Kuchyně - Pracovní desky

Nejmodernější trendy nám sice diktují chladné plochy z nerezu a skla, mnozí z nás však chtějí pod rukama cítit teplo, které odedávna spojujeme se dřevem. Nebo bychom se měli raději držet tradičního kamenného podkladu? Ať se rozhodneme pro cokoliv, v prvé řadě je třeba dbát na praktičnost. Deska by měla být pevná, ale i pružná, lehce udržovatelná, odolná proti dopadům předmětů, agresivním tekutinám a neměla by pohlcovat ani pachy. K tomu všemu bychom chtěli, aby vypadala stále jako nová. Pojďte se s námi blíže seznámit s výhodami a slabinami jednolitých povrchů, abyste měli maximum informací k zařízení té nejlepší kuchyně.

 

 

Nerez

Nerez je materiál, který se v moderních kuchyních prosazuje jako dominantní prvek. Vyvolává pocit čistoty, někdy až určité sterility a chladu. Pracovní desky z tohoto materiálu se obyčejně řeší jako kompaktní celek, včetně zapuštěného dřezu, odkapávač, varné desky nebo zadního panelu bez zbytečných viditelných spojů. Přestože je nerezová deska náchylná na poškrábání, časem rýhy splynou a vytvoří patinu, která působí celistvě. Je odolný vůči teplu a opotřebení. Nerez může působit chladným až laboratorním dojmem. Proto volte citlivě barvy a kombinujte materiály. Rozhodně není vhodný pro hospodyně, které si potrpí na leklé povrchy beze šmouh. V tom případě je možné volit matnou nebo vzorovanou úpravu.

Dřevo

Dřevo je materiál, který má široké uplatnění nejen v rustikálních kuchyních, kde nám evokuje venkovskou atmosféru, ale i v profesionálních a moderních kuchyňských interiérech. Můžete ho využít na malé plochy jako mastný ponk nebo na krájení chleba a pečiva, ale i na celou plochu pracovní desky. Dřevo má svou přirozenou kyselost, která zabraňuje růstu bakterií. Je proto vhodné jako pracovní deska do kuchyně. Musí se však nejdříve ošetřit tak, aby odolávalo vlhkosti, vysokým teplotám a silné zátěži. Nejlépe těmto bakteriím vyhovují tvrdá dřeva jako dub, teak nebo iroko. Jejich povrch se napouští olejem, což nejen prodlouží jejich životnost, ale také zvýrazní i jejich přirozenou krásu. Pokud byste se rozhodli pro lakované dřevo, nezapomeňte, že jeho povrch nesnese příliš vysokou tepelnou zátěž a může časem i popraskat. V tom případě byste ho museli každý rok přelakovat. Tyto desky jsou však levnější. Pokud se rozhodnete využít dřevěnou desku jen na místě pro zpracování masa, v tom případě volte dřevo slepené a slisované do bloku. Vydrží větší zátěž. Vhodné je javorové dřevo, které nepřenáší do potravy příchuť.

Sklo

V současnosti jsou skleněné povrchy velmi preferovaným prvkem při tvorbě moderního designu. Zrcadlí čistotu a estetiku. Nejčastěji se setkáváme s neprůhledným mléčným sklem, mlže však být i barevné, zespodu natřené emailovou barvou nebo lakem. Úplnou novinkou jsou skleněné desky podsvícené optickými vlákny, u kterých si můžeme navolit intenzitu. Barvu i frekvenci podsvícení plochy. Nejčastěji se používá tvrzené sklo o tloušťce 19 nebo 25 mm. Je velmi odolné proti opotřebení, hygienické a snadno se udržuje. Protože je náchylné na poškrábání vrchní vrstvy, je velmi praktické volit strukturované sklo zejména ze spodní strany, které nám pomůže lomem světla překrýt případné škrábance na hladké povrchové straně. Tvrzené sklo snáší hůře řezání otvorů například pro dřez nebo varnou desku. Z toho důvodu je vhodnější netvrzené sklo ze spodní strany pokryté filmem, který udrží rozbité sklo pohromadě. Je mnohem pružnější a lépe snáší otvory a úpravy hran.

Keramické obklady

Keramické obklady jsou určitě praktické a trvanlivé. V rustikální kuchyni umocní pocit domova a venkovského stylu. Zejména použijeme-li kuchyňské dekory, které vynikají na plochách mezi spodními a vrchními skříňkami. Lehce se udržují, zejména když zvolíte hladký povrch. Dají se jen těžko poškrábat a jejich povrch snadno nenaruší ani kyseliny. Mezery mezi kachličkami jsou vyplněny spárovací hmotou, která na sebe váže mastnotu, prach a špínu. Nedá se vyčistit, a tak pokud chcete mít čistou a hygienicky bezchybnou plochu, musíte absolvovat neustálé vyměňování spárovací hmoty.

Laminátové dřevotřísky

Dřevotřískové desky obalné fólií jsou nejčastěji používaným materiálem při výrobě pracovních desek. Dezénem fólie je možné věrně napodobit každý přírodní materiál. V současnosti jsou vyhledávány nejen pro jednoduchou údržbu, ale i cenovou dostupnost. Kromě toho se nabízejí v rozmanité barevné škále. Snadno se ošetřují, jsou velmi odolné proti poškrábání, vyšší teplotě a agresivním látkám. Kombinují se i s dřevěnými nákližkami na hranách, kterými získává kuchyň na hodnotě i z estetického hlediska. Nezapomeňte však na to, že žádná pracovní deska není vhodná pro přímé krájení a odkládání horkých nádob. K tomuto účelu si pořiďte raději speciální desku z hygienicky odpovídajícího materiálu a kovovou odkládací podložku určenou pod horké hrnce a plechy. Jistě se vám tato investice několikanásobně vrátí. Nedostatkem pracovní desky z foliované dřevotřísky je spojování jednotlivých částí. Spoje jsou viditelné, a když nemáte zručného mistra, nedokonalé spoje vám mohou způsobit nemalé starosti. Kromě toho, že se tato místa těžko čistí a zanášejí, ohou být náchylné na pronikání vlhkosti a důvodem deformace desky.

Beton

Moderní interiéry často experimentují s novými materiály, které jsou nejednou spojeny s průmyslovými prvky. Proto nás nepřekvapí ani beton, ať už jde o jeho přiznání na stěnách nebo ve formě pracovní desky. Hovoříme o betonu obohaceném o příměsi, které zabraňují jeho praskání a štípání. Tento jedinečný solitér si můžete nechat vyrobit přímo doma. Jeho povrch se zbrousí, aby byl hladký, a ošetří se speciálním tmelem. Díky tomu je odolný vůči olejům, agresivním potravinám nebo vodě, a přitom si zachovává svůj charakteristický vzhled. Pro technickou náročnost při jeho výrobě musíte počítat s vyššími pořizovacími náklady.

 

 

Kámen

Kámen je vyhledáván pro neopakovatelnou přírodní krásu – z praktického hlediska pro svůj hladký, chladný, a především odolný povrch, z estetického pro rozmanitost barev a struktur. Používá se v lesklém i tmavém provedení. Oblíbeným kamenem, i když finančně náročnějším, je mramor. Levněji variantou je břidlice, která se i hned v kuchyni stane dominantním prvkem. Je dostupná v černé barvě a tmavých odstínech modré, zelené a stříbrnošedé. Poréznější břidlice absorbuje oleje a snadněji se na ní vytvoří skvrny. Povrchové škrábance se dají odstranit jemným brusným papírem. Pokud máte zájem o něco exotičtějšího, můžete zvolit pyrolave. Tento materiál se vyrábí z vulkanického lávového kamene, který je vypálen v peci. Odolává i nejvyšším teplotám. Na jeho povrch se může aplikovat vzor, barva a textura. Při údržbě kamene se vyvarujte používání abrazivních čistících prostředků, aby se předešlo zmatnění povrchu. Kámen je také náchylný i k poškození chemicky kyselými látkami, které zanechávají skvrny. Patří k nim například cukr, alkohol nebo citronová šťáva.

Přečtěte si také

  • Co nového v kuchyni?
    2018-05-05 1243

    Moderní zůstávají nadále jednoduché tvary bez jakýchkoliv ozdob navíc. Když však zvědavě nahlédnete pod pokličku, zjistíte, že se v kuchyni opět vaří novoty, které dodávají zatím nepoznanou příchuť.

  • Dokonalá kuchyně? Ano, následujme Feng Shui.
    2018-04-07 2060

    Pokud budeme sledovat filozofii Feng Shui (či Feng Šuej), zjistíme, že kuchyně je srdcem domovů. Pojďme se podívat, jak bychom si měli zařídit naši kuchyň dle učení Feng Shui.

  • Domácí kuchyň na úrovni profesionála - 10 tipů jak na to!
    2018-06-23 2720

    Abyste se cítili jako opravdový profesionální kuchař, musíte si vytvořit také optimální zázemí. Nabízíme Vám 10 tipů, jak proměnit kuchyně v ráj špičkových kuchařů.

  • Kuchyň podle abecedy: je lepší U, nebo L?
    2018-07-14 1441

    Víte, jaký tvar kuchyni dodat a jak složit jednotlivé spotřebiče vedle sebe, aby se mám dobře pracovalo?

  • Vyberte si tu pravou kuchyň
    2018-06-09 1314

    Představa každé ženy o vlastní domácnosti většinou začíná a končí kuchyní. Je jejím královstvím, ve kterém nejen panuje, ale i rozdává svým nejbližším.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste