Čím víc bodů, tím víc světla. Zaměřme se na styl bodovek

Moderní bodová světla nabízejí celou plejádu možností, jak si v místnosti vytvořit osobitou světelnou atmosféru. Záleží jen na vás, jestli necháte jednotlivé body splynout v jeden kompaktní proud záře, nebo naopak pečlivě rozdělíte pozornost do několika míst v pokoji. V každém případě to můžete kdykoliv změnit. Pořiďte si bodovky a staňte se pány svého světla.

Vyberte si styl podle chuti

Kolik lidí, tolik chutí. Dneska už naštěstí nemusíme mít všichni tutéž pračku, totéž křeslo v obýváku a tutéž lednici plnou stejného jídla jako naši sousedi. Moderní domácnosti se pyšní značným rozptylem stylu a nejinak je tomu i v případě osvětlení. Proto se pojďme zblízka mrknout na to, co je dnes k mání a proč tyto styly lidi zajímají.

Pocta klasickým fabrikám

V posledních letech se obrovské oblibě těší industriální styl. S úbytkem těžkého i dalšího průmyslu lidé hledají prvky, kterými si bezpečně připomínají vybavení nejedné továrny. Nejčastěji na tento design narazíme v restauracích a barech, ale stále častěji se industriální bodová světla objevují i v českých a slovenských domácnostech.

Pokud patříte mezi milovníky patinou ověnčených kombinací kovu a skla, je pro vás industriální bodové světlo jasnou volbou. Skvěle se hodí nejen do nových stylizovaných prostorů, ale své uplatnění najde i na chatě nebo chalupě, kam také zapadne na první dobrou.





Nesmrtelná Skandinávie

Boom skandinávského stylu drží Českou republiku už celá léta. Zejména v posledních deseti až patnácti letech najdete jeho zástupce prakticky v každé domácnosti. Jednou je důvodem příznivá cena, jindy praktické využití bez zbytečných kudrlinek v designu a do třetice osobitý a nezaměnitelný styl kombinující dřevo se světlými odstíny krémové, nebo dokonce bílou barvou.

A není náhoda, že i mezi bodovými světly najdete zástupce skandinávského stylu. Samozřejmě platí výše zmíněné a i svítidla se pyšní světlým dřevem v kombinaci s bílou, případně krémovou barvou. Ale pro příznivce tmavších tónů existuje i varianta sázející na černou. Obvykle pak bývají v kombinaci s mřížovaným stínidlem. Zkrátka dneska už je to klasika, která se neokouká. Rozhodně stojí za to.

Hurá na venkov

Pamatujete si, čím svítila vaše babička, když jste byli ještě malí špunti? Většinou si vzpomenete určitě aspoň na jedno svítidlo. Zpravidla to bude lustr nad jídelním stolem, kde jste dostávali oblíbené dobroty nebo venkovní svítidlo, které babička rozsvěcovala, když jste měli přijet až večer. Ale může to být taky nenápadná nástěnná bodovka v rustikálním stylu.

Většinou jde o menší doplňkové svítidlo s jednou nenápadnou bodovkou, která ale dokáže posvítit přesně na potřebné místo. Je jedno, jestli je na zdi kvůli přisvícení při cestě po schodech nebo hlídá vnitřek kůlny. Se svou nezaměnitelnou patinou a osobním kouzlem se rychle vryje do paměti a navždy si získá místo ve vašem srdci. Stejně jako babiččiny dobroty.

Retro nikdy nerezaví

Správně. Každá novinka jednou zestárne a každá stará věc ještě aspoň jednou obleče kabát slávy a povstane s nálepkou retra. To samozřejmě platí i pro bodová světla. Retro bodovky spoléhají na náš hlad po občasné nostalgii. Přirozeně máme sklon vybírat si věci, které nám jsou něčím povědomé.

Zdařilá napodobenina světla, kterým jsme měli tu čest osvětlovat dětský pokojík před třiceti lety, může být přesně to ono. Často nás taková maličkost dostane a nevzdáme se jí, dokud nám neříká pane a není pevnou součástí našeho dospělého domova. A mezi námi, je to tak správně. Užijme si to.

Elegance hodná galerií

Tak tady se posouváme úplně do jiných vod. Ručička na měřáku estetické hodnoty letí prudce vzhůru a pragmatičnost nechává daleko za sebou. Kdo chce krásu, je na správné adrese. Prohlédněte si designové bodovky. Tato svítidla na sebe ráda strhávají pozornost. I když zrovna nejsou rozžehnuta, dělají v místnosti parádu pro každého, kdo jde kolem. Dá se říct, že designové bodové světlo může s klidem nahradit leckterou dekoraci.

Kouzlo je v působivém detailu a precizním uměleckém, řemeslném nebo i strojovém zpracování. Posílení estetické linky člověka vtáhne a už nepustí. A ruku na srdce, kdo by nechtěl mít doma aspoň malinký kousek něčeho líbivého a zároveň vysoce funkčního. Určitě je to super volba i jako ozvláštnění jinak důvěrně známé místnosti.

Bodovky jsou zkrátka a dobře k mání v mnoha variantách, kde se střídá počet světelných bodů, ale i různorodý design a styl. A protože určitě sami nejlépe víte, který styl vám sedne nejlépe, není nic jednoduššího, než se okamžitě pustit do prohlížení a užít si kouzlo všech modelů. Kdo ví, možná narazíte na typ, o kterém už dlouho sníte. Víte co se říká – kdo hledá, najde.

Tak ať vám jde vybírání nových bodovek pěkně od ruky a máte štěstí na krásné kousky. A až budete mít dlouhou chvíli, nezapomeňte občas mrknout na další články, které pro vás na blogu píšeme. Třeba v nich najdete další zajímavou inspiraci.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste