Jak na barvy v obýváku? Vyhněte se smutným odstínům!

Jak poznáte šťastné barvy pro váš obývací pokoj? Je to jednoduché. Jsou to barvy, ve kterých se cítíte nejlépe. Ačkoli psychologie barev spojuje různé odstíny s určitými emocemi – například červenou s vášní nebo modrou s klidem – mějte na paměti, že vaše vlastní preference jsou klíčem k tomu, co vám přinese štěstí.

Někomu stačí ke štěstí hrnek kafe, jiný potřebuje vyladěný obývák

Když jde o výběr barev pro váš obývací pokoj, odborníci na barvy a interiérový design se shodují, že je důležité brát v úvahu různé faktory. Často zmiňují vaše vlastní preference, psychický a fyzický stav, kulturní pozadí nebo symboliku barev. To všechno hraje klíčovou roli při vytváření nálady v místnosti.

I když je výběr barev velmi individuální, existují určité zásady, které vám mohou pomoci vytvořit harmonické a šťastné barevné schéma pro váš obývací pokoj. Přímo od interiérových designérů a odborníků na dekorace zde máme několik rad, jak se vyhnout depresivním odstínům a vytvořit si v domácím obývacím pokoji místo plné radosti a pohody.

Spolehněte se na svou intuici

Znáte ten pocit, když vejdete do místnosti a okamžitě se cítíte uvolněně? Přesně tak se chceme cítit v obývacím pokoji. V tomhle prostoru trávíme čas s rodinou, schováváme se u filmu nebo si tu povídáme s přáteli. Jak to ale udělat, abyste se mohli doma uvolnit po dosednutí na pohovku, i když máte za sebou perný den plný stresu?

Podle odborníků na design si můžeme vzít příklad z prostor, které máme rádi mimo náš domov, a pak se pokusit vtisknout něco z tohoto kouzla v našem vlastním interiéru. Jestli tápete, jak na to, nebojte se. Jen se zamyslete, kdy jste naposledy vešli do prostoru, který vás dostal. Myslíme v dobrém slova smyslu. Pro někoho je to častý jev, jiný je náročnější a jen tak něco nedocení. Jak to máte vy?

Doporučujeme malý test. Pořádně se rozhlédněte, když jdete někam do restaurace nebo třeba do kavárny. Líbí se vám, jak působí židle, když na ní sedíte? Nebo vás nadchly konkrétní barvy a odstíny v obchodě s oblečením? Pak máte směr, kterým se můžete s klidem vydat i při zařizování svého obýváku.

Důležité je v myšlenkách neutíkat k tomu, co je nejnovější trend, a dostat se přímo k pozitivnímu intuitivnímu pocitu. Vaše tělo to ví, kde je mu dobře. Přesto ho přehlížíme, protože nás učí, že je to riskantní a měli bychom volit rozumem. Ale když budete naslouchat zprávám, které nám naše tělo a smysly posílají, uděláte v tomto případě dobře.

Druhým způsobem, jak přemýšlet, je osobní paleta zlomených srdcí. Jsou to barvy, ke kterým se instinktivně obracíte pro útěchu a radost, když se cítíte na dně. Pokud vám některá barva nepřináší příjemné pocity, vraťte kyblík s barvou zpět na poličku a vyberte jinou, která vám vykouzlí úsměv na tváři i v duši.

Vsaďte na klidné barvy pro relaxaci a uvolnění

Oblíbenost barev co do odstínů a sytosti je různorodá. Každý jsme jiný, a tak máme radši jiné barvy a odstíny. Někdy jsme schopni vysvětlit, proč nás pozitivní energií nabíjí třeba hráškově zelená, jindy prostě vnitřně cítíme, že tento odstín oranžové je ten správný. Pro některé z nás veselé barvy podporují pocity klidu, pohody a domova. Jsou tu ale i další, včetně bytových designérů, kteří dávají přednost klidným barvám v obývacích pokojích.

Klidnější povahy lidí často volí raději paletu barev, která je klidná, teplá a neutrální. Tuhle preferenci milovníci klidu a ticha často doplňují texturami nebo surovými přírodními materiály a prvky. Ve finále tak do obýváku dostanou maximum z přirozenosti pozitivní energie přírody, která nás obklopuje. Pro někoho postačí tapeta březového háje, jiný potřebuje dekorace z opravdového dřeva nebo třeba obklady stěn.

Jednoduše zařízený obývák dokáže uklidnit i zarytého cholerika

Pokud vás přírodní linka s méně výraznými tóny barev zaujala, doporučujeme používat akcentní barvy, jako je jemná zelená, teplá zlatá a jemná růžová, které prostor pozvednou. Tyto tóny můžete vnést do interiéru prostřednictvím nábytku nebo doplňků. Skvělé jsou v tomto stylu také pokojové rostliny, jako jsou kapradiny, kvetoucí keře, ale i trvalky, které prostor oživí. Uvidíte, co do obýváku padne zrovna vám.

Vrstvené tóny barev v kombinaci s jemnými texturami můžou dodat prostoru hloubku, aniž by bylo nutné používat jasné barvy. Tím vytvoříte nadčasový a elegantní design pro váš domov. Je to hodně o detailech a pár klíčových drobnostech, které vás na požádání přenesou do lesa, na louku nebo jiné oblíbené místo v přírodě. Někdo se spokojí s vyřezávanou dřevěnou miskou, jiný bude potřebovat vůni specifické rostliny a tak dále. Každý jsme jiný, však to znáte.

Bílou posílíte množství světla v pokoji

Přirozené světlo je jedním z největších stimulátorů nálady, který podporuje pocit pohody a štěstí. Pro některé z nás mohou tmavé prostory působit depresivně, proto je výběr barev ještě důležitější. Možná znáte pohodovou atmosféru i z hotelových lobby, kde často narazíte na honosný a vzdušný prostor. Ale i v menších hotelích se můžete spolehnout na jednu věc, světlo. Dostatek světla v místnosti je základem energie a dobré atmosféry. Platí to doma i v hotelu.

Ptáte se, proč to tak je? Sytější matné barvy pohlcují světlo, takže prostor působí ponuřeji (nebo naopak útulněji, pokud vám tma nevadí). Bílá a další světlé odstíny světlo odrážejí, takže prostor působí světleji – což vás povzbudí, pokud patříte k lidem, kterým se daří v prosluněných místnostech. Samozřejmě je to o vyváženosti a míře. Ale platí, že to jsou hodně subjektivní faktory. Pokud si nevíte rady, kam se zařadit, radíme vám využít světlé barvy. Když budete chtít intimnější atmosféru, můžete zatáhnout žaluzie nebo závěsy.

Bílý obývák nemusí působit nudně, stačí přidat dřevo a rostliny

Pokud jde o nápady na bílý obývací pokoj, vymalování stěn a stropů vašeho prostoru světlou a jasnou barvou je jednoduchý způsob, jak do domu přivolat více světla. Barvy mohou světlé místo ztlumit a tmavé rozjasnit. To dobře ví každý odborník na interiéry, který často přemýšlí, jak co nejvíc pozvednout celkové vyznění místnosti právě pomocí světla.

Bílá je nejsvětlejší barva, kterou můžete zvolit. Pokud nejste velkým fanouškem zářivě bílé, ale přesto chcete do svého domova pozvat více světla, zvolte do obývacího pokoje smetanovou a světlé neutrální odstíny. Vždycky můžete ubrat nebo přidat. Takže kdybyste třeba napoprvé netrefili míru světlé nebo tmavé, můžete místnost přemalovat. Když se ale trefíte už na první dobrou, ušetříte si spoustu práce. Proto se nebojte poradit s odborníkem na interiéry.

Chcete útulno? Sáhněte po teplých odstínech

Pokud se rádi uvelebíte na sedačce, pak vás pravděpodobně zahřejí útulné barvy spojené s pohodlím. Představte si například odstíny karamelu, čokolády nebo moka s příměsí teplé červené a sytě růžové. Jasně, energie z téhle kombinace přímo sálá. Ale není to rozrušující energie, která by vás nutila skákat ke stropu. Naopak je to pobídka ke královskému lenošení a odpočinku.

Teplé hnědé, terakotové, rezavé a cihlové barvy vnesou do obývacího pokoje mimořádně uklidňující atmosféru. I proto tyto barvy rádi využívají interiéroví designéři. Skryté kouzlo je v přirozenosti odstínů. Když se vyskytují v přírodě, jsou skvělou volbou pro ty, kteří opravdu chtějí vnést trochu barevnosti, ale nechtějí se zavazovat k výraznému odstínu.

Hřejivé odstíny působí útulně a svádějí k lenošení

A jak může takový obývák vypadat? Není to nic složitého. Jako první si vyberte základní barvu, kolem které postavíte zbytek. Když to bude teplý odstín hnědé, můžete si v takovém tónu pořídit hřejivě působící koberec, který bude kombinovat smetanovou právě s teplou hnědou. A ani nemusí být s dlouhým vlasem. Náš tip je tkaný koberec s třásněmi, který nepůsobí tak upjatě. Přidejte cihlově červená křesla, která na koberci krásně vyniknou.

Celek můžete doplnit tlumenou žlutou na taburetu nebo třeba béžovým konferenčním stolkem. A pokud si chcete s obývákem vyhrát na maximum, můžete to všechno odehrát v rámci plochy, kterou pokrývá koberec. Ten rozhodně nemusí být přes celou místnost. Klidně třeba jen přes dvě třetiny, aby pod ním mohla vyniknout i dřevěná podlaha. Ideální jsou prkna, ale není to podmínkou. Poslední částí je barva na stěně. Hodí se lískově oříšková ve velmi světlém provedení nebo třeba hřejivě medová. Opět volte velmi světlou variantu.

Mějte na paměti světové strany a přirozené světlo

Pokud se oblíbená barva v obývacím pokoji nehodí nebo nevyzní, jak potřebujete, může ji ovlivňovat světlo přicházející zvenčí. Směr, kterým je místnost otočena, mění kvalitu světla přicházejícího do prostoru, takže může znamenat, že problém vyřeší výběr teplejšího nebo chladnějšího tónu vašeho oblíbeného odstínu. Proto je důležité předem vše vyzkoušet, abyste pak zbytečně nemalovali dvakrát.

Při plánování místnosti je třeba myslet především na to, jakým směrem je místnost orientována – místnost orientovaná na sever potřebuje teplejší barvu než místnost orientovaná jiným směrem. To vám potvrdí každý bytový designer. Není to samozřejmě tak jednoduché, ale v základu je to tak. Přirozené světlo samozřejmě během denní doby mění teplotu, takže rán a večer svítí hřejivě v odstínu žluté, zatímco uprostřed dne září odstíny modré. Pokud je zima nebo zataženo, můžete počítat se studeným světlem klidně celý den.

Teplé odstíny žluté promění obývák v oázu, studené v ponuré místo

Třeba v severní Evropě je světlo spíše na chladné straně, proto tam nejčastěji volí barvy s teplým podtónem. Když se vám zdá, že barvy v různých denních dobách nefungují, bude to proto, že mají špatný podtón. Pokud má barva studený podtón, může žlutý obývací pokoj vypadat krásně za teplého slunečného dne, ale příliš ostře za chladného zimního dne nebo když je šero a zima. Pokud má teplý podtón, bude působit jako výbuch slunečních paprsků za jasného dne a jako příjemný prostor i za šedivých dnů.

Jestli si nejste jisti, zda je barva teplá, nebo chladná, namalujte velké vzorky (přibližně velikosti A1 na kus podkladového papíru nebo kus plátna) a dívejte se na ně v různých denních dobách. Pokud v místnosti vyvolává pocit tepla, zvolili jste teplou barvu a jste na správné cestě. Pokud ne, možná by stálo za to zvážit některé přívětivější tóny.

Oblečte obývák do štěstí – barvami i doplňky

Pokud vás často trápí zimní blues nebo prostě jen milujete spoustu barev, určitě vyzkoušejte takzvané dopaminové dekorace. Tento přístup spočívá v používání barev, vzorů, textur a doplňků, díky nimž se ve svém prostoru cítíte šťastnější. Je to hravé a radostné. Opět platí, že to máme každý jinak. Někoho hodí do pohody sluneční žluť, jiný potřebuje azurovou modrou a třetího dostane sytá zelená. Co vy, máte jasno, jakou barvu byste volili?

Troufněte si na nostalgické doplňky pro tu správnou atmosféru

Vedle zářivých barev v tomto dekoračním trendu proplouvá taky pocit nostalgie uklidňující úzkost. Pokud se rozhodnete jít touto cestou vylepšení vašeho obýváku, zjistíte, že se jako dekorace bude hodit spousta vintage a retro předmětů, zejména vše, co je bizarní a velmi dobové. Vzpomeňte si na věci, které jste měli kolem sebe, když vám bylo jako dětem nebo teenagerům hej. Nebo rovnou vsaďte na krásné oldschool věci, třeba psací stroje, pevné telefony a lávové lampy. V podstatě cokoli, co má hodně nostalgické dobré nálady.

Jestli chcete vyzkoušet dopaminový interiérový trend, začněte tím, že si vyberete barvy, které vás přitahují a díky kterým se cítíte šťastní. U měkkého nábytku a vybavení volte textury, které ve vás vyvolávají pocit bezpečí a pohodlí. Naopak stůl volte třeba paletový nebo solitérní z antiku. Pak celý vzhled sjednoťte doplňky, které vyvolávají radost nebo veselé vzpomínky. Interiér vašeho domova má tak velkou sílu, že se díky němu budete cítit šťastnější. Tenhle lifehack v zařizování je toho důkazem. Uvidíte sami.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste