Kuchyně s ostrůvkem: jaké jsou její přednosti a nedostatky?

Kuchyně s ostrůvkem jsou poslední dobou hitem. Kromě toho, že luxusně vypadají, navíc poskytují ještě dostatek prostoru. Abyste si jejich přednosti mohli skutečně vychutnat, musíte mít dostatečně velkou kuchyň. Vyplatí se i dodržování dalších zásad. Jakých?

Moderní kuchyně s ostrůvkem působí opravdu luxusně

Moderní kuchyně s ostrůvkem působí opravdu luxusně

Zásadní je dostatek prostoru

Toužíte po moderní kuchyni s ostrůvkem nebo alespoň poloostrůvkem, který navazuje na kuchyňskou linku? V tom případě pamatujte, že by vaše kuchyň měla mít rozlohu alespoň 20 m². Do menších kuchyní se ostrůvek nehodí. Bude zabírat zbytečně mnoho místa a zkrátka bude spíše k vzteku než k užitku.

Podle kuchyňské ergonomie by mezi ostrůvkem a kuchyňskou linkou měl být volný prostor nejméně 120 cm. Tak pohodlně otevřete dvířka skříněk naproti sobě nebo dvířka trouby, před kterou se pohodlně postavíte. V tomto prostoru mohou bez problémů vařit i 2 kuchaři zároveň. V kuchyni s ostrůvkem je tolerovaný i rozměr 90 cm mezi ostrůvkem a kuchyňskou linkou, ale v tomto případě nebude pohyb již tak pohodlný.  Ostrůvek postrádá smysl v rohové kuchyni do L i všude tam, kde bude při pohybu překážet.

Klíčem k funkčnímu uspořádání je dostatek prostoru

Klíčem k funkčnímu uspořádání je dostatek prostoru

Jak naplánovat kuchyň s ostrůvkem

Nejlepší je o ostrůvku uvažovat již při stavbě nebo celkové rekonstrukci. I pozdější realizace je možná, ale může být složitější.

Předně je nejdůležitější si rozmyslet, jakou funkci bude ostrůvek plnit.

  • Varné centrum – v případě varného centra počítejte s tím, že budete muset do ostrůvku přivést elektřinu nebo plyn. Vedení rozvodů v podlaze je přitom finančně náročnější než klasicky ve stěně. Také počítejte s tím, že budete muset nad varnou plochu umístit digestoř. Může se jednat o komínovou variantu nebo výsuvnou, integrovanou do varné desky. Kvůli bezpečnosti a pohodlí při práci se nedoporučuje mít varné centrum na ostrůvku a dřez na protější straně. Například při slévání brambor budete muset překonat delší vzdálenost, můžete pokapat podlahu a na mokré zemi uklouznout.
  • Mycí centrum – ani dřez na ostrůvku není zcela optimální. Opět se hlásí o slovo rozvody vody, ale také zbytečně komplikovaná příprava jídla. Například s umytou zeleninou či nádobím budete přecházet k pracovní desce kuchyňské linky a zbytečně kapat na podlahu.
  • Pracovní plocha – ideálním řešením je, pokud ostrůvek rozšiřuje pracovní plochu. Kromě toho může z části plnit i funkci jídelního stolu, stačí přisunout barové židličky a strávníci mohou okamžitě ochutnávat dobroty, které jste uvařili. Na pracovní ploše můžete připravovat jídlo, ale také nádobí nebo zde používat kuchyňské spotřebiče.

Pro kuchyně s ostrůvkem platí stejná pravidla jako pro kuchyně bez nich. Každá kuchyň by měla respektovat pravidlo kuchyňského trojúhelníku. Jedná se o pomyslný trojúhelník, jehož vrcholy tvoří lednice, dřez a sporák. Tento obrazec má doporučené rozměry 90–275 cm, které by se měly dodržovat. Jen tak se při vaření zbytečně nenaběháte.

Kuchyň s ostrůvkem se vyplatí plánovat již při stavbě nebo celkové rekonstrukci

Kuchyň s ostrůvkem se vyplatí plánovat již při stavbě nebo celkové rekonstrukci

Varná zóna by od dřezu měla být vzdálená minimálně 80 cm. Skladovací část by měla být v levé části kuchyně a měla by na ni navazovat odkládací plocha s délkou nejméně 90 cm. Mycí zóna by měla přímo navazovat na skladovací zónu. Kolem ní by z obou stran mělo být alespoň 30 cm kuchyňské linky.

Nezapomeňte osvětlení. Pracovní plochu na kuchyňské lince je nejlepší osvětlit LED páskem umístěným na spodní straně horních skříněk. Ani ostrůvek však nesmí zůstat bez osvětlení. Nejlepším řešením jsou závěsné lustry nebo bodovky. Nezapomeňte, že byste si zde při přípravě jídla neměli stínit.

Kuchyňský ostrůvek jako dělicí a designový prvek

Ostrůvek může být elegantním předělem mezi kuchyňskou a obývací částí. Své uplatnění tedy najde v multifunkčních otevřených prostorech, které jsou dnes vyloženě trendy. Musí však být do prostoru citlivě zakomponován, aby nenarušoval plynulost prostoru. Jestliže má být optickou hranicí mezi kuchyní a jídelním prostorem, je vhodné, aby byl z jedné poloviny pracovní plochou a z druhé barovou a jídelní částí.

Ostrůvek může být elegantním předělem mezi kuchyňskou a obývací částí

Ostrůvek může být elegantním předělem mezi kuchyňskou a obývací částí

Jak ostrůvek zakomponovat do prostoru?

Můžete se rozhodnout, zda jej necháte splynout s dalším nábytkem, nebo z něj uděláte solitér. V případě splynutí se doporučuje, aby byl ostrůvek vyrobený ze stejného materiálu jako kuchyňská linka a korespondovat by měl i barevně. Mezi tradiční tvary patří obdélník nebo čtverec.

Pokud má být ostrůvek designovou třešničkou, vsaďte na kontrastní provedení, které nemusí barevně ani tvarově odpovídat kuchyňské lince. Jaké tvary může ostrůvek mít?

  • Kulatý,
  • ledvina či fazole,
  • oválný.

Upozornit na něj můžete i tím, že jej obložíte například kamenným obkladem. Ostrůvek může mít otevřené či uzavřené odkládací prostory nebo je kombinovat. Rovněž může být přístupný ze všech stran, ale také může navazovat na stěnu s kuchyňskou linkou. Do ostrůvku můžete umístit odpadkový koš, ale také jeho část ponechat například jako vinotéku.

Je pro vás kuchyňský ostrůvek tím pravým řešením?

Pro kuchyňský ostrůvek se rozhodněte ve chvíli, kdy nemáte rohově řešenou kuchyni. Je dobrým řešením i do prostor, které jsou větší než 20 m². Dokáže zvětšit pracovní plochu, ale také nabídne úložný prostor navíc.

Od myšlenky kuchyně s ostrůvkem upusťte, jestliže máte malou kuchyň a ostrůvek by vám zde překážel. Také nezapomeňte, že může tento kus nábytku kuchyň opticky zmenšit. Pokud do něj chcete instalovat dřez či varnou desku, budete se muset postarat i o rozvody, jejichž instalace je finančně náročná. Celkově vás tedy kuchyňská linka s ostrůvkem může vyjít na více peněz.

Nechte si na konečné rozhodnutí o kuchyňském ostrůvku dostatek času a mezi tím si přečtěte některý z našich dalších inspirativních článků o bydlení.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste