Vyberte si tu pravou kuchyň

V kuchyni nemusíme mluvit jen o kulinářských požitcích, ale i o místě plném lásky, kde hospodyně odkrývá své soukromí a ukazuje svůj osobitý styl. Vytvořit vysněné útočiště zvládne každá z nás, ať už sama nebo za pomoci odborníků. V každém případě pomůže pár dobrých rad.

Ujasnit si styl

V prvé řadě je třeba uvědomit si, jaký styl nám vyhovuje. V současnosti se obyčejně spojují obývací pokoje s kuchyňským koutem, měly by se tedy nést v jednotném duchu. Je třeba zohlednit i požadavky osob, které se o tento prostor s námi dělí. Přesto bych hospodyně měla určit, kolik soukromí si chce ve svém království zachovat a zda do kuchyně zakomponovat i jídelní sestavu.

A teď prostor

Teď už máme jasno o celkovém rázu kuchyně, kde máme na vybranou od rustikálního stylu venkovských sídel až po strohý funkcionalismus. Bude místnost plná milých drobnůstek, poliček a záclonek, nebo vybavena naprosto minimálně jednoduchým účelovým nábytkem? Vždy ovšem musíme brát ohled na prostor, který máme k dispozici. Na mysli máme nejen jeho velikost a tvar, ale i jeho omezení otvory pro dveře a umístění oken. Nezapomeňte na světlost, nebo naopak zachování intimity. Vždyť některé z nás se může líbit pohled na rozkvetlou louku při mytí nádobí, a jiná dá zas přednost výhledu při posezení na barových židličkách ve vinotéce. Ani snad není potřeba zmiňovat, že zásadní je velikost rodiny a její stravovací návyky. Prostor, ve kterém by se měl zhmotnit náš sen, většinou není zcela ideální, ale i tady si poradíme. Změníme se v kouzelnice a pohrajeme si s barvami stěn. Chladné místnosti mohu zazářit, vysoké stropy můžeme opticky snížit, malé prostory zvětšit prostřídáním barev nebo i dezénů. Přitom můžeme využít nejen malířské barvy, ale i tapety, obklady nebo nástřiky.

Co s malým prostorem

Když se jen na chvíli zamyslíme, dokážeme si říci, co od své kuchyně především očekáváme. V případě malých místností řešíme nejdříve otázku, jak do ní umístit všechny spotřebiče, dřez a místo na stolování. Zaměříme se na multifunkční využití prostoru. Vyplatí se více investovat do zásuvek s plným výsuvem, do skříněk využívajících prostor v rohu, ale i prostor v prostoru, například umístěním menší zásuvky ve větší. Naskýtá se i možnost využít příležitostné sklápěcí nebo posuvné jídelní desky. Pokud jsme nuceni využít stěnu až do stropu, ozvláštníme monolit skříněk střídáním barev a materiálů. I úzký, 60 centimetrový prostor může být různorodý. Využijeme ho ke společnému zabudování trouby, mikrovlnky nebo i kávovaru. Dají se v něm uklidit i objemné hrnce, plechy nebo robot. Pokud je to jen trochu možné, snažíme se oddělit od sebe dva základní kuchyňské živly – vodu a oheň.

 

Vybíráme přední plochy

Doposud jsme se zabývali spíše technickou stránkou věci. Teď už nám nic nebrání ve výběru konkrétního vybavení kuchyňské linky. Nemusíme se bát širokého výběru na našem trhu. Materiálová podstata korpusů skříněk je u většiny téměř identická. Celkový dojem a kvalitu získáme volbou barevnosti a materiálu předních ploch a závěsů. Při nižší kvalitě závěsů dochází k jejich znehodnocení poměrně rychle. Výsledkem pak mohou být vypadávající dvířka nebo zásuvky nebo horší dostupnost předmětů umístěných v zadních částek skříněk. A třešničkou na dortu jsou úchyty. Jejich výběr rozhodně nepodceňujme. Pomohu dotvořit ten správný dojem z kuchyně. Při jejich výběru mějme na mysli fakt, že se jí dotýkáme často, a proto by měly být příjemné, praktické a povrchově stálé. Kvalita předních ploch se zrcadlí v jejich ceně. Můžeme si vybrat od lisované dřevotřísky až po masiv nebo melamin povrchově upravený vytvrzeným lakem.

Kuchyň je i o technice

V současnosti se samozřejmě najdou ženy, které chtějí z kuchyně vytěžit co nejvíce a využít všech vymožeností, které jim nabízí renomovaní výrobci bílé techniky. Shromáždí si v kuchyni své pomocníky, otroky, kterým budou vládnout, a to i na dálku. Copak není krásné přijít domů a mít umyté nádobí a v troubě připravenou ohřátou večeři? Nebo si rychle přečíst recept, který vám doporučí chladnička na základě potravin v ní uložených? Co když musíme narychlo připravit pohoštění pro nečekanou návštěvu? V takové chvíli oceníme chytré vybavení kuchyně. Při výběru bílé techniky nezapomínejte na technické omezení prostoru určeného pro kuchyň. Zbytečné je přát si dřez s drtičem odpadu v domě s malým průměrem odpadové roury. Naše plány bychom si mohli zkomplikovat, pokud bychom neuměli zajistit přívod vysokého napětí nebo zapojení dvou okruhů elektrického napětí, které by vám umožnily zvládnout najednou chod trouby, mikrovlnky, myčky aa rychlovarné konvice. S jedním okruhem na 220 V, který je běžně v panelových domech, by nám to skutečně mohlo dělat nemalé problémy. Ale nelekejte se předem. Zkrátka kuchyně není jen o výběru nábytku, ale i elektrospotřebičů. Naštěstí si z toho nemusíme dělat těžkou hlavu. Vyřeší to za nás prodejci elektrospotřebičů, případně výrobci kuchyní, kteří jsou odborně vyškolení podobné problémy řešit a rádi poradí.

Kouzlo pracovní desky

K dotvoření kuchyně zůstává už jen pracovní deska. Můžete si vybrat z bohaté barevné škály lisovaných dřevotřískových desek, které v kuchyňských studiích vyrobí na míru, a to jak do délky, tak do šířky. Pracovní plochu si však můžeme zpestřit přírodním nebo umělým kamenem. Výhodou umělého je že ho mohou vyrobit bez viditelných spojů a v různých tvarech. Zároveň je i teplejší v porovnání s přírodním. V případně poškození, například při pádu hrnce, je možné plochu vyrovnat. A problém již není ani dřevo, dýha či masiv. Věnujme dost času výběru dřezu a vodovodní baterie. Mohu být nejen krásné, ale i multifunkční. Vhodným dřezem si můžeme prodloužit pracovní plochu a to jeho překrytím. Stejně ho můžeme využít k přímému mytí ovoce a zeleniny. V případě baterie můžeme její hlavici vysunout a klidně oplachovat větší plechy nebo napouštět vodu do větších nádob přímo na varné desce.

 

Přečtěte si také

  • Co nového v kuchyni?
    2018-05-05 1248

    Moderní zůstávají nadále jednoduché tvary bez jakýchkoliv ozdob navíc. Když však zvědavě nahlédnete pod pokličku, zjistíte, že se v kuchyni opět vaří novoty, které dodávají zatím nepoznanou příchuť.

  • Dokonalá kuchyně? Ano, následujme Feng Shui.
    2018-04-07 2088

    Pokud budeme sledovat filozofii Feng Shui (či Feng Šuej), zjistíme, že kuchyně je srdcem domovů. Pojďme se podívat, jak bychom si měli zařídit naši kuchyň dle učení Feng Shui.

  • Kuchyňská zástěna - Detail, na kterém záleží!
    2018-04-14 2323

    Cestu k pocitu dobře vykonané práce po peripetiích s výběrem kuchyňského nábytku a spotřebičů vám může zkomplikovat padesát centimetrů prostoru mezi spodními a horními skřínkami...

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste