Jarní úklid se blíží. Mrkněte, jak čistit nábytek

1431 Tipy a triky

Základem čistého nábytku je pravidelná údržba. Pokud se o svou sedačku, stůl, poličky, postel a další nábytek staráte, určitě snesou nějaký ten měsíc bez pořádného čištění. Jednou za čas se při pečlivějším úklidu ani nezapotíte. Jestli ale patříte mezi hrstku těch, kteří tajně zametají malý nepořádek pod koberec, tak vás čeká pořádná dřina. Jak se říká, každému, co si zaslouží. Ale vážně. Zvládnete to tak i tak. Nebojte se.






Na dřevo jděte raději opatrně

Možná máte doma masivní kousek nábytku z pevného a houževnatého dřeva. V tom případě vám radíme především obezřetnost. Určitě neuděláte chybu, když takový kousek nábytku otřete od prachu suchým hadříkem a následně jemně otřete navlhčeným kusem textilu (výjimkou je olejovaný nebo voskovaný nábytek, ty vodu nerady). Pozor. Nejdřív raději nepoužívejte žádné čisticí prostředky, které by mohly poškodit povrchovou úpravu nábytku.

Možná že takto nedostanete z vaší nábytkové chlouby vše, ale to důležité určitě ano. Samozřejmě můžete pokračovat i dalšími cestami. V tom případě se ale nejdřív snažte zjistit maximum informací o povrchové úpravě vašeho dřevěného spolubydlícího. Pokud byste totiž hned sáhli po agresivním mycím prostředku, mohli byste nenávratně poškodit povrch.

Pokud máte doma starší kousek masivního nábytku, který už by snesl nějakou tu renovaci, můžete vzít čištění pěkně od podlahy. V takovém případě klidně masiv důkladně vydrhněte i vlhkým hadrem přiměřenou dávkou čisticího prostředku. Ale nenechávejte prostředek dlouho působit na dřevo. Ihned po čištění ho otřete vlhkým hadříkem a vysušte bavlněnou suchou textilií.

Pokud jste zvolili poslední, radikální postup, můžou nastat dvě situace. V prvním případě se viditelně nezmění jednolitost povrchu nábytku. Vše zůstane více méně v tomtéž odstínu a bez viditelných vad a skvrn. Toto věrohodně posoudíte až po úplném vysušení. Proto dejte nábytku čas ideálně do druhého dne. Jestli je i pak vše v pořádku, můžete povrch ošetřit voskem nebo olejem. Obojí seženete v obchodech s nábytkem a poradí vám, jak postupovat.

Když dřevo dostane větší záběr a na povrchu se objeví mapy, nebo dokonce barevné skvrny a povrchové nerovnosti, je čas na přebroušení. Možná, že vám taková metoda připadá brutální, ale ve skutečnosti může vašemu masivnímu nábytku výrazně pomoct. Zbroušením kazové svrchní části a následnou úpravou povrchu prodloužíte životnost a osvěžíte vzhled i nábytkovým prababičkám a pradědečkům.

I tady ale platí, že byste se měli nejdřív poradit s nábytkáři. Pokud si nejste broušením jisti, není to žádná ostuda. Uvidíte, že se i ve vašem blízkém okolí najde šikovný soused, známý, hodinový manžel anebo řemeslník, který dokáže postavit váš sešlý nábytek na nohy.





Pozor na lakovaný nábytek

Co když doma máte třeba kompozitní nábytek, který je navíc lakovaný? Pak máte čištění poměrně usnadněné, protože lak chce svou péči. V první řadě se určitě vyhněte všem čisticím prostředkům, které obsahují drobné částečky. Jde o dobře známé písky, kterými drhneme dřezy, stoly apod. Malé částečky by na povrchu laku vytvořily při čištění nepříjemné škrábance, které byste už neodstranili. Takže dvěma slovy: bez písku!

Při čištění lakovaného nábytku, zejména toho z kompozitního materiálu a svrchní krycí vrstvou v oblíbeném dekoru, nepoužívejte příliš velké množství vody. Mnoho povrchových úprav nábytku vodu nesnese. Přinejmenším ne ve velkém množství. Výjimku tvoří speciální nábytek do koupelen, případně kuchyní, ten by měl něco vydržet.

Čisticí přípravky na nábytek

Když nečistoty nezvládnete odstranit běžnou cestou, můžete zvolit čisticí prostředky na nábytek. Ale pozor! Nikdy nepoužívejte prostředek na jiný typ nábytku, než na který je přímo určený. Jinak byste si mohli svůj domácí interiér nehezky poznamenat. Nejlepší je poradit se s odborníkem. Jen si v takovém případě pečlivě zjistěte, z čeho je váš nábytek vyrobený a jakou má povrchovou úpravu.

Abychom nezapomněli na další důležitý nábytek, určitě vyčistěte pravidelně i sedací soupravy, křesla, taburety a další čalouněný nebo kožený nábytek. Pokud chcete vědět, jak si s takovým čištěním poradit co nejlépe, mrkněte na náš článek na blogu, ve kterém popisujeme, jak vyčistit sedačku.

Kromě toho na našem blogu najdete další užitečné rady a tipy, jak nábytek vybrat, co je dnes v módě v interiérech bytových designérů i jaké barvy vévodí dvacátým letům jednadvacátého století. Všechny tyhle zajímavosti a mnoho dalších najdete v našich článcích na blogu. Tak na ně mrkněte. Jo a nezapomeňte se odměnit za perfektní úklid. Ať už je jaro, nebo mrzne, až praští.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste