Jak vybrat postel aneb třetina života jako v bavlnce

1809 Ložnice inspirace , Tipy a triky

Pokud se chceme vyhnout bolavým zádům a nepříjemným pocitům při vstávání, neměli bychom volbu královny ložnic podceňovat.

Studentům na koleji možná dočasně poslouží palanda nebo starší postel s úložným prostorem, ale na pravidelný a kvalitní spánek tyto dvě alternativy nejsou ideální. Opačným extrémem může být vysoce kvalitní manželská postel, třeba v rozměrech 180 x 200 cm, na které se můžete rozvalovat jako králové.

Většina z nás ale určitou část života bude muset volit mezi těmito dvěma extrémy určitý kompromis. Nicméně i tak se můžeme vhodným výběrem těšit na svěží probouzení a pohodový start do nového dne. Abychom měli jistotu, že svému tělu přes noc vrátíme maximum energie, měli bychom se držet několika zásadních pravidel.




Na velikosti záleží

Můžete denně spát třeba na luxusní posteli z masivu, ale pokud nebude dost velká a široká, ráno se probudíte nesví. Vždy dbejte na to, aby postel byla nejen dost dlouhá, ale i široká. Věřte tomu, že každých 5 centimetrů hraje zásadní roli. Nechte se inspirovat naší nabídkou postelí.

Ke své výšce vždy připočtěte ideálně aspoň 30 cm. Podle toho vybírejte minimální délku postele. Ve výsledku tak získáte pohodlný prostor nejen pro sebe, ale také pro polštář. Navíc se budete moct v klidu natáhnout a s propnutými špičkami nedosáhnete přes okraj nebo nenarazíte na čelo ve spodní části postele. Uvidíte, že nám dáte za pravdu.

V šířce už si tak moc lámat hlavu nemusíte. Ale přesto počítejte s tím, že je dobré počítat s 80-90 cm na osobu. To znamená aspoň 160 cm pro dva. Pokud budete pořizovat manželskou postel a jste oba střízlíci, můžete si dovolit luxus 140cm šířky. Bude se vám to hodit zejména v menších ložnicích. Tím pádem vám zbyde místo na noční stolky.

Pokud se máte dobře a je vás v davu těžké přehlédnout, nebojte se pro dva volit 180cm, nebo dokonce 200cm šířku. Uvidíte, že ten komfort stojí za to. Máte-li místo, klidně si pořiďte postel 120 x 200 cm pro jednoho. V každém případě nešetřete na posteli kvůli rozměrům. To je jedna z nejhorších věcí, kterou můžete udělat.

TIP: Dejte si pozor na atypické rozměry. Pokud se rozhodnete pro postel na míru, počítejte s tím, že vás zajímají vnitřní rozměry postele. Do těch totiž budete následně pasovat rošty a matrace.

S úložným prostorem, nebo bez něj?

Existuje celá řada postelí s úložným prostorem, které strčí do kapsy kdejakou kvalitní postel bez úložného prostoru a obráceně. Klíčovým faktorem je místo. Pokud potřebujete šikovnou schovku na ložniny a sezónní věci, vybírejte postel s úložným prostorem. Díky efektivnímu využití místa budete mít v ložnici dost prostoru na další potřebné věci. Vždy se ale vyhněte přeplňování úložného prostoru postele. Jinak se nebudou dostatečně odvětrávat matrace a snížíte jejich životnost.

Pokud se rozhodnete pro postel bez úložného prostoru, pravidelně pod ní uklízejte podlahu. Jinak by se prach a roztoči z podlahy mohli dostat na spodní část matrace. Tím opět snižujete životnost matrací, a navíc prach ani roztoči neprospívají vašemu zdraví.




Spěte dostatečně na výši

Výsadou králů a šlechty obecně býval mimo jiné spánek na vyvýšených ložích. Ve srovnání s běžnými lidmi tak nocovali takříkajíc na výši. Pozor, nejde jen o symbolické vyjádření nerovnosti mezi společenskými vrstvami. Těsně nad zemí se totiž udržují nečistoty ve vzduchu a kromě toho při spaní na zemi dýcháte vzduch plný prachu a dalších nečistot z podlahy.

Vždy dbejte na to, abyste při spánku leželi aspoň půl metru nad podlahou. Uvidíte, že se vám v noci bude lépe dýchat. Můžete si pro tento účel pořídit vyvýšenou postel. Věřte tomu, že zvýšená postel je nutností pro zdravý spánek a bezproblémové dýchání po celou noc. A pokud máte doma dítě nebo máte rádi trochu extravagance, pořiďte si klidně postel patrovou. Dětem se bude zaručeně líbit i postel se skluzavkou.

Ať už se nakonec rozhodnete pro jakoukoliv postel, držte se našich rad. Uvidíte, že se kvalita vašeho spánku zlepší a ráno budete vstávat plní energie.

Chcete se dozvědět víc o ložnici a nábytku do této místnosti? Skvělé tipy najdete v našich dalších článcích.






Přečtěte si také

  • 5 rad jak zařídit ideální ložnici
    2018-06-05 3383

    Pro kvalitní spánek a regeneraci organismu je mimo jiné rozhodujícím prvkem samotná ložnice. Jak ji zařídit? Následujte našich 5 chytrých rad!

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1825

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a síla barev v ložnici.
    2018-04-23 3421

    Ložnice a její skladba je tedy velmi důležitým aspektem, kterému bychom měli věnovat pozornost a zaměřit se na její umístění a vybavení v domě, bytě i chalupě.

  • Kde se spí nejlépe, jak situovat ložnici?
    2018-02-01 1974

    Kde se spí nejlépe ? Samozřejmě tam, kde je příjemně. Ani zima, ani teplo, a hlavně dostatek čerstvého vzduchu. Jste ranní typ? Volte ložnici na východ!

  • Ložnice jako sluha dvou pánů
    2018-07-17 1754

    Má sloužit k regeneraci a spánku. Někteří se však se sortimentem těchto služeb nespokojili. Nadhodnotu rozšířili o portfolio s pracovní či relaxační sféry. Anebo zalovili v pragmatičtější vodách.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste