Jak pečovat o nábytek z masivu

749 Tipy a triky

Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří se můžou pochlubit masivním nábytkem, gratulujeme. Ale aby vám dobře sloužil třeba i po několik generací, musíte se o něj dobře starat. Základem je udržovat čistý povrch, vyhnout se vodě a nadbytečnému slunečnímu záření. Pojďme se na to podívat podrobněji.






Zbavujte nábytek prachu

Povrch masivního nábytku nebo i potaženého dýhou musíte pravidelně čistit od prachu a dalších nečistot. Ať už doma při večeři sedáváte u masivního jídelního stolu, dáváte porcelán po babičce do mahagonové skříně nebo při večerce uleháte do postele z bukového dřeva, skamaraďte se s prachovkou.

Nejméně jednou týdně setřete povrch nábytku nasucho čistým hadrem s Krátkým vláknem. Pokud občas zapomenete, můžete si hadr před utíráním trochu navlhčit. V žádném případě by ale neměl být mokrý. Tím byste zbytečně dřevo vystavili zbytečnému vlivu nadměrné vlhkosti.

Dobrou alternativou ke klasickému utírání prachovkou je vysávání prachu vysavačem. Tady ale platí, že musíte být šetrní k povrchu nábytku. Tvrdé hrany plastových hubic by mohly poškrábat povrchovou úpravu dřeva. A to byste určitě nechtěli. Proto použijte nástavec se štětinkami, který je šetrnější.

U vysavače samozřejmě platí, že prach uklízíte nasucho. V žádném případě kartáčový nástavec nenamáčejte ani nenavlhčujte. Sací síla přístroje se postará o odstranění pachu spolehlivě i nasucho. Na hubici ani netlačte, ať vám při sklouznutí nástavce hrana neudělá rýhu do povrchu dřeva.





Lakovaný a nelakovaný nábytek není totéž

Lakovaný povrch dřeva snese obvykle daleko drsnější zacházení. Akorát dávejte dobrý pozor na ostré předměty a chemikálie, které by mohly poškodit lak nebo jeho barvu. Pokud se ale budete držet naší rady s čištěním nasucho, případně jemně navlhčeným hadříkem, můžete se do práce opřít naplno.

Nelakované desky jsou o něco citlivější. Tam se vodě ideálně vyhněte úplně. Když už budete vlhký hadřík nutně potřebovat, netlačte na něj. Utřete vše jen jednou a po úklidu nechte všechny části dřeva důkladně vyschnout, než na ně dáte ubrus nebo přehoz. Opět se vyhněte chemikáliím, které by mohly poškodit povrch nebo způsobit změnu barvy.

Nelakovaný povrch se dá obvykle lépe opravit, když už se vám na dřevě povede udělat rýha. Nejčastěji vznikají nepozorností nebo nevědomky. Třeba dítě hrající si s modelem autíčka kovovými kolečky snadno podře povrch dřeva postele. Ale nezoufejte. Vše se dá zachránit odstínovaným olejem nebo jemným přebroušením a lakem.

Pozor na vodu

Určitě už jste mockrát v životě viděli naplavené dřevo na břehu řeky nebo potoka. Obvykle je v dezolátním stavu, protože není zvyklé na tolik vody najednou po dlouhou dobu. To samé platí i pro váš domácí nábytek. Masiv ještě chvíli spršku vody vydrží, ale dýhované desky s dřevotřískou nebo dřevovláknem uvnitř natáhnou vlhkost a pokroutí se.

Proto si dávejte dobrý pozor, ať se váš nábytek nedostane do kontaktu s vodou. Když už se to stane, co nejrychleji vysušte všechnu vodu a postavte nábytek na dobře větrané místo, ať může zcela vyschnout. Nikdy však nábytek nesušte zprudka fénem nebo u topení. Klidně ho tak nechte přes noc nebo i pár dní. Dokud nebudete mít jistotu, že je úplně suchý.

Vyhněte se teplu

Dřevo nekamarádí ani s příliš vysokou teplotou. A nemusí to být zrovna oheň. Stačí, když si nedáte pozor, a svou novou skříň nebo postel postavíte moc blízko k topení. Přilehlá stěna nábytku bude trpět výkyvy teplot a pravděpodobně se za pár týdnů poškodí. Platí to pro zevnějšek i vnitřek.

Správná vzdálenost není nikdy univerzální, ale myslete na to, že od topení by měl nábytek stát tak daleko, ať na místě nepociťujete rukou zásadní výkyv teploty. To samé platí pro krby a krbová kamna. V takovém případě volte raději větší vzdálenost než menší. Ať vám dřevo na povrchu nezmění barvu.

Slunce není dobrý kamarád

Stejně jako v případě umělého tepla i u slunečních paprsků může dojít k poškození vzhledu dřeva. Nečeká vás v takovém případě žádný vliv na funkci materiálu, ale paprsky dokážou za pár měsíců změnit odstín povrchu nebo laku. Proto nestavějte nábytek na místo, kde na něj celý den bude svítit slunce.

Když už nebudete mít na vybranou, snažte se nábytek slunci vystavovat tak, aby vždy svítilo na celou stěnu. Tím zajistíte, že případná změna odstínu povrchu bude na celé ploše jedné strany stejná. Kromě estetiky to ničemu nevadí, ale byla by škoda mít půl skříně světlejší.

Ošetřujte dřevo jen speciálními prostředky

V obchodech i na internetu najdete mnoho značek, které nabízejí speciální přípravky na ošetřování a čištění dřevěného nábytku. Můžete je vyzkoušet. Ale pokud máte jen stín pochybnosti o tom, jestli jsou vhodné, raději se poraďte s prodejcem nebo výrobcem vašeho nábytku.

Vždycky je lepší být opatrnější než použít moc agresivní čistič, který poškodí povrch nábytku. Když už se vám to stane, opět se raději poraďte s odborníky, třeba restaurátory nábytku nebo stolaři. Pravděpodobně bude nutné povrch nábytku přebrousit a nanést nový lak nebo jinou povrchovou úpravu.

Držíme vám palce, ať vám masivní nábytek dobře slouží a můžete ho předat svým dětem i vnukům v co nejlepším stavu. A až budete mít chvilku, mrkněte na naše další články na blogu. Třeba v nich najdete zajímavou inspiraci.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste