Chcete mít doma zdravější a kvalitnější vzduch? Vsaďte na solnou lampu

Kromě toho dokáže navodit i příjemnou atmosféru a uklidňuje psychiku. Každá solná lampa je originálem z přírody, takže nikdy nenarazíte na dvě stejné. Zjistěte o účincích solných lamp více.

Sůl stará miliony let

Solné lampy se vyrábějí ze solných krystalů, které se v podhůří Himálaje těží ručně. Proč zrovna Himálaj? Protože právě tady se v době prvohor rozléval praoceán, který během druhohor postupně vysychal a zanechal po sobě vrstvy soli plné blahodárných minerálů.

Krystaly soli se těží ručně a následně se také ručně opracovávají. Solný kámen se většinou ponechává ve svojí přírodní podobě jen nahrubo opracovaný. Ve většině případů se neleští, ale není vyloučené, že na trhu seženete i leštěné solné lampy.

Ze soli se vyrábějí dva typy svítidel:

  1. elektrické solné lampy, které pro uvolňování záporných iontů využívají teplo z žárovky,
  2. solné lampy na svíčku neboli solné svícny, do kterých se vkládá čajová svíčka.



Přírodní ionizace vzduchu

Ať už se jedná o himálajskou solnou lampu na čajovou svíčku či žárovku, princip odpařování blahodárných látek je stejný.

Čistý vzduch v přírodě obsahuje zhruba vyrovnaný poměr kladných a záporných iontů. V lidských obydlích je však tato rovnováha narušována, a tak koncentrace záporných iontů klesá. Ovzduší v místnostech znečišťuje například zapnutý počítač, televize, zářivky a klimatizace. Nechtěné látky se do vzduchu v místnosti dostávají i z umělých materiálů.

Kvůli převaze kladných iontů nad zápornými se u lidí často dostavuje bolest hlavy, únava, deprese, oslabení imunity a podobně. Takové prostředí je navíc živnou půdou pro bakterie a viry, které zatěžují dýchací cesty a mohou stát za vznikem bakterií.

Solná lampa však do vzduchu uvolňuje záporně nabité ionty, kterými klima v místnosti ozdravuje. Pokud solnou lampu zahřejete čajovou svíčkou nebo žárovkou, ionizace vzduchu je ještě silnější. Do vzduchu se ve větší míře dostává vlhkost plná solných minerálů.






Zdravotní účinky solné lampy

Díky vyšší koncentraci záporných iontů se v místnosti lépe dýchá. Přirozeně více záporných iontů se vyskytuje u moře, na horách, v solných jeskyních, u vodopádů nebo ve vzduchu po bouřce. Jakými účinky vás lampa překvapí?

Ozdravuje dýchací cesty a podporuje imunitu

Díky minerálům, které lampy uvolňují, blahodárně působí na osoby trpící chronickým onemocněním dýchacích cest nebo alergiemi. Kombinaci minerálů soli a záporně nabitých iontů ocení i lidé s ekzémy, s oslabenou imunitou nebo ti, kteří trpí obtížemi spojeným s krevním tlakem.

Dostane vás do psychické pohody

Solné lampy jsou k dostání ve více barevných provedeních. Každá barva působí jinak, ale spojuje je navozování uklidňující atmosféry. Lampy snižují psychické napětí a odbourávají stres. Během svícení vás dokážou natolik uvolnit, že si dovolíte relaxovat. Navíc navozují intimitu a pocit bezpečí. Záporně nabité ionty také podporují tvorbu serotoninu, hormonu štěstí a radosti.

Zlepšuje spánek

Díky tlumenému světlu, které lampa vydává, dokáže navodit intimní a klidnou atmosféru. Tok vašich myšlenek se zpomalí a bude se vám lépe usínat. Vaše tělo a mysl budou uvolněné od napětí, což se podepíše na kvalitě spánku. Díky vzduchu obohacenému i o záporné ionty se bude dobře spát i lidem s dýchacími potížemi.

Snižuje elektrosmog z domácích spotřebičů

Tiskárny, počítače, televize, mikrovlnky a další elektrospotřebiče vytvářejí v místnosti elektrosmog, který se podepisuje na kvalitě ovzduší. Jestliže chcete dopady elektrosmogu zmírnit, vyplatí se vám používat solnou lampu.

Pro jakou barvu a tvar se rozhodnout

Z hlediska tvaru záleží jen na vašem vnímání. Vsadit můžete na krystaly soli v jejich přírodní podobě nebo sáhnout po některém z geometrických tvarů: koule, kužel, jehlan a podobně.

Volba barvy je většinou intuitivní záležitostí. Podle chromoterapie však každá barva působí na lidský organismus jinak. Z jakých barev můžete vybírat?

  • Bílá – je pročišťující barvou. Hodí se pro zmírnění dýchacích potíží, ale také při alergiích nebo bolestech hlavy. Po bílé solné lampě by měli sáhnout všichni, kteří se potřebují koncentrovat.
  • Žlutá – dokáže navodit hřejivý pocit a její účinky ocení lidé se zažívacími potížemi. Žlutá pozitivně působí na ledviny a játra.
  • Oranžová – oranžové solné lampy podporují uvolnění a relaxaci. Dokážou pomoci při depresích a navracejí chuť k životu.
  • Červená – podporuje kreativitu, dodá vám energii a má stimulační účinky. Pomůže vám při problémech s krevním tlakem a podporuje tvorbu červených krvinek.
  • Růžová – zklidňuje emoce a navozuje romantickou atmosféru.
  • Hnědá – hnědá solná lampa udržuje snílky nohama pevně na zemi.
Rozhodli jste se, že si domů solnou lampu pořídíte? V tom případě ji nezapomeňte doplnit i dalším dekorativním osvětlením. Spoustu rad a inspirace najdete na našem blogu.




Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste