Jaký typ osvětlení a barvu světla zvolit do obývacího pokoje a ložnice?

V relaxačních místnostech by rozhodně nemělo chybět doplňkové osvětlení v podobě bodovek, lamp nebo oblíbených LED pásků. Inspirujte se skvělými nápady, které vašim pokojům dodají neodolatelnou relaxační atmosféru.





Chce to plán

Plánování je základem úspěchu. Zamyslete se nad otázkou, co všechno budete v obývacím pokoji nebo ložnici dělat. Budete se zde dívat na televizi, věnovat se ručním pracím nebo si číst? Každá činnost totiž vyžaduje jiný typ osvětlení. Stropní osvětlení bude tvořit základ. Doplňkové osvětlení může mít podobu stojací či nástěnné lampy, bodovek nebo LED pásků.

  • Centrální osvětlení – je základem pro rovnoměrné osvětlení místnosti a stará se o dobrou viditelnost. Využijete jej především při posezení s přáteli či rodinou.
  • Bodovky – instalují se na místa, ve kterých budete vykonávat konkrétní činnost. Světlo je možné směrovat do určité části pokoje.
  • Lampy – stojací i nástěnné jsou doplňkovým osvětlením, které využijete v případě, že si například čtete nebo provádíte ruční práce.
  • LED pásky – navozují atmosféru, zdůrazňují detaily a spoludotváří kompozici interiéru. Světlo by nemělo být silné a oslňující. Mělo by osvětlovat vybraný detail.

Nad typem a rozmístění osvětlení přemýšlejte již při stavbě nebo rekonstrukci, abyste věděli, kudy vést elektřinu a kde by měl elektrikář udělat vývody světla. V budoucnu rozhodně oceníte dva okruhy elektřiny, díky kterým budete moci centrální svítidlo spínat nezávisle nebo jej případně stmívat. Ostatně právě stmívací světla se v dnešní době těší velké oblibě.

Jestliže se nepouštíte do velké rekonstrukce, která zahrnuje instalaci nových rozvodů, vystačíte si s tzv. napájecími lištovými systémy, které umožní větší plochu osvětlit z jednoho napájecího vývodu.






Na atmosféře záleží

Relaxační místnosti by na vás měli působit uklidňujícím dojmem. V místnosti byste se měli cítit příjemně a uvolněně. Jak toho dosáhnout? Strůjcem vhodné atmosféry je barva světla neboli teplota chromatičnosti.

Jak působí barva světla na člověka

Barva světla určuje, jakou atmosféru pokoji dodá. Každý typ světla má jinou barvu. Některé jsou více domodra, jiné více dočervena. Teplota chromatičnosti se obvykle udává v kelvinech (K). Obecně platí, že čím více K, tím více je světlo bílé až modré.

  • Teplá bílá – má hodnotu 2 800–3 300 K. Barva je nažloutlá či naoranžovělá a podobá se svitu klasické žárovky. Působí příjemně a útulně, takže se hodí především do obývacích pokojů, ložnic, dětských pokojů a do všech místností, ve kterých chcete odpočívat a relaxovat.
  • Bílá – chladnější bílé tóny se pohybují v rozmezí 5 000–6 000 K. Pocitově se jedná o neutrální barvy, které podporují aktivitu a soustředění. Tato barva světla se hodí do místnostní s nedostatkem denního světla. Typicky je najdete v kancelářích, kuchyních, koupelnách nebo v šatnách.

S navozením správné atmosféry vám bezvadně pomohou stmívatelná LED osvětlení, která je možné nastavit na svícení od studených barev až po barvy teplé. Některá z nich dokonce nabízí i noční režimy nebo možnost barevného svícení ve spektru RGB. Hravě tak navodíte atmosféru západu nebo východu slunce, modrého podvodního světa nebo svěžího zeleného pralesa. Chytrá LED osvětlení je možné ovládat přes dálkový ovladač nebo si stáhnout aplikaci a vše nastavit pomocí chytrého telefonu.

Netradiční pohled na věc představují LED pásky, které decentně doplní akcent místnosti. Můžete je použít například pro podsvícení sedačky, skleněných vitrín nebo televizních stolků.




Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste