Jak zařídit malou kuchyni – 2. díl

V prvním díle jsme vám prozradili, jak ušetřit místo díky posuvným dveřím, že je potřeba promyslet si uspořádání linky nebo jak ušetřit místo s rozkládacím nábytkem. Tentokrát se podíváme zblízka na další tipy, které se vám v malé kuchyni budou hodit. Začneme kuchyňskými nábytkovými stěnami, mrkneme se, proč stojí za to zaměřit se na detaily nebo jak získat vzdušnější prostor díky proskleným dvířkům skříněk. Pohodlně se usaďte a jdeme na to.

Vhodně zvolená sestava skříněk vám zajistí dostatek místa pro uložení všeho potřebného

Vhodně zvolená sestava skříněk vám zajistí dostatek místa pro uložení všeho potřebného

Nábytková stěna je elegantní a šetří místo

Těžkopádné stěny složené z více kusů nábytku si určitě vybavíte. V minulém tisíciletí je měl doma v obýváku asi každý. Jejich hlavní předností je objem úložného prostoru. Dovnitř snadno vejde všechno, na co si vzpomenete, a ještě zůstane extra místo na maličkosti a další nezbytnosti, které si chcete schovávat pro radost. Ale jak takovou stěnu využít v kuchyni? Pravda, bude muset být složená trochu jinak, nicméně princip je stále stejný.

Hlavní výhodou je více prostoru na všechny potřebné kuchyňské věci. A je jedno, jestli dovnitř schováte zřídka využívané věci – jako třeba formičky na cukroví, sváteční nádobí či sklenice na zavařování nebo se dostatek místa rozhodnete využít na běžně využívanou kuchyňskou výbavu. Nejdřív si ale dobře rozmyslete, jak vysoko co dáte. Nábytková stěna složená ze skříněk může sahat až ke stropu. Tam ale běžně člověk ze země nedosáhne. Takže nahoru dávejte raději věci, které nepotřebujete denně.

Poslední věcí, kterou je potřeba u kuchyňské nábytkové stěny zmínit, je umístění. V žádném případě stěnu nedávejte hned vedle okna. Tím byste si v kuchyni hodně ubrali na přirozeném denním světle. Lepší je využít tmavší kout místnosti, kde obětujete část místa podél stěny a vystavíte systém skříněk plných polic. Ideální je stěna protilehlá k oknu. Pak přes den bezvadně uvidíte i na dozadu zastrčené maličkosti, které byste při umělém osvětlení jinak mohli snadno přehlídnout.

Detaily kuchyni prosvětlí a opticky zvětší

Tahle finta je napůl jen naoko, ale přesto stojí za to. Pokud v kuchyni bojujete s rozměry místnosti, vyzkoušejte ověřenou variantu, jak prostor opticky zvětšit. Není to žádná věda. Stačí zkombinovat tmavou, ideálně dřevěnou podlahu s jemným a světlým odstínem linky i skříněk. Na skříňky použijte čistě bílou, krémovou nebo stále populárnější světlounce šedou. Výsledný kontrast s tmavou podlahou vykouzlí vzdušnější prostor, než kdybyste linku ladili do odstínů tmavého dřeva.

Dřevěná podlaha a světlá kuchyňská linka navodí iluzi většího prostoru

Dřevěná podlaha a světlá kuchyňská linka navodí iluzi většího prostoru

Naopak pracovní desku můžete klidně ladit s odstínem podlahy. Když se vám povede vybrat stejný odstín dřeva nebo texturu odpovídající tmavé podlaze, zvýrazníte důležité prvky v prostoru a posílíte dvě úrovně fungování v kuchyni. Pevná podlaha a pracovní deska budou vyčnívat ve světlém základu kuchyňské linky. Navíc většinově světlý design umístěných prvků pomůže prosvětlit kuchyni a vytvoří opticky více místa a pohodovější prostředí.

Nezapomeňte na detaily. Pár vkusnými dekoracemi můžete přetvořit malou kuchyni v nedbale elegantní prostor s náznakem promyšleného designu. Stačí na menší poličku nad linkou umístit pár kuchyňských vychytávek, které vedle funkčnosti vynikají taky svým vzhledem. Necháme na vás, jestli se rozhodnete chlubit měděným kotlíkem po prababičce nebo třeba moderní konvičkou na alternativní přípravu kávy. Zkrátka a dobře vyberte něco, co vás vystihuje a potěší to oči. To dáte.

Prosklená dvířka skříněk rozzáří prostor

Malá vychytávka s velkým dopadem na design i celkové vyznění prostoru spočívá v práci s různými materiály. Většina kuchyňského vybavení je standardně ze dřeva, kompozitech na základu dřeva nebo napodobujících materiálů. To je bezva, pokud je vaším jediným cílem pevnost, popřípadě funkční design. Ale na vyladění malé kuchyně to stačit nemusí. Naštěstí vedle starého dobrého dřeva můžete využít i další materiály – například nerezovou ocel, další kovy nebo sklo.

Právě poslední jmenované sklo je velkým pomocníkem v práci se světlem v kuchyni. Myslíme samozřejmě přirozené světlo během dne. Zatímco měkké a útulné materiály typu dřeva většinu světla spíš pohlcují, sklo v pohodě nechá projít skoro všechno dál nebo ho aspoň odrazí a nezpůsobuje tak úbytek drahocenného světla během dne. Na druhou stranu je ale pravda, že kompletně skleněnou kuchyni by asi nechtěl nikdo. Na to by byla moc křehká.

Ale pro zpestření a vyladění místnosti, kde potřebujete ukázat hloubku i v případě úložného prostoru, je sklo skvělou volbou. Představte si například skříňku na sklenice na víno nebo jiné čiré skleněné nádobí, která bude mít zároveň prosklená dvířka a skleněnou polici uprostřed. Ve výsledku vám touhle chytrou kombinací vznikne v kuchyni vitrína, která bude dělat parádu vším tím, co dáte dovnitř. Sice vás to bude nutit dvířka udržovat dokonale čistá, ale jedna dvířka člověk zvládne a stojí to za to. Průhled i vzdušnost kuchyně to zvedne o několik úrovní.

Vsaďte na svěží zelenou

Tenhle tip je spíš o tom, jak se budete v malé kuchyni cítit. Ono ne vždycky jde vykouzlit další prostor. Ale i kdyby ne, aspoň můžete udělat všechno pro to, abyste se v kuchyni cítili co nejlíp. A přesně k tomu vám pomůže citlivá kombinace zelených odstínů ve vybavení kuchyně. Začít můžete například vymalováním stěny. Je lepší ji nechat světlou, ale jemný nádech olivové je šik a potěší oko rozhodně víc než bílá, která navíc v kuchyni rychle dostane nepříjemný nádech žluté nebo našedlé.

Zelená stěna prostor kuchyně příjemně osvěží

Zelená stěna prostor kuchyně příjemně osvěží

Skříňky a linku můžete vybírat podle chuti. Nám se ale osvědčilo volit matný povrch, který můžete kdykoliv přetřít na jinou barvu. Aktuálně letí světle zelená s nádechem mátové. Opět jde o velmi světlý pastelový tón, který je střídmý v sytosti, ale silný ve svěžesti. Cílem je vybrat odstín, který pěkně sedne s výmalbou kuchyně. Zároveň by barva měla být příjemná pro kohokoliv, kdo vejde do místnosti. Tak co, už máte představu, jaký odstín zvolit? Pokud ne, mrkněte se na vzorníky barev a nechte si poradit od bytových architektů, jak k sobě sladit barvy.

Mimochodem, nemusíte se se zelenými tóny zastavovat jen u stěn a kuchyňské linky. Pokud máte v kuchyni i posezení u většího či menšího stolu, zvažte jeho barvu. Nejlepší je neutrální šedá nebo hnědá, která se hodí k zelené na dalších kouscích výbavy. Naopak do zelené můžete bez otálení obléct židle nebo stoličky. Opět platí, že byste si měli pohlídat, aby k sobě všechny odstíny a barvy ve výsledku seděly. Když se vám to povede, budete mít doma svůj vlastní kousek přírodních odstínů. A s trochou nadsázky budete chodit do kuchyně jako do lesa nebo na louku, kde taky vévodí uklidňující zelená.

To je z druhého dílu našeho rádce všechno. Doufáme, že se vám naše tipy líbily a našli jste si své favority. Když budete mít chvilku, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste