5 rad jak zařídit ideální ložnici

1 - Prostor

Velikost prostoru ložnice je především závislá na uspořádání jednotlivých místností v domě či bytě, ale pokud bychom si mohli rozměry zvolit, 20 m2 by bylo ideální výměrou. Standardy je stanoven min. výměr, který činí 8 m2 pro jednolůžkový pokoj a 12 m2 pro dvoulůžkový. Ložnice by neměla být průchozím pokojem, vzhledem k tomu, že má sloužit jako místo pro odpočinek a spánek, neměl by být spící či relaxující člověk rušen jakýmkoliv pohybem uvnitř prostranství. Zákaz průchodu do sousedících místností neplatí v případě, že je k ložnici připojena např. šatna či koupelna, která by ovšem měla sloužit pouze potřebám uživatelů ložnice a ne celé rodině.

Umístění ložnice z hlediska světových stran je doporučováno na východ, popř. severovýchod. Východní strana v sobě skrývá kouzlo buzení vycházejícím sluncem. Naopak nevhodné je umístění ložnice na západní stranu, která značí vyšší teploty místnosti, což není rozhodně žádoucí. Ložnice by měla být jednou z nejchladnějších místností v domě, proto je za ideální teplotu tohoto pokoje považováno 18 - 19º C.

Důležitou oblastí, kterou bychom se také měli zabývat při řešení nové ložnice, je postavení oken, prosklených stěn, průchodů a dveří. Zamyslet bychom se měli především nad tím, zda je nutné umísťovat zde více dveří než jedno nebo více oken, nežli jedno větší s dostatečným prosvětlením místa. S tímto souvisí i narušení soukromí, jak se uvádí výše – z hlediska uživatelského by se měla ložnice řadit do soukromé části bytu/domu, tzn. dveře sloužící pouze pro vstup do oného pokoje a okno, které by zajistilo diskrétnost této místnosti, zauvažovat bychom měli i nad nutností balkónů či vstupů na terasu. Další problém nastává při výběru a kompozici nábytku. Pokud je prostor rozdělen okny a dveřmi, značí to pro nás velkou nevýhodu při zařizování jednotlivými kusy nábytku do ložnice. Použitím oken a dveří nám vzniká dělený prostor a tím pádem se zmenšuje místo – nastává situace, kdy jsme nucení vybírat méněrozměrný nábytek, který je v domácnostech malých bytů naprosto nevhodný, jelikož zde „bojujeme“ o každé místo k uložení věcí, či volit nábytek „na míru“, což se ale samozřejmě podepíše na finančním rozpočtu.

     

2 - Postel

Jakou postel vybrat a kam ji v pokoji umístit, to je otázka, kterou si pokládá každý, kdo touží po změně tohoto kusu nábytku nebo si zařizuje nový byt. První zásadou je umístění postele tak, abychom z ní viděli na dveře do pokoje. Pokud bychom spali zády, vyvolávalo by to v nás pocit nebezpečí a klidný spánek by byl tatam. Dále bychom měli i při nedostatku místa dbát na to, aby byla postel přístupná ze třech stran. Každý z páru musí mít z hlediska zajištění komfortu přístup ke své straně lůžka. Rozměr postele do ložnice, nebo lépe matrace, by v dnešní době měl být pro dvoulůžko 180 x 200 cm, menší rozměry se hodí spíše na chalupu či míst, kde se nespí denně. Pro vysoké postavy se vždy nabízí otázka, zda si nepořídit prodlouženou délku matrace, ta sice není standardem co do rámů postelí, roštu i ložního prádla, ale pro pohodlí spícího je jistě nejlepší volbou. Při výběru postele nás dále zajímají doplňující komponenty jako je rošt a matrace. Matrací je v nabídce nepřeberné množství, každý si tak vybere dle svého vkusu a potřeb, od klasických pěnových matrací, kokosových matrací, matrací z paměťové pěny, pružinových matrací apod. Rošty jsou rozděleny na pevné a polohovatelné. Polohovatelné mohu být ručně či elektricky s pohodlným ovladačem pro zvolení různých výšek.

3 - Úložné prostory

Úložných prostor by v ložnici nemělo být mnoho, aby se zachovala vzdušnost pokoje, ale pokud např. dům nebo byt nedisponuje samostatnou šatnou, příp. komorou, je nezbytné umístit zde šatní skříně, které pravděpodobně zaberou největší část dimenze místnosti. Šatní skříň je ideální vyrobit na míru, aby přesně kopírovala vyhrazený prostor pro ukládání oblečení a nejen toho. Doporučuje se doplnit ji posuvnými dveřmi, které nezaberou žádné místo při otevírání narozdíl od klasických. Na dveře se často upevňuje zrcadlo, díky kterému se opticky zvětší prostor a není dále nutné pořizovat si samostatně stojící. Vnitřní vybavení skříní lze sestavit dle přání majitelů – na výběr jsou klasické police, posuvné rošty, zásuvky, drátěné systémy, tyče pevné a teleskopické. Kromě šatních skříní jsou v ložnici potřebné noční stolky. Noční stolek by měl mít každý z partnerů, většinou se pořizuje stolek samostatně stojící, ale není výjimkou i připevněný přímo na boku či čele postele. Každý stolek by měl být doplněn lampou, v nejlepším případě takovou, která se může nahýbat a výškově posouvat tak, aby perfektně sloužila při čtení si v posteli. Dalším doplňkem z úložných prostor jsou komody, které lze využít jako prádelníky, „peřiňáky“ nebo místo pro ukládání čistého ložního prádla.

4 - Barvy

Škála barev doporučovaných pro použití v ložnicích sahá od šedé, modré, fialové až po odstíny tmavozelené. Vždy však záleží na vkusu a celkovém naladění obyvatele pokoje. Obecně se do ložnic volí výmalby tmavých nebo tlumených barev v zásadě chladných odstínů. Za nevhodné se považují jasné pastelové barvy. Hitem dnešní doby jsou výmalby pouze jedné nebo části stěn, zbylé místo pak většinou zabírá klasická bílá barva. Barevná část může být podpořena různými efekty, jako je například třpytivý lak. V případě, že se rozhodnete pro tapety, kterých je na trhu obrovské množství, vždy je potřeba myslet na to, že by měly působit uklidňujícím dojmem. To znamená použití lehkých vzorů nebo motivů spjatých s přírodou. Vyvarovat byste se měli ostrých geometrických vzorů a témat optických iluzí. Myslet se musí také na to, že se každá barva hodí do jinak velké místnosti, to samé platí o vzorech. Pravidlem je, že tmavé barvy nejsou vhodné do malých prostorů, neboť je ještě zmenšují. Pro optické zvětšení místa je naopak nejlepší zvolit barvy světlé a lesklé, které odráží světlo. Každá z barev má také svůj význam. Zelená např. působí uklidňujícím dojmem, fialová intimně, šedá nám přináší pocit bezpečí apod.

5 - Textilie

Každá ložnice disponuje značným množstvím textilních materiálů, ať už jde o ložní prádlo, koberce, závěsy, přehozy, dekorační polštářky atd. Povlečení a prostěradla je ideální pořizovat v barvách a texturách ladících s výmalbou samotného pokoje a to dle zásad o používání vhodných barev v ložnici. Ložní prádlo by mělo být vždy z příjemných, přírodních a především kvalitních materiálů. Koberce je nejlepší zvolit kusové, které se umístí kolem postele pro zpříjemnění pocitu na bosých nohou a vůbec k zútulnění celého území. Celoplošné koberce se v dnešní době prakticky nepoužívají a to hlavně z důvodu hygieny. Tento kus textilu je extrémně náchylný k tvorbě bakterií a je ideální půdou pro život roztočů.

Přečtěte si také

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1826

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Ložnice podle Vasati.
    2018-04-05 1261

    Budíte se ráno unavení a nevyspalí? Viníkem déle přetrvávajících problémů tohoto druhu může být vaše ložnice. 15 následujících rad vám možná pomůže odhalit její skryté nedostatky.

  • Jak si kdo ustele... aneb povlečení a peřiny.
    2018-05-22 1084

    Ložní prádlo o lidech mnohé napoví, podobně jako oblečení. Jak zvolit ten správný druh a materiál, abychom se vyspali do růžova?

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 1/3
    2018-03-12 1176

    Není divu, že se princezna vzbudila celá rozlámaná. Nezpůsobil to ovšem hrášek, ale příliš měkké lůžko tisíci podušek.

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 2/3
    2018-03-19 1332

    V prvním díle našeho seriálu jsme princezně poradili s postýlkou, dnes ji najdeme prima matraci!

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 3/3
    2018-03-26 939

    Princezna má již pěknou postýlku a také matraci, na které ji nic netlačí. Dnes jí poradíme, jak si vybrat zbytek pelíšku.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste