Jak na osvětlení kuchyňských ostrůvků – 1. díl

Pokud chceme potěšit naše chuťové pohárky něčím výjimečným, je potřeba co nejlepší pracovní prostředí v čele s dostatkem osvětlení. To by navíc mělo skvěle vypadat. V prvním díle série se zaměříme na výškově nastavitelná závěsná svítidla, parádnické lustry nebo digestoř s vestavěným osvětlením. A dočtete se samozřejmě i nějaký extra tip navíc. Tak pojďme na to.

Chtějte výškově nastavitelná světla

Kuchyňský ostrůvek může mít hned několik využití. V každém případě znamená vítanou odkládací plochu navíc, kterou oceníte při přípravě složitějších jídel, chlebíčku na babiččiny osmdesátiny nebo plechy s čerstvě upečeným vánočním cukrovím. Stejně tak se hodí jako bar při posezení s drinkem nebo snídani. Kromě toho většinou mívá i nějakou tu zásuvku na uložení toho nejnutnějšího vybavení. Třeba miska nebo talíř s hrnkem na snídani sem padnou skvěle.

Na všechny zmíněné aktivity ale potřebujete dobře vidět. A protože snídaně nebo posezení u baru je jiná příležitost než soustředěné zdobení perníčků cukrovou polevou, budou i nároky na osvětlení jinačí. V prvním případě si vystačíte s tlumeným světlem, ve druhém budete potřebovat vidět každý detail jako ostříži, abyste pak mohli sousedkám předvést své perfektní vánoční cukroví bez jakékoliv chybičky na kráse. Takže potřebujete univerzální osvětlení, což jsou výškově nastavitelná světla.

Obecně platí, že je lepší vybrat hned dva světelné zdroje, které mohou viset na samostatných šňůrách. Pak budete mít více možností, jak jedno či obě světla snížit k pracovní desce ostrůvku při pečení nebo vaření, anebo naopak vytáhnout obě svítidla co nejvýš, aby jen tlumeně přisvítila pohodovou atmosféru, ve které s kamarády u drinku proberete vše důležité, včetně osobních pikanterií. Mimochodem, výškově nastavitelná světla jsou k mání v mnoha variantách moderního, konzervativního i rustikálního střihu. Je jen na vás, která vyberete do své kuchyně.

Předveďte se parádnickými lustry

Pokud máte to štěstí, že vaše kuchyně není malá, a navíc je v ní dost světla, zaměřte se na eleganci. Francouzské okno, světlé skříňky nebo nabílo natřené trámy na stropě jsou jasným signálem vyšší střední třídy. Velká okna, třeba i se zmiňovaným francouzským, v každém případě přivedou dostatek světla přes den. Po západu slunce vám nejspíš postačí umně vpasovaný LED pásek, který pohlídá každý pohyb při přípravě jídla. Na parádu tak můžete využít nablýskané lustry.

Vysoké stropy jsou v kuchyni dalším bonusem a předzvěstí přepychu. Jestli máte to štěstí i na ně, gratulujeme vám. Každopádně toho ale musíte využít. Nabízí se sáhnout po velkých křišťálových lustrech, které krásně vyplní prázdno na cestě od stropu nad kuchyňský ostrůvek. Opět platí, že při posezení u ostrůvku namísto baru budou lustry perfektní na dokreslení osobité atmosféry, ze které v tomto případě bude zářit i váš úspěch a finanční zajištěnost. Přitom se ale nebudete na sílu chlubit.

Křišťál je samozřejmě celkem drahá legrace. Ale neznamená to, že když do něj nechcete investovat větší obnos, nemůžete si kuchyni vyparádit skoro stejně elegantně. Existují i varianty lustrů, které používají levnější sklo. Protože budou dost vysoko nad ostrůvkem, nemusíte se bát, že by někdo na první pohled rozeznal drobné rozdíly v blyštivosti. Mimochodem, když už se rozhodnete pro tuhle cestu velkoleposti, vybírejte lustry s mosazným nebo zlatým zdobením. Obě se krásně doplní s odlesky čirých skleněných či křišťálových ozdob.

Vsaďte na digestoř s vestavěným osvětlením

Větší kuchyně ostrůvek nutně potřebuje. Jestli patříte mezi šťastlivce, kteří se vařením baví, oceníte to o to víc. V takovém případě si můžete varnou desku a třeba i troubu nechat zabudovat do ostrůvku, kolem kterého je často o dost víc místa než u klasické linky. Výhodou je i to, že budete blíž svým hostům, návštěvě nebo komukoliv dalšímu, kdo s vámi bude v kuchyni trávit čas. Budete si tak moct v klidu povídat bez hulákání přes celou místnost. Při tom připravíte své vyhlášené dobroty.

Nad ostrůvkem s varnou deskou nebo troubou musíte mít digestoř. Bez toho by se mohla vaše kuchyň rychle proměnit v místnost plnou páry. A to určitě nechcete. Obzvlášť, když vám přijde důležitá návštěva nebo se chcete blýsknout kulinářskou specialitou a zároveň nablýskanou kuchyní. Odsávač se spolehlivě postará o odtah všech pachů i mastnoty. Většina páry díky němu taky zmizí v nenávratnu, takže vaše kuchyně zůstane krásná i při vaření.

Když už budete mít nad ostrůvkem digestoř, měla by být aspoň tak široká, jako je varná deska nebo trouba pod ní. Tím zajistíte bezproblémový odtah všech výparů. Vyberte si rovnou model, který má vestavěné osvětlení. Odsavač nad varnou deskou totiž zabere místo, které byste jinak mohli věnovat právě závěsnému osvětlení. Takhle můžete elegantně zabít dvě mouchy jednou ranou. Přímé světlo shora je totiž výhodné nejen při vaření.

V malé kuchyni volte osvětlení z kvalitních materiálů

Malá kuchyně není žádná ostuda. Naopak, dneska je čím dál častější. Průměrná velikost bytů klesá s jejich zdražováním, takže se někde na metrech šetřit musí. To ale neznamená, že byste si nemohli do kuchyně pořídit parádní osvětlení. Dokonce máte výhodu, protože se vám výběr pravděpodobně trochu zúží. Velký lustr by se totiž do menšího prostoru nehodil, nablýskaný křišťál taky ne a látková stínidla by těžko snášela výpary, které se v malé kuchyni drží o něco lépe.

Zbývá vám proto jasná volba. Vsaďte na kvalitu a odolné materiály, které jsou trvanlivé a dobře se čistí. Závěsná světla do malé kuchyně by měla být vyrobená z kovu, skla nebo keramiky. Všechny tři jsou tvrdé, odolné a s čištěním nemají problém ani když se rozhodnete pro velký předvánoční úklid s mokrým hadrem namočeným v čisticím přípravku. Cena osvětlení ani tak nebude příliš vysoká, a navíc si často vystačíte s jediným svítidlem.

Dobrá zpráva je, že i v trochu omezené nabídce vhodných kandidátů na doplňkové osvětlení nad kuchyňský ostrůvek v malé kuchyni najdete krásné kousky plné elegance a mistrného zpracování. A to je mnohdy nutné, protože jsou svítidla daleko blíž oku pozorovatele než ve velké kuchyni s vysokými stropy. Styl už necháme zcela na vás a vašem vkusu. Hodně štěstí s výběrem.

Tak a jsme na konci první části naší série tipů na osvětlení kuchyňských ostrůvků. Doufáme, že jste si našli radu, která vás inspiruje k vylepšení interiéru. A kdyby se vám to napoprvé nezdálo jako ideální varianta, zkoušejte dál. Po práci můžete relaxovat třeba u dalších článků u nás na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste