Zařizujeme luxusní kuchyni s omezeným rozpočtem – 1. díl

Kdo by nechtěl mít doma kuchyni jako z katalogů módních trendů. A když už ne tak prvoplánovou, přesto určitě každý z nás aspoň někdy zatoužil po luxusně vyhlížející místnosti, kterou budou na první pohled obdivovat všechny návštěvy. Jasně, můžete si kuchyni vybavit dražším nábytkem, přidat nejnovější americkou ledničku a jako třešničku na dortu sáhnout po šestiúhelníkových kachličkách. Ale to byste za vybavení nechali majlant. Proto jsme se podívali, jak můžete s minimem financí vylepšit svou kuchyni, aby působila luxusně. V prvním díle naší série se podíváme na tip s vysoko pověšenými závěsy, budeme pokračovat vodovodními bateriemi, které udělají dojem velmi rychle, a jako třetí přijde na řadu parádnické osvětlení. Abyste neměli v článku málo tipů, najdete ještě jeden bonusový na samém konci. Pohodlně se usaďte a jdeme na věc.

Luxusní bílá kuchyně do L s vestavěnými spotřebiči

Ukažte výšku pomocí chytře zavěšených závěsů

Schválně si představte luxusní kuchyni z filmů nebo seriálů. Prakticky vždycky v ní najdete dost prostoru a enormně vysoké stropy. Dokonce je někdy taková kuchyně v domě se spojeným prostorem mezi patry, takže jsou stropy ve výši okolo čtyř metrů. Tohle samozřejmě většina z vás nebude moct doma provést. Na druhou stranu existují elegantní řešení, kterými můžete výšku místnosti opticky umocnit. Pomůžou třeba závěsy, které připevníte těsně pod stropem. Tím vznikne dojem vysokánského okna, které potřebuje krytí až pod strop. A přesně taková okna bývají v luxusních kuchyních.

Dobrou zprávou je, že tento tip není závislý na stylu, ve kterém máte kuchyni vyvedenou. Je jedno, jestli jste pořídili jednoduché skříňky s dýhou, nebo jste sáhli po masivní kuchyňské lince s deskou z umělého mramoru. Z výšky spadající závěs u okna sedne stejně dobře oběma variantám interiéru. Hodí se dokonce i do minimalistických kuchyní, kde akorát doporučujeme vybírat méně výrazné barvy a vzory. Výraznější varianty by totiž mohly narušit křehkou rovnováhu nenuceně vyvedeného designu. Vysoké závěsy sednou i do retro kuchyní. Tady si můžete dovolit doplňky v podobě žabek nebo plastových kroužků k zavěšení, které využijete na klasické garnýži. Výsledný dojem bude perfektně autentický.

Moderní luxusní kuchyně s dlouhými závěsy

Pokud jde o materiál závěsu, doporučujeme volit dobře omyvatelnou umělou textilii, případně sáhnout po bavlně s přiměřenou gramáží. Tu můžete samozřejmě prát, kdykoliv bude potřeba. V kuchyni se totiž kvůli vyšší vlhkosti a mastnotě závěsy poměrně rychle zašpiní. Ale není to nic, co by vám mělo přidělávat vrásky. Akorát sem tam mrkněte od stolu po obědě, jestli náhodou závěsy nepotřebují vyčistit. Když byste nechtěli čekat, než se závěs po vyprání nebo vyčištění usuší, pořiďte rovnou dva a střídejte je podle potřeby. Určitě nedoporučujeme nechat schnout vypraný závěs přes den zavěšený v kuchyni. Kvůli vlhku a mastnotě by výsledek nestál za řeč.

Blýskněte se krásnou vodovodní baterií

Tenhle fígl si zamilujete, protože vás vyjde jen na několik set korun a trochu času. Pokud jste průměrně zruční, zvládnete si navíc vodovodní baterii dřezu zapojit sami. Takže když vám v obchodě nebo na internetu padne oko na bezva kousek, nebudete se muset dvakrát rozhodovat, jestli ho vzít domů. Pokud jde o styl, hodně záleží na tom, jak máte doma kuchyni zařízenou. Nepřemýšlejte jen o stylu nábytku, ale berte v úvahu taky barvy. Je totiž dost možné, že se lesklá baterie může ve výsledku špatně snášet s odstínem linky nebo pracovní desky. A to byste určitě nechtěli. Top elegantní kousky jsou určitě z umně vyvedených kovů, ať už lesklých nebo s matnou, kartáčovanou úpravou.

Jestli máte doma v kuchyni šedou pracovní desku, je skvělou volbou vodovodní baterie z mosazi. Samozřejmě je skvělá především v matném provedení. Nenápadná žluť krásně doplní šedý základ dřezu a okolí a přidá trochu života. Zároveň ale nebude působit jako nemístné pozlátko, jako je to v případě některých lesklých variant žlutých kovů. Ty do umírněného interiéru raději nedávejte. Když se vám povede sladit odstín a materiál vodovodní baterie s úchytkami na dvířkách kuchyňských skříněk, získáte v dekoracích pomyslný plusový bod. Ale určitě to není žádným pravidlem, bez kterého by to nešlo.

Batole si umývá ruce vodou tekoucí z mosazné vodovodní baterie v kuchyni

Lesklé nerezové provedení, černé, nebo dokonce zlacené vodovodní baterie volte jen v případě, že si troufáte na trochu okázalosti. Neznamená to samozřejmě, že byste tímhle výběrem šli naproti kýči, ale když si nedáte pozor, může pak dřez takhle na někoho působit. Základem je kontext. Takže jestli máte výrazné jídelní židle s lesklými kovovými nohami, klidně můžete sáhnout i po lesklé úpravě vodovodní baterie. Oba prvky interiéru k sobě krásně sednou a vytvoří opticky přívětivý celek. Můžete je ještě podpořit podobným rámečkem obrazu na stěně, lesklou vázou na jídelním stole nebo polici či jiným dekorativním předmětem.

Posviťte si trendy lustrem na luxus

Interiérové osvětlení je velkým tématem pro každého, kdo chce pěkně vybavit domov. Své o tom vědí i bytoví architekti, kteří rádi a často vybírají svítidla, která na sebe dokážou strhávat pozornost. Nic se nemá přehánět, ale když se vám povede zvolit výrazný kousek, který působí prvotřídně díky mazanému designu, získáte silnou kartu ve hře na luxusní kuchyni. Samozřejmě nemusíte zůstat jen u jednoho svítidla visícího ze stropu uprostřed místnosti. Naopak. Daleko elegantnější bude kombinace více kousků, které by ale měly držet jednu linii designu. Pak budete mít výborně našlápnuto na vyladěný interiér, což nebývá v českých kuchyních pravidlem. Stále u nás totiž převládá praktičnost nad krásou.

Kromě designu svítidel je ale určitě důležitá i jejich schopnost správně osvítit místnost. Tím nemáme na mysli maximální sílu osvětlení v každém kousku kuchyně. Určitě byste nechtěli, aby vám u kávy zářila do obličeje enormně silná žárovka. To byste si asi těžko zvládli pořádně vydechnout, než se vydáte vstříc dalším denním aktivitám. Naopak při chystání vašich kulinářských specialit potřebujete vidět perfektně. Jedině tak budete mít jistotu, že všechny ingredience připravíte dokonale, čímž o hodně zvýšíte šanci na exkluzivní výsledek chystaného jídla. Pozornost věnujte i rozptylu světla. Nad kuchyňským ostrůvkem vám postačí bodová světla, nad jídelním stolem to bude chtít lustr s větším rozptylem.

Moderní kuchyně s výraznými lustry zavěšenými na řetězech

Jestli si lámete hlavu s tím, jaký typ svítidel pořídit, vsaďte na kvalitní materiály. Ideální je kombinace kovu, keramiky a skla. Zejména průsvitná, nebo dokonce průhledná stínidla závěsného osvětlení působí velmi elegantně. Přitom se nemusíte bát, že by vám někdo takové osvětlení odsoudil za přílišnou pompéznost. A pokud jde o cenu, taky nebudete škodní. Většinou si vystačíte s pár tisícovkami, což je za takovou kvalitu a parádu zároveň víc než slušná investice. Jestli máte raději měkčí materiály, můžete sáhnout po svítidlech s dřevěnou základnou a papírovým nebo látkovým stínidlem. Tady ale myslete na to, že celkový dojem nebude tak luxusní.

Oblékněte kuchyňské skříňky do barvy

Ať už chcete nebo ne, kuchyňské skříňky a celá linka jsou nejvýraznější částí místnosti. Právě proto určitě stojí za to promyslet, jak budou vypadat. Většinu skříněk můžete upravit jednoduchým nátěrem s barvou. Pokud si na to netroufáte sami, klidně si pozvěte odborníka, který dvířka přetře. Pak ani nepoznáte, že dvířka měla původně jinou barvu. Kromě elegance tím většinou prodloužíte životnost skříněk, které v kuchyni dostávají při vaření a každodenním používání zabrat. Takže po pěti nebo deseti letech můžete skříňky klidně přetřít znovu a odstín změnit podle chuti.

Pokud se vrhnete na tento bonusový tip, mrkněte se na návrhy kuchyní do jakéhokoliv katalogu nebo třeba na internetu, abyste měli jistotu, že volíte správnou barevnou kombinaci. Obecně je skvělé, když dodržíte jednu výraznější barvu, třeba červenou, a přidáte druhou neutrální, třeba bílou, šedou nebo černou. Ty k sobě totiž půjdou vždy. A při natírání dřeva nemusíte zůstávat u skříněk. Klidně natřete stejným odstínem i polici nebo židle. Uvidíte, že to bude vypadat parádně.

Minimalistická kuchyně s korálově zbarvenými skříňkami

A jsme na konci prvního dílu naší série, ve které se věnujeme tipům na luxusní zařízení kuchyně s omezeným rozpočtem. Myslete hlavně na to, že všechno není o drahých materiálech nebo luxusních spotřebičích. Někdy je rušní práce s výborným nápadem daleko efektivnější. Další tipy vám připravíme v druhém díle. Můžete se a

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste