10 tipů na dokonalé osvětlení jídelny

Sepsali jsme pro vás nejdůležitější rady, abyste si doma mohli vyladit osvětlení v jídelně. Pokud se budete držet našich tipů, určitě se vám povede osvětlení v místnosti vylepšit. Možná, že už některé rady znáte, ale přesto najdete aspoň pár dalších, které se vám budou hodit. Uvidíte sami.

1 Promyslete si, k čemu jídelnu používáte

To je základ. Jen málokdo si může dovolit jídelnu využívat 3x denně jen k jídlu. Většina z nás tuhle místnost využije i jako pracovnu, extra pokoj, kde se dá zašít, když člověk potřebuje být sám nebo třeba vyřídit důležitý hovor či zaplatit složenky.

V každém případě je to ale i místnost, kde chceme, aby nám bylo dobře. A nejen nám, ale i všem kamarádům a dalším hostům, které tady usadíme ke stolu. Takže začněte tím, že si promyslíte funkce místnosti. Jo, možná vám to chvíli zabere. Ale pak už to půjde jako po másle, nebojte.





2 Kombinujte lustr s doplňkovým osvětlením

Jasně, můžete si v obchodě vyhlídnout pěkný a výkonný lustr, který doma pověsíte nad jídelní stůl a řeknete si, že máte hotovo. Je to určitě dobrý základ, ale pro plnohodnotné osvětlení jídelny to sotva postačí. Hlavně, pokud plánujete v jídelně občas posedět u skleničky nebo v intimní atmosféře.

Lustrem každopádně začněte a vyberte takový, který sedne k vybavení a dekoracím v místnosti. Pak se zamyslete, který kout nebo předmět by si ještě v pokoji zasloužil trochu slávy. Může to být obraz, socha, nebo třeba police plná vzácných knih. Nasměrujte na tyto vyvolené pár bodovek a případně je doplňte jedním nebo dvěma nástěnnými světly se silným stíněním. Budou se hodit na romantiku.

3 Fandíte romantice? Pořiďte si stmívač

Stmívač dokáže během pár vteřin vykouzlit atmosféru ideální pro zamilovanou dvojici i klidnou slavnostní večeři. Halogenové a klasické žárovky sice svou teplou bílou navozují příjemné útulno i bez stmívače, ale na druhou stranu mají vyšší spotřebu než moderní LED žárovky. Navíc dneska můžete vybírat z rozličných variant LED žárovek, které se pyšní změnou intenzity svícení i barvy světla.

Pokud se rozhodnete pro stmívač, rozdělte si osvětlení v pokoji do dvou okruhů, zvlášť lustr a zvlášť ostatní doplňková světla. Vždycky budete chtít dobře vidět na jídlo.






4 Tvar stolu napoví, jaké vybrat svítidlo

Nad kulatá nebo čtvercový stůl se skvěle hodí svítidlo s jednou žárovkou. Ideální je, když bude vycentrované a pěkně osvítí celý prostor stolu pod sebou. Vždy ale doplňte hlavní osvětlení zapuštěnými pomocnými světly, která zmírní kontrast a přidají na plastičnosti prostoru.

Nad dlouhé obdélníkové i oválné stoly se hodí pár nebo i trojice lustrů, případně lineární svítidlo s více zářiči v řadě. Populární jsou například bodovky na kolejnici. Opět platí, že byste hlavní osvětlení měli doplnit slabším přídavným.

5 Jak velký lustr patří nad stůl?

Tady funguje jednoduchá matematika. Pokud je vaše jídelna menší než 3 x 3 metry, stačí vám v pohodě lustr o velikosti cca 50 cm. Pro hradní pány a paní s jídelnou 6 x 6 metrů se pak hodí extra velké lustry o šířce i přes 70 cm. Samozřejmě jde o estetiku, nikoliv výkon svícení.

TIP: Vždycky nechte dostatečný prostor mezi stropem a spodní hranou lustru. Nebude vás tolik rušit.






6 Obří lustr se vejde i do malé jídelny

Pokud sníte o velkolepém lustru, který nechá hosty stát s otevřenou pusou, jakmile vkročí, máme tip. Nemusíte si lámat hlavu s tím, že máte doma jen běžně vysoký strop. Dokonce ani nebudete potřebovat žádnou extra přípravu. V obchodech najdete spousty variant výrazných lustrů, které působí honosně, ale přitom vás nebudou omezovat při jídle ani při pohybu.

Nejčastěji jsou to modely, které mají na závěsné tyči střed, z něhož vybíhají do různých stran další tyče s žárovkami na koncích. Výsledek může vypadat jako ježek, kterého právě někdo vytáhl z klece.

7 Vyberte správnou teplotu světla

Časté večerní sedánky s přáteli nebo romantické chvilky vám skvěle doplní správná teplota osvětlení. Co to znamená? Teplota bílé barvy osvětlení souvisí s odstínem. Například běžné denní světlo má teplotu asi 6 500 kelvinů a je bílé. Čím nižší teplota světla, tím žlutší odstín má. Naopak světlo o vysoké teplotě 8 000 až 10 000 K inklinuje k modrým tónům.

Žlutší světlo nám pomáhá relaxovat, zatímco modré tóny aktivují mozek a pomáhají soustředění. Za to ale víc unavují oči. V jídelně se proto hodí teplá bílá kolem 3 000 K. Doplní pohodovou atmosféru.






8 Pozor na odlesky a oslnění

Určitě nechcete, abyste na sebe s ostatními lidmi u stolu mžourali kvůli nepříjemné náloži světelných paprsků. Je jedno, jestli za oslnění může přímý svit žárovky nebo její odraz od lesklých povrchů. Vždycky se s tím dá něco dělat. Prvním krokem je namíření žárovky jinam. To můžete udělat například u bodovek.

Pokud nemáte bodovky, můžete posílit stínítko nebo pořídit stmívač. Poslední variantou je běhoun na stůl nebo jiný doplněk, který zabrání dopadajícím paprskům odrážet se směrem k vašemu obličeji.

9 Slaďte materiál svítidla s výbavou

Ke dřevěné podlaze sedne vintage svítidlo s umělou patinou nebo dřevěný lustr doplněný mosazným zdobením. Naopak k lité podlaze a lesklým povrchům nebo kovu a sklu se výborně hodí elegantní lustry s nerezovým povrchem nebo jejich alternativa z lesklého stříbrného plastu. Při výběru osvětlení vždy berte v úvahu kompletní vybavení místnosti a nešlápnete vedle.

10 Elektřina nemusí být uprostřed nad stolem

Pokud nemáte na stropě vyvedené dráty přesně nad středem stolu, nevadí. Nejste ani zdaleka jediní. Můžete to vyřešit spojovací krabičkou v neutrální barvě a háčkem nad středem stolu. Tím zajistíte, že budete mít svítidlo přesně vycentrované.

Ale pokud se vám nechce mořit s hákem, můžete vyzkoušet svítidlo na kolejnici. Jednoduše k ní připojíte elektřinu kdekoliv po celé délce, takže nevadí, když budou kabely mimo střed stolu.

Tak ať vám nová jídelna pěkně září a občas mrkněte taky na naše další články na blogu.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste