Jak zařídit malou kuchyni – 1. díl

Ne každý má štěstí na velkou kuchyni a jídelnu, kam pohodlně usadí klidně deset hostů. Přesto můžete místnost vkusně vybavit nábytkem i doplňky tak, aby byla funkční a dělala parádu. Díky perfektní organizaci a chytrým řešením získáte prostor navíc. V prvním díle se podíváme na to, v čem pomůžou posuvné dveře, promyšlené rozmístění linky a ostrůvku nebo na výhody skládacího nábytku. A to není všechno, určitě si najdete tip, který vás inspiruje. Pojďme na to.

Obzvlášť v malé kuchyni je třeba dbát na důmyslnou organizaci a maximální využití prostoru

Obzvlášť v malé kuchyni je třeba dbát na důmyslnou organizaci a maximální využití prostoru

Ušetřete místo s posuvnými dveřmi

Možná vám to připadá jako nesmysl, ale není. Klasické dveře totiž potřebují nejen prostor své šířky a výšky, ale i rádius, v němž se otevírají. Takže zaberou o dost více místa než alternativa v podobě posuvných dveří. Jen je dobré pohlídat si prostor kolem futer, aby se posuvné dveře měly kam posunout, až budete potřebovat projít mezi kuchyní a vedlejší místností. Ale to je maličkost, kterou určitě zvládnete.

Posuvné dveře kromě úspory místa nabízejí i estetickou funkci. Častěji jsou dostupné v neotřelých vzorech a jiných zdobných variantách, které mohou přidat ploše dveří plusové body. A i kdybyste nakonec sáhli po klasice, vždycky se hodí mít možnost dveřmi oddělit kuchyni od obýváku, když budete potřebovat mixovat nebo drtit led. Takové zvuky by přece vaši hosté v obýváku neocenili.

Poslední a neméně důležitou věcí je materiál dveří. Stejně jako klasické dveře i ty posuvné mohou být z různých materiálů. Nejčastější je sice dřevo nebo kompozitní materiál na základu dřeva, ale není to jediná varianta. Elegantní volbou mohou být například skleněné posuvné dveře, které jsou navíc průhledné. Tím získáte nejen elegantní prvek, ale zároveň bude mezi kuchyní a vedlejším pokojem volně procházet světlo, i když zavřete. To se může hodit nejen v menších bytech, kde je nedostatek přirozeného světla častým problémem.

Dobře si rozmyslete uspořádání linky

Kuchyňská linka je základním stavebním kamenem bydlení. Vedle postele a stolu je jednou z nejdůležitějších součástí domova, a proto si zaslouží trochu víc času v promýšlení, jak ji umístit. V malé místnosti, kterou určíte za kuchyň, to platí dvojnásob. Nejdůležitější je totiž při zařizování nechat nejen dost pracovního místa na lince, ale taky dost místa na průchod kolem a na základní manipulaci s věcmi. V malé kuchyni asi můžete zapomenout na ostrůvek, ale to nevadí. Horší by byl průchod užší než metr. Na to pozor.

Pokud nemáte místo, budete se muset spokojit s menší základní pracovní deskou. To vám ale nezabrání využít vyvýšených polic nebo pomocných pracovních desek, které můžou být přichycené na stěně nad pracovní deskou. Pokud tam teda nebudete mít v plné délce skříňky. Výše položené police by neměly být moc hluboké, abyste přes ně v pohodě viděli na všechno, co budete zpracovávat na hlavní pracovní desce.

Promyšlený systém polic „přifoukne“ úložné prostory

Promyšlený systém polic „přifoukne“ úložné prostory

Další variantou, jak si pomoct s pracovním místem, je výsuvná deska. Tu můžete mít za normální situace pod pracovní deskou a použijete ji, když není zbytí. Třeba na pečení cukroví nebo chystání velkého nedělního oběda pro celou rodinu se bude hodit. Ale počítejte s tím, že bude výsuvná směrem do uličky určené k procházení kuchyní. Tím pádem po vysunutí desky nebude tak pohodlné chození po místnosti. Ale to je rozumná cena za spoustu pracovního místa navíc.

Získejte víc místa díky rozkládacímu nábytku

Kdo by neznal klasický rozkládací jídelní stůl. Většina z nás u něj šoupala nohama nad zemí, když se u babičky slavily kulatiny nebo se jednou za čas sešla širší rodina na oběd a kus řeči. A je jedno, jestli jsme tuhle situaci zažili jako děti nebo dospělí. Vždycky má taková událost podobný scénář, kde figuruje i rozložení jídelního stolu, ke kterému se následně přinesou všechny židle, co jich doma je.

Staré a ověřené mechanismy rozkládacích stolů jsou skvělé, ale nešetří moc místa. Tehdy málokdo počítal s tím, že dneska bude klesat průměrná výměra domů i bytů. A na místo starých, ale poněkud těžkopádných rozkládacích stolů pro šest osob se dneska dávají mini stolky pro dva, maximálně čtyři. Ty jde v případě potřeby rozložit na šestimístný stůl. Navíc mívají pod deskou praktický úložný prostor v podobě šuplíků nebo poliček.

Pokud v kuchyni bojujete s každým volným místem, vsaďte na rozkládací stůl a klidně i na skládací židle, které taky dokážou ušetřit trochu místa navíc. Stejně dobře může pomoct sklápěcí stůl. To hlavně tam, kde máte trable s bezproblémovým průchodem, protože je prostor příliš úzký. No, ale někde člověk s jídlem sedět potřebuje, takže sklápěcí deska stolu může být dobrou variantou. Uvidíte, že ani tato na první pohled drastická řešení nejsou žádnou ostudou. Naopak, když se dobře naaranžují, jsou nesmírně elegantní.

Využívejte každou píď prostoru

Jestli vám tohle připadá jako samozřejmost, dejte nám ještě chvilku na vysvětlení. Možná si myslíte, že už doma nemáte jak víc šetřit s místem, ale většinou budou ještě další varianty, jak prostor ušetřit, nebo ho přinejmenším lépe využít. Jedním z takových elegantních řešení může být držák na sklenice na víno, který připevníte zespod na skříňky nad linkou. Sklenice na víno se tady zavěsí dnem vzhůru a nebudou zabírat drahocenný prostor ostatnímu nádobí ve skříňkách.

Stejným způsobem můžete pověsit vařečky, naběračky nebo třeba kvedlačky. Akorát přidáte háčky na stěnu nebo na spodní stranu skříněk nad linkou. Případně můžete využít magnetické rukojeti a tyhle základní nástroje věšet na bok trouby nebo lednice. Záleží na uspořádání spotřebičů ve vaší kuchyni. Uvidíte, že vás při troše hledání na internetu napadnou nejméně dvě až tři věci, kterými získáte nové místo nebo ušetříte trochu stávajícího. Dejte tomu hodinku času.

Stejně tak můžete získat místo i využitím prostoru v rozích a koutech. Tam často necháváme ležet prostor ladem, i když bychom nemuseli. Jasně, asi se tam nevejde největší hrnec, který doma máte, ale to neznamená, že si nemůžete udělat třeba mini spíž na snídaňové věci nebo čaj a kávu v rohové skříňce nebo regálu. Většina takových kousků nábytku je k mání prakticky u kteréhokoliv prodejce nábytku. Stačí si jen správně změřit volné místo v kuchyni.

Doufáme, že jste si mezi našimi tipy v prvním díle našili své favority. Pokud se vám článek líbil, můžete rovnou pokračovat dalšími díly. Najdete v nich řadu dalších nápadů na to, jak si poradit s malou kuchyní. A kdyby vás náhodou už kuchyně moc nezajímala, další zajímavé články o nábytku najdete na našem blogu. Tak se na ně občas podívejte. Uvidíte, že vás inspirují.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste