Ložnice jako sluha dvou pánů

Ložnice a obývací pokoj

V tomto případě bude prostor asi značně limitujícím faktorem. Jste-li okolnostmi donucení využívat obývací pokoj ke spaní, s největší pravděpodobností obýváte malometrážní být o jedné místnosti. I tady si sice můžete dopřát pohodlnou postel, počítejte však s tím, že lůžko budou k sezení využívat i vaše návštěvy.

Pamatujte: protože bude postel během dne plnit funkci pohovky, věnujte jejímu výběru náležitou pozornost. Dejte přednost snadno udržovatelným materiálům čalounění nebo snímatelným potahům. Tvrzení, že rozkládací nábytek je určený výhradně k příležitostnému přespání, již naštěstí pár výrobců překonalo. Při koupi si tedy kromě námahy při rozkládání všímejte i tvrdosti lůžka, případně roštu, kterým tato pohovka disponuje.

 

Ložnice a úložný prostor

Skříň, rozměrnější sestava, nebo samostatný šatník? Umístění úložného prostoru v sousedství intimní zóny je velmi praktické. Hlavně ve standardních podmínkách se často využívají velké šatní skříně.

Pamatujte: minimální hloubka každé skříně by měla být 60 cm. Jinak se vám může stát, že budete mít rukávy košili nebo kabátu neustále pomačkané. Na bezproblémové zavěšení košil nebo kalhot potřebujete prostor v rozmezí 100 až 140 cm. Na dlouhé věšení, například kabátu, se doporučuje délka 130 až 180 cm. Místo si ušetříte co nejpřehlednějším nakládáním s vnitřním prostorem. I tady oceníte pomoc různých výsuvných polic. Získáte tak dokonalý přehled o šatstvu umístěném vzadu.

Ložnice a děti

Za žádných okolností vás nepřemlouváme k modelu společné rodinné ložnice z minulých staletí. Jsou však situace, kdy se tomuto dočasnému řešení nevyhnete ani v případě velkorysého rodinného domu. Když do rodiny přibude přírůstek, minimálně do jeho prvních narozenin budete mít v ložnici spolubydlícího.

Pamatujte: tomuto účelu budete muset na krátkou dobu přizpůsobit zařízení místnosti. Nejprve se vzdejte televizoru. Nezapomeňte ani na manipulační mezeru 30 cm, která by měla umožnit bezproblémový průchod mezi postelí a postýlkou.

Dopřejte si wellness

Kdo k tomu má podmínky, a přesto využívá ložnici jen v noci, má hluboké rezervy, to je názor nábytkových návrhářů. Optimální je podle nich spojit tuto regenerační místnost aspoň s koupelnou. Wellness zónu vyšší kategorie představuje sousedství se saunou. Taková je vize pro směřování ložnic budoucnosti.

Pamatujte: sauna situována v blízkosti ložnice je určena pro příslušníky domácnosti. Pokud chcete tuto aktivitu povýšit na společenskou událost, vyčleňte ji samostatnou místnost na neutrální půdě.

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste