Jak na osvětlení kuchyňských ostrůvků – 2. díl

Mohli jste si přečíst o nastavitelných závěsných svítidlech, parádnických lustrech nebo digestořích s vestavěným osvětlení. Tentokrát se podíváme na další várku variant. Řekneme si něco o intenzitě světla, dekorativním osvětlení nebo správné výšce lustrů nad kuchyňským ostrůvkem, aby vám nepřekážely při práci i relaxaci. A to samozřejmě není všechno, tak čtěte až do konce, ať vám nic neuteče.

Jak na správnou intenzitu světla

Aby bylo osvětlení nad kuchyňským ostrůvkem hezké i funkční, musí mít správnou intenzitu. Ideální je stmívací žárovka, která vám umožní nastavit si sílu osvětlení podle situace, která vás u ostrůvku zrovna čeká. Zatímco pro práci budete potřebovat ostřejší světlo s vyšší intenzitou, pro pohodové posezení u oblíbeného drinku vám určitě bude stačit tlumenější doplňkové osvětlení. Navíc taková žárovka ani není moc drahá.

Kromě intenzity svícení zvažte i odstín světla. Na práci se hodí neutrální bílá o teplotě kolem 6 500 K, případně i vyšší. Poznáte to z popisu na obalu žárovky nebo na kartě produktu v e-shopu. Zjednodušeně můžete hledat neutrální bílou nebo namodralé světlo – to znamená barvu nad 7 000 K. Naopak pro relaxaci je vhodnější buď neutrální bílá, nebo dokonce nižší teplota světla, kdy svítidlo září v nažloutlém odstínu. Teplota bílé barvy se pak pohybuje do 4 500 K a pomáhá organismu uvolnit se a relaxovat.

Jakmile budete mít vyřešenou intenzitu a teplotu světla, je na řadě ostrost. Opět jsou tady dvě hlavní situace, pro které budete potřebovat různé nastavení svítidla. Pro práci se skvěle hodí světlo pokrývající celý kuchyňský ostrůvek. Toho při závěsných svítidlech se stínidlem docílíte díky mléčným LED žárovkám. Ty totiž světlo rozptylují, takže na pracovní desce nevzniknou ostré přechody světla a stínu. Naopak pro odpočinek a posezení s přáteli klidně volte ostrý kontrast kuželů světla a pološera.

Zkrášlete ostrůvek dekorativním osvětlením

Pokud kuchyňský ostrůvek často využíváte jako bar pro posezení s přáteli, rodinou nebo partnerem, je namístě zvolit světlo, které bude dekorativní a elegantní. Je to sice za cenu toho, že při práci po západu slunce bude na desku kuchyňského ostrůvku hůř vidět, ale to se dá vyřešit LED páskem nebo jinou alternativou. Za to fešné osvětlení při důležité konverzaci dokáže dotvořit perfektně důvěrnou atmosféru. Takže se rozmyslete, jestli zvolíte krásu nebo dáte přednost univerzálnímu svítidlu.

Skutečnou perlou mezi dekorativním osvětlením kuchyňských ostrůvků – a nejen jich – je filamentová žárovka. Ta je samozřejmě založená na běžné LED technologii, kterou ale konstruktéři zkrášlili nostalgickou upomínkou na klasické edisonky – tedy žárovky s wolframovým vláknem. Filamentová žárovka má dekorativní prvek, kterým je nápodoba vlákna klasické žárovky. Ve výsledku působí podobně, ale efekt žhavení drátu je jen částečný, takže z něj při přímém pohledu nebolí oči.

Filamentovou žárovkou ale není možné svítit si na práci. To byste toho třeba při krájení opravdu moc neviděli, takže by to mohlo mít neblahé následky pro vaše ruce. Ale pro intimní atmosféru nebo jako doplňující osvětlení například ke stojací lampěje ideální. Když se pro takovou žárovku rozhodnete, myslete na její nižší svítivost. Pro jistotu tedy pořiďte o jednu navíc, než kdybyste nad kuchyňský ostrůvek umisťovali klasické plnohodnotné osvětlení. Uvidíte, že to ve výsledku bude akorát.

Jak vysoko nad ostrůvkem má být osvětlení

Bytoví designéři v tomhle mají jasno. Je ale pravda, že kdyby člověk neměl odkud brát informace, asi by se tipy na správnou výšku u lidí lišily. Přesto vám sem nenapíšeme přesnou a univerzální vzdálenost, která by musela být na centimetr přesně. Když necháte mezi spodní hranou závěsného osvětlení a pracovní deskou ostrůvku asi 75–90 centimetrů, bude to akorát. Počítejte s tím, že vyšší lidé potřebují při práci i sezení u ostrůvku víc místa a obráceně.

Při promýšlení délky závěsného mechanismu berte v potaz i členitost stropu. Pokud máte doma klasický rovný strop, můžete tento krok vynechat, ale v opačném případě se vyplatí měřit raději víckrát, abyste ve finále měli všechny svítidla zarovnaná v rovině. Přitom myslete na minimální vzdálenost od desky kuchyňského ostrůvku. Kdybyste si chtěli ušetřit práci, můžete zvolit modely s nastavitelnou výškou závěsu. Tím budete mít možnost kdykoliv upravit osvětlení na míru situaci.

Buďte odvážní a při více světlech vedle sebe – nejčastěji to budou asi dvě nebo tři – volte různé tvary. Pozor, je dobré držet jednotný styl, takže k sobě nedávejte ostře řezané designy s precizními rovnými plochami a zakulacená stínidla oválných tvarů a křivek. Ale pokud se budete držet stejné barevné kombinace, klidně může být každé osvětlení jinak velké nebo široké. Výsledný dojem bude originální, a rozhodně nikomu nebude připadat nudný. Což by se u trojice stejných lustrů stát mohlo.

Pozor na poměr velikosti svítidel a ostrůvku

K celkovému dojmu ze zařízení místnosti přispívají detaily. Jedním z nich je správný poměr ve velikosti svítidel a kuchyňského ostrůvku. To všechno samozřejmě v kontextu prostoru celé kuchyně. Pro začátek se ale zaměřte na dvojici ostrůvku a osvětlení. Pro malý ostrůvek vám bude stačit dvojice klasických závěsných svítidel, která mohou a nemusejí být stejná. Musejí ale sedět k sobě i k velikosti ostrůvku. Příliš velká stínidla nebo naopak nevýrazná by mohla být na škodu.

Středně velký kuchyňský ostrůvek je ideálním kandidátem na experimenty. Můžete vybrat jedno velké osvětlení s výrazným stínidlem nebo jiným prvkem po celé šířce nad ostrůvkem. Tuhle cestu ale volte hlavně v případě, že máte v kuchyni vyšší stropy. Pak totiž nebude nadměrně velké osvětlení působit rušivě. Naopak pěkně vyplní prázdný prostor pod stropem, kde by jinak místnost působila až nečekaně prázdně.

U velkých a dlouhých kuchyňských ostrůvků nebo u linek do L volte raději trojici klasických závěsných svítidel. Opět platí, že nemusejí být všechny stejná. Je dobré, když budou držet jednotnou linii ve výšce, kterou si sami zvolíte v přiměřeném rozmezí. Trojice méně výrazných světel se hodí i do malých kuchyní nebo kuchyní s nízkým stropem, kde by velikánské stínidlo obřího svítidla působilo nevkusně.

Víc vám toho pro tentokrát neprozradíme, ale další tipy určitě najdete v následujícím díle. Teď máte příležitost promyslet si a vyzkoušet nové nápady na zařízení osvětlení nad kuchyňským ostrůvkem. Držíme vám pěsti, aby se vám dílo povedlo podle představ. A až budete mít hotovo, mrkněte se na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně a najdete v nich spousty zajímavostí nejen ze světa nábytku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste