektory obýváku, které budou pořád dohromady vytvářet jednolitý pokoj.

Vsaďte na prostor

S rostoucí cenou nemovitostí logicky klesá i průměrná metráž pokojů. Proto se bytoví architekti stále víc soustředí na řešení, která ušetří místo. Určitě vás napadne, že rozkládací křeslo nebo stůl už dnes nikoho nevytrhne, ale není to tak úplně pravda. Dávno už není výjimkou například rozkládací konferenční stolek. Dokonce existují modely, které jsou výškově nastavitelné, takže můžete mít v obýváku malý a nízký stolek u posezení, který během několika okamžiků zvýšíte a rozložíte na jídelní stůl pro několik osob.

A nemusíme zůstávat u stolků. Podobně je možné kombinovat části obývací stěny. Chytře výklopná dvířka mohou mít uvnitř schované nenápadné nohy. A tím získáte praktický odkládací prostor na pití nebo další věci, které chcete mít pro návštěvu po ruce. Ze stejného důvodu nabírají na důležitosti i menší kousky nábytku, které jdou lehce přenášet. Například taburety.

Nechte obývák zářit ve světle

Nezapomínejte na světlo. Bez dostatku světla budete mít v obývacím pokoji spíš pochmurnou a unavenou atmosféru. A to určitě nechcete. Pokud máte velká okna, máte dobrý základ. Ale existují i další možnosti, jak prosvětlit nejpohodlnější místnost domova.

Jestli vám doma přes okna do obýváku neproudí dost světla, nezoufejte. Sice to trochu ovlivní barvy, které jsou vhodné pro zařizování vybavení, ale vše se dá zvládnout. Základem je světlá stěna. Málo světla je potřeba dohnat jinde. Ideální volbou jsou bílé stěny, které krásně odrazí zvenku dopadající paprsky. Skvělým způsobem, jak opticky přidat světlo do tmavší místnosti, je také zrcadlo. Klidně i více zrcadel. Pomůžou podobně jako bílé stěny.

Kromě toho samozřejmě nezapomeňte na pořádné umělé osvětlení. Lepší je vybrat více kousků, pomocí kterých si pak přisvítíte víc nebo míň, jak budete potřebovat. Nábytek volte raději ve světlejších tónech, případně vyberte jeden kus, který naopak budete chtít velmi tmavý. Ve výsledku pak bude krásně kontrastovat se světlým okolím.

Přejeme vám šťastnou ruku při zařizování obýváku. A pamatujte, že je jedno, jestli pokoj zařídíte konzervativněji nebo extravagantně. Důležité je, abyste se tam dobře cítili vy. Až budete mít hotovo, můžete mrknout na naše další články na blogu. Určitě v nich najdete zajímavou inspiraci.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste