Vybíráme lampičku do ložnice. Vsaďte na jistotu

V ložnici se vám bude hodit doplňkové osvětlení na čtení, romantickou atmosféru i sledování televize. Na každou příležitost se ale hodí jiná lampa nebo lampička. Prozradíme vám, na co se který typ nejlépe hodí. Pojďme na to.

Stojací lampa pro intimní šero

Šup s ní do kouta, aby vám dobře posloužila. Tím myslíme stojací lampu. Do ložnice vybírejte modely se stínidlem, které příjemně utlumí sílu žárovky. Ideální je stojací lampa, která není příliš výrazná, ale zároveň je bytelná a stabilní. Jen si vzpomeňte, kdy jste naposled po tmě v noci prošli až k lednici nebo na toaletu bez zaškobrtnutí. Bytelná lampa vydrží i vaše rozespalé zakopnutí, aniž by utrpěla.

Stojací lampa není jen osvětlení. Všechny modely se pyšní zajímavým designem. Na trhu je z čeho vybírat, takže vám určitě padne do oka ta pravá. Chce to jen trochu času a klidu na hledání. Při hledání si už můžete představovat, jak společně se svou drahou polovičkou baštíte dobroty a upíjíte kvalitní víno v příjemném šerosvitu stojací lampy. No není to lákavé?

Pokud máte pocit, že vás nová stojací lampa přijde na pořádný ranec, nemusí to být pravda. Kvalitní stojací lampy koupíte i pod 2 000 Kč. Tak se nebojte investovat trochu víc času do hledání. Uvidíte, že se to vyplatí.

TIP: Do ložnice je ideální stojací lampa se stínidlem a jedním zdrojem světla. Lampy s více rameny a žárovkami nechte obýváku.






Lampička na noční stolek

Klasika, bez které se neobejde žádný knihomol ani sova. Tím myslíme člověka, který před půlnocí nezabere, i kdyby se rozkrájel. Lampička na noční stolek může mít různé funkce. Podle toho byste měli volit typ. Je totiž jen na vás, na co i budete používat.

Na nočním stolku budete mít lampičku blízko hlavy. A jestli nechcete uprostřed noci po cvaknutí vypínačem schytat pořádnou nálož paprsků světla, raději vybírejte model se stínítkem. Alternativou je lampička nasměrovaná na opačnou stranu, než máte polštář. Pak se k vám světlo příjemně odrazí od zdi a nebude dráždit rozespalé oči.

Lampička na noční stolek je zároveň dekorací. Proto si nezapomeňte na design. Zajímavé jsou například modely s děrovanými stínidly. Ty po rozsvícení vytvářejí na stěnách poutavou stínohru. Ale můžete samozřejmě zvolit také klasiku s látkovým nebo umělým stínidlem.

Opět platí, že stabilní lampička je výhra. I noční stolek je totiž dost na ráně, takže můžete nedopatřením lampičku lehčí konstrukce srazit k zemi. A to byste určitě nechtěli. Proto volte bytelnou lampičku s nízkým těžištěm. Ta mnohdy vydrží i pošťouchnutí loktem.

Lampička k posteli

Královská kategorie ložnicových lampiček vám dovolí v posteli psát, číst si, nebo dokonce vyšívat. Pokud některou z těchto činností děláte rádi i pod peřinou, potřebujete na to dobře vidět. A na to vám lampička k posteli posvítí bezvadně. Tady se okázalé stínítko nehodí, naopak by brzdilo váš um.

Proto raději vybírejte z modelů, které mají nastavitelný směr svícení, případně užší hlavu s usměrněním světla. Usměrnění je fajn doplněk, pokud při noční aktivitě nechcete rušit spícího partnera nebo partnerku. Ideální je, když vám posvítí, na co je potřeba, ale zbytek místnosti nechá ve tmě.

Neomezujte se jen na lampičky stojící na stole. Zajímavou variantou je například nástěnná lampička. Můžete ji mít připevněnou na stěně za čelem postele. Když bude mít navíc kloub, nebo jinou možnost namíření, posvítí třeba jeden večer vám a druhý vaší drahé polovičce.

Pokud chcete mít světlo vždy po ruce a možnost přenášet ho na různá místa, sáhněte po lampičce s klipem. Je univerzální a můžete ji stejně dobře přicvaknout na čelo postele i na polici v obýváku. Posvítí, kde bude zrovna potřeba. Akorát počítejte s tím, že čelist klipu má jen omezené rozměry a neskousne libovolnou tloušťku.






Žárovky do lampiček v ložnici

Vítejte v bonusové části, která je za odměnu, že jste dočetli až sem. Věřte, že není jedno, jakou žárovkou bude vaše lampa nebo lampička v ložnici svítit. Jak jsme si už řekli, nikdo nechce uprostřed noci dostat plnou palbu paprsků z lampičky na nočním stolku.

Takže pro dekorativní lampu nebo lampičku na nočním stolku pořizujte slabší žárovky. Ideální jsou LED žárovky se svítivostí kolem 400 lumenů, klidně i méně. Bohatě postačí na posvícení a zároveň vás příliš neoslní. V lampách se stínidly vytvoří romantický tlumený svit.

Nezapomeňte, že v ložnici potřebujete mít klid a připravovat se na spánek. K tomu vám rozhodně nepomůže silná žárovka s namodralým světlem. Takové světlo totiž naopak tělo udržuje v aktivitě. Proto do ložnice vybírejte žárovku s tzv. teplou bílou. Teplotu bílé barvy najdete v popisku každé žárovky a do ložnice chcete 3 500 K nebo nižší číslo.

Držíme vám palce, ať vyberete modely, které se vám budou v ložnici líbit. Určitě vám dobře poslouží pro romantické chvilky ve dvou i čtení napínavé knihy. A když už jsme u čtení, mrkněte občas taky na náš blog na další články.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste