Jak na příjemnou vůni v domě nebo bytě – 1. díl

1027 Tipy a triky

Znáte to taky? Vejdete k někomu do bytu nebo domu a najednou vás zasáhne specifická vůně, která přehluší celkový dojem z prostoru. Pro vaše hostitele je přirozená a necítí ji, ale vás ruší. No a co když by se u vás oni cítili podobně? Tomu můžete jednoduše předejít s našimi tipy na příjemnou vůni nejen. Rozvoňte každou místnosti jinak, vyberte jednu vůni pro celou domácnost nebo využijte květiny a bylinky. Máme pro vás i další tipy, které vám prozradíme v článku. Pojďme na něj.

Vyberte každému pokoji jinou vůni

Obývák si zaslouží lehčí a nenápadnou vůni, která vás nebude rušit při sledování oblíbených seriálů ano při debatách s přáteli nad sklenkou dobrého pití. Pokud chcete mít jistotu, že váš obývací pokoj nebude někomu z hostů nepříjemně zavánět, použijte difuzér. Nejlepší je jemná a nenápadná vůně, kterou máte rádi, může to být dřevitá nebo ovocná s nádechem svěžesti. Rozhodně se vyhněte těžkým květinovým. Difuzér jednoduše položte na polici a máte vystaráno.

Ložnice vydrží často i bez přídavné vůně. Aby taky ne, když je to ryze vaše hájemství. Ale pokud byste přesto potřebovali vylepšit vůni, vyberte velmi jemnou variantu, které neruší. Ideální je levandule, ale s tou opatrně. Zajímavou vůní do ložnice je taky jasmín nebo citronová tráva. Opět ale platí, že méně je tady více. Jen si představte, jak by se vám usínalo, kdyby vaše čichové buňky dráždily sice příjemné, ale příliš silné vůně. Proto raději volte slabší difuzéry nebo třeba jen vonná mýdla do skříně.

Chodba nebo hala jsou v domě i bytě k prvnímu dojmu pro všechny hosty. Proto tady můžete s vůní klidně trochu přidat. Ale s rozumem. Má to několik výhod. Pokud trpíte na pocení nohou, příjemná vůně vstupního prostoru nedovolí botám, aby zkazily první dojem. Stejně tak může vhodně vybraná vůně nalákat hosty dovnitř. Sem se hodí difuzéry s květinovou vůní nebo svěží citrusy. Stačí je položit na poličku nebo botník. Jen si dávejte pozor, abyste doma nekombinovali dvě silné vůně. Ty by se nesnesly a ve výsledku by nadělaly víc škody než užitku. Tak raději volte méně, než více vůní.

Jedna vůně pro celou domácnost taky postačí

Pokud máte rádi vůni lesa, citrusů nebo troufalé kombinace podobné parfémům, směle do toho. Rozmístěte po bytě nebo v domě několik vonných zdrojů, které společně naplní prostory stejnou příjemnou vůní. Pozor si ale dejte hlavně na to, abyste to s ovoněním domova nepřehnali. Není nic nepříjemnějšího než těžký vzduch plný vůně konvalinek nebo jiné výrazné vůně, která se tím pádem rychle změní spíš na smrad. Takže všeho s mírou a budete mít vyhráno, ať už zvolíte jakýkoliv základ.

Formu vonných pomůcek necháváme zcela na vás. Nám se nejvíc osvědčily difuzéry, které jsou nenáročné na údržbu, a navíc dobře vypadají. V takovém případě do nich koupíte náplň, postavíte je na polici, stolek nebo třeba na skříňa je to. Občas pak stačí zkontrolovat, jestli je ještě v zásobníku dost tekutiny, která se uvolňuje do prostoru. Když dojde, prostě ji doplníte. A to je všechno.

Druhou oblíbenou variantou jsou vonné svíčky. Ty jsou perfektní hlavně od podzimu do jara, kdy vedle příjemně se linoucí vůně doplní atmosféru dlouhých večerů příjemným třepotavým plamínkem. Ale nese to s sebou riziko otevřeného ohně, který může být zrádný. Takže jestli patříte k roztržitým lidem, kteří často dobíhají ven, raději sáhněte po difuzéru. Jinak je svíčka perfektním doplňkem do obýváků, pokojů i ložnic. Opět platí, že méně je více, takže to nepřehánějte s počtem svíček ani intenzitou vůně.

Větrání je základem úspěchu

Aha, teď si říkáte, že to není žádná novinka a větrá přece každý. To je sice pravda, ale málokdo větrá správně a efektivně. Spousta z nás například k větrání využívá jen větračku nebo mikroventilaci plastových oken. Obě varianty jsou sice možné, ale rozhodně vám nepomůžou s plnohodnotnou výměnou vzduchu v celé domácnosti. Ani když se vám povede udělat průvan, protože otevřete okna na protilehlých stranách domu.

Jak teda vyvětrat správně a efektivně? Jednoduše několikrát za den na 3 minuty otevřete okna dokořán. Ideální je otevřít najednou všechna okna, co doma máte. Akorát si dávejte pozor na průvan, aby se vám omylem nevysklily dveře nebo nerozbily drobnosti, které vítr smete ze stolu. Takhle můžete větrat v létě i v zimě. A pokud vám připadá, že v zimě je to blbost, není. Rychlá výměna vzduchu neochladí vytopený domov tak rychle jako pozvolné větrání pootevřeným oknem.

Kromě čerstvého vzduchu se větráním zbavíte i většiny zápachů. Ten tam bude smrad po čisticích prostředcích, když se pustíte do velkého úklidu, dozvuky smažení řízků taky vezmou za své už za pár minut, a dokonce se dá vyvětrat i kouř z cigaret, i když ten obvykle stejně zaleze i do textilu a zdí, takže se ho nikdy docela nezbavíte. Přesto je větrání nejlepší první pomoc, jak se dostat k pohodovému čerstvému vzduchu bez zápachu.

Pořiďte si vonné bylinky

Bylinky jsou skvělou přírodní cestou k provonění domácnosti. Můžete je pěstovat za oknem, nebo dokonce na vnitřním parapetu v kuchyni, obýváku nebo ložnice. Vždycky vám krásně provoní celou místnost, sotva se jich dotknete. Ideálními kandidáty na příjemnou vůni jsou třeba bazalka, rozmarýn nebo šalvěj. Ale můžete vybírat i z jiných druhů. Důležité je, aby voněly vám a nerušily vás při ničem, co doma děláte, včetně pohodlného spánku.

Kromě bylinek, které si představíte jako první, můžete zvolit i méně známé varianty rostlin, které provoní váš domov. Oblíbená je třeba citronová tráva, a abychom nezapomněli na další bylinky, tak taky majoránka nebo meduňka. Všechny zmíněné mají svěží vůni, která příjemně zpestří prostředí vašeho domova. Zároveň nehrozí, že by někomu tyto bylinky způsobily alergii nebo nepříjemný pocit.

Skvělým bonusem voňavých bylinek je vaření. Lístky všech zmíněných využijete při přípravě dobrot. Šalvěj je parádní ke kuřecímu masu, bazalka nesmí chybět nejen na italských těstovinách nebo v salátech a bramboračka bez majoránky by nebyla bramboračkou. Pokud se vám povede bylinky pěstovat dlouhodoběji, budete mít stálou zásobu čerstvých voňavých lístků, kterými posunete své kulinářské umění o několik úrovní výš. To ocení nejen ostatní doma, ale i případní hosté.

A to je z prvního dílu série tipů jak na příjemnou vůni v domě nebo bytě všechno. Ale nebojte se, protože tím rozhodně nekončíme. Naopak, ještě na vás čekají další díly, kde se dozvíte další varianty, jak provonět domácnost. V každém případě vám držíme palce, ať se vám povede na všechny hosty zapůsobit příjemnou vůní a je vám společně dobře. Až budete mít chvilku, mrkněte se taky na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste