Jak pracovat s kulatým kobercem v obýváku a dalších místnostech?

Při zařizování nebo transformaci prostoru hrají bytové dekorace důležitou roli. Dokážou místnosti vdechnout určitou atmosféru, ráz a náladu. Jedním z klíčových doplňků je kusový koberec. V interiérech se většinou setkáte s klasickým obdélníkovým či čtvercovým kobercem, který odpovídá rovným liniím pokoje a nábytku. Takovým kobercem nic nepokazíte, ale zároveň ani nenadchnete. Pokud chcete dodat svému obýváku (nebo jinému pokoji) šmrnc, zakomponujte do něj kulatý koberec. Poradíme, jak na to.

Kulatý koberec jako designový prvek v obývacím pokoji

Kulatý koberec jako designový prvek v obývacím pokoji

Seberte odvahu a sáhněte po kulatém koberci

Říkáte si, že si s kulatým kobercem poradí jen zkušený designér? Pokud se budete řídit podle našich rad, zvládnete jej do pokoje správně integrovat i vy sami. Kulatý koberec je všestranný a stylový doplněk, který dokáže pozvednout atmosféru místnosti.

Na rozdíl od klasických obdélníkových koberců, kulaté vnášejí do prostoru jedinečný tvar a určitou plynulost. Dokážou narušit monotónnost přímých linií a úhlů. Prostor pocitově zahřejí, dodají mu potřebný styl, ale také ho dokážou formovat. Kulatými koberci můžete místnost funkčně, esteticky a prakticky rozdělit na různé zóny.

Kulatý koberec musí svou velikostí odpovídat rozměrům místnosti

Alfou a omegou výběru vhodného kulatého koberce je jeho velikost. Pokud sáhnete po příliš malém koberci, ve velkém prostoru se ztratí. Kvůli zbytečně velkému koberci vznikne v malé místnosti nepřehledný chaos. Optimální velikost je tedy král. Jak ji zjistíte?

Při výběru vhodného průměru kusového kulatého koberce zohledněte nejen velikost místnosti, ale také rozvržení nábytku. Velikost hraje klíčovou roli, pokud chcete, aby váš obývací pokoj působil harmonicky. Koberec by měl mít takovou velikost, aby ukotvil uspořádání nábytku a vytvořil soudržný vzhled.

Velký kulatý koberec je ideální do velkých otevřených místností. Typickým příkladem je obývací pokoj spojený s jídelní částí. Díky dostatečně velkému kulatému koberci, na kterém bude stát jídelní stůl včetně židlí, oddělíte jídelní část od obývací.

Dobrý tip: Postavte na kulatý koberec nohy pohovek a židlí. Dosáhnete tak vyváženého vzhledu místnosti.

Kulaté koberce jsou perfektní pro zdůraznění a zútulnění nejrůznějších výklenků a vymezení zákoutí. Ve velkém obývacím pokoji si můžete snadno vytvořit útulný koutek na čtení. Nemusíte přitom nakupovat nábytek, který čtenářský koutek oddělí od zbytku místnosti. Postačí, když pod křeslo nebo do jeho blízkosti položíte kulatý koberec.

Kulatý koberec definuje koutek na čtení

Kulatý koberec definuje koutek na čtení

Menší kusový kulatý koberec s průměrem kolem 80 cm postavte několik centimetrů před křeslo. Na kulatý koberec s průměrem 100 až 120 cm postavte křeslo tak, aby přední nohy stály na koberci. U průměru 120 cm je možné na kobereček z části postavit i kulatý konferenční stolek.

Kulatý koberec můžete efektně spárovat i se sedačkou, křeslem nebo pufem. K dvojsedáku se perfektně hodí velký kulatý koberec s průměrem 200 cm. Dvojsedák by měl z poloviny stát na koberci stejně jako křeslo. V případě, že kombinujete větší sedačku s menším kulatým kobercem o průměru 160 cm, měl by koberec jen z části zasahovat pod sedačku. U jeho okraje by mělo stát křeslo.

Správná velikost kulatého koberce je klíčová

Správná velikost kulatého koberce je klíčová

Kulatý koberec v malých obývacích pokojích

Jestliže máte malý obývací pokoj nebo žijete v garsonce, můžete využít trik, který pro zvětšení prostoru používají i designéři. Na podlahu položte moderní kulatý koberec. Díky jeho tvaru působí místnost větší.

Velký obdélníkový koberec by místnost ještě zmenšil. Nezapomeňte, že je potřeba kolem koberce nechat dostatek volného prostoru tak, aby byla vidět podlaha pod ním. Mezi kobercem a stěnou by měl být volný prostor o velikosti alespoň 20–30 cm.

Barva a vzor kulatého koberce: výrazné vs. tradiční

Výběr barev a vzorů je umění, které vyžaduje pořádně promyšlený přístup. Kusový kulatý koberec by měl doplnit nejen stávající barevné schéma, ale zároveň přidat vrstvu textury a tepla. Ať už máte obývací pokoj zařízený moderně, minimalisticky, tradičně nebo eklekticky, výběr správné barvy a vzorů vám pomůže vytvořit soudržný a příjemný prostor.

Moderní kulatý koberec může být v obývacím pokoji ústředním bodem, a to zejména ve chvíli, kdy zvolíte výrazné vzorování nebo živé barvy.

Při výběru barvy a vzoru se držte nejen osobního vkusu a rozměrů místnosti, ale také nároků na údržbu. Obvykle platí, že:

  • světlé barvy místnost zvětšují a přidávají jí na vzdušnosti,
  • tmavé barvy pokoj zmenšují a působí útulně,
  • na vzorovaných kobercích se ztratí smítka a skvrny,
  • na jednobarevných kobercích uvidíte i sebemenší smítko.

Pokud chcete koberec v nadčasových barvách, zvolte béžovou, hnědou a šedou. Jestliže má být tento textilní doplněk ozvláštněním celého prostoru, zvolte buď sytou barevnou paletu, nebo výrazné vzory. Skvělou volbou jsou geometrické vzory, ale také vzory orientální.

Jednobarevné koberce jsou náročnější na údržbu

Jednobarevné koberce jsou náročnější na údržbu

Odolné výrobní materiály

Estetika hraje důležitou roli v celkovém vzhledu. Neméně důležitá je ale také odolnost a snadná údržba kulatého koberce. Obývací pokoje jsou obvykle nejvytíženějšími místnostmi domova. Setkáváte se zde nejen s rodinou, ale také s přáteli a nejrůznějšími návštěvami. Proto se vyplatí vybrat koberec, který je odolný a pyšní se dlouhou životností.

Mezi nejodolnější materiály, které se používají pro výrobu kulatých koberců, patří:

  • vlna,
  • nylon,
  • polypropylen.

Všechny tyto materiály jsou odolné a snadno se čistí. Proto je v obývacích pokojích najdete nejčastěji. Zamyslete se také nad délkou kobercového vlasu. Oblíbené shaggy kulaté koberce jsou měkoučké a stylové, ale nejsou nejvhodnější volbou do rodin s dětmi a domácími zvířátky. Jejich dlouhý vlas se těžko vysává. Optimální volbou je koberec s nízkým vlasem, který se snadno čistí a vysává.

Dobré rady a tipy

Jestliže uvažujete nad pořízením kulatého koberce, možná oceníte tyto praktické zkušenosti:

  • V malých pokojích dokážou kulaté koberce vytvořit iluzi větší podlahové plochy.
  • Nedávejte kulatý koberec do prostor, ve kterých hrozí nebezpečí zakopnutí, například do blízkosti dveří.
  • Kulatý koberec podtrhuje unikátnost nábytku ve stylu art deco.
  • Pod kulaté jídelní stoly se nejlépe hodí kulaté koberce s průměrem 240 cm. Pro jídelní stůl se 4 židlemi je ideální průměr koberce 160 cm.
  • Kulaté koberce můžete použít i do dětského pokoje nebo ložnice.
  • Zkuste kulaté koberce vrstvit. Několik kulatých koberců se může z části překrývat přes sebe.
  • Kulatý koberec dokáže zvýraznit další kulatý tvar v místnosti, například kulatý konferenční stolek, kulaté zrcadlo nebo okrouhlý lustr.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste