Kuchyňské trendy roku 2021 – 2. díl

fanoušci barevných kontrastů a nadčasových vzorovaných závěsů pod dřezem. Tentokrát se budeme věnovat mramoru, dřevu nebo dvojitému ostrůvku. Samozřejmě to není zdaleka všechno, tak se pohodlně posaďte a pojďme na to.

Mramor dělá parádu

Tady by měli zpozornět hlavně vyznavači top kvality a luxusu. Pravý mramor je v celku dražší záležitost, ale pro běžného člověka je k mání i velmi věrohodná napodobenina umělého mramoru. Obě varianty splní beze zbytku vysoké nároky na estetiku celé kuchyně. Mramor se hodí na povrchy kuchyňského ostrůvku i pracovní desku a svislou krycí desku za linkou. Patříte mezi jeho fanoušky?

Hitovkou roku 2021 je mramor s výrazným žilkováním, které na sebe upoutává pohledy všech příchozích do místnosti. Zlaté nebo šedé linky protínající bělostný kámen nenechají nikoho na pochybách, že to s kvalitní kuchyní myslíte smrtelně vážně. Nebojte, i s napodobeninou v případě umělého mramoru uspějete. Akorát počítejte s tím, že bude povrch po letech o něco méně odolný než originální zpracování z přírodního zdroje. Přesto je umělá náhražka dobrou volbou.

Dřevo si rozumí s kamenem i betonem

Materiálů k vybavení kuchyně jsou mraky. Stále častěji se ale v českých domácnostech moderního střihu kuchyně pyšní kombinací dřevěných skříněk s kamenným či betonovým ostrůvkem. Obvykle jde o skříňky, které jsou vyrobené z masivu, nebo o cenově snesitelnější variantu z kompozitního materiálu, který kryje povrchová fólie s věrohodnou kresbou dřeva. Moderní jsou zejména ořech a dub.

Dřevěný dekor skříněk parádně kontrastuje se studeným a tvrdým betonem či kamenem, ze kterého je ulitý celý ostrůvek. Tandem přírodního materiálu s umělým betonem nebo kamenem je v dokonalé rovnováze a propůjčuje kuchyni potřebnou stabilitu, vážnost i záruku dlouhé výdrže všech jednotlivých součástí. Zajímavou variantou je taky možnost výměny dvířek skříněk za jiný dekor dřeva, případně za masivní dvířka z jiného dřeva. To samé platí o světlosti či tmavosti povrchové úpravy dřeva.

Černá je elegantní a útulná

V tomto roce vystupuje z ústraní černá kuchyně. Tím ale nemyslíme dříve běžnou místnost na hradech a statcích, která sloužila na špinavou práci. Naopak jde o zcela elegantní místnost s nádechem luxusu a silnou aurou pohostinnosti. Efekt vzniká rafinovanou kombinací matné malby na stěnách i stropu v kombinaci s výraznou dřevěnou rustikální podlahou. Ideální jsou masivní tmavá prkna s patinou.

Pozor, na černou kuchyni si nechte zajít chuť, pokud nemáte v místnosti dost přírodního světla. Sice můžete leccos zachránit i umělým osvětlením, ale to nedodá prostoru kýžený efekt pohodlí. Pokud máte štěstí a vaše kuchyně se pyšní francouzským oknem nebo velkými okny na jih, určitě se můžete pustit do malování na černo. Následně pak místnost vybavte černo-bílou kombinací nábytku, který krásně zapadne do nachystaného prostoru. Třešničkou na dortu pak budou dekorace, kterými dobarvíte dominantní černo-bílou kombinaci. Zkuste to a tento styl vás dostane.

Pusťte se do barev

Kuchyně plná barev znamená veselou a srdečnou atmosféru. Ta je vždy v módě, ať už je rok 2021 nebo třeba 2100. Ale i tahle varianta má svá pravidla a doporučení, kterými je dobré se při výbavě místnosti řídit. Většina z nás v kuchyni nemaluje příliš často. Proto je výhodné opatřit stěny neutrálním odstínem bílé nebo krémové barvy, případně zvolit jemný tón, který na konci podtrhne ostatní vybavení.

Plejádu barev pak můžete naplno odšpuntovat hlavně dekorací a drobnostmi. Hodně udělá i příhodně zbarvený ubrus na jídelní stůl, v hodícím se odstínu polstrovaná židle nebo záclony a závěsy na oknech. U základního vybavení kuchyně si ale raději dejte pozor na přehnaně křiklavé odstíny, pokud se s nimi nechcete doma potkávat dlouhá léta. Přesto vám to nebrání – podobně jako u barev na stěny – volit jemné tóny barvy, ve které plánujete naladit celou kuchyni. S celkovým sladěním správných barev vám pomůže bytový architekt. Ale samozřejmě se do barev můžete pustit i sami.

Posviťte si ve velkém stylu

Závěsná svítidlanad kuchyňským ostrůvkem jsou parádnickou záležitostí. Tento rok navíc přicházejí do módy designová zpracování, která navazují na přírodní situace. Příkladem může být stínidlo lustru, které tvarem napodobuje moment, kdy dešťová kapka dopadá na zemi a deformuje se zespodu do vodorovna. Výsledný trychtýř působí křehce a úchvatně zároveň. Dokonce ani nemusí jít o nápadnou barvu stínidla. Postačí klasická bílá nebo krémová.

Když se rozhodnete pro závěsná svítidla nad kuchyňský ostrůvek, máte dvě možnosti výšky zavěšení. Jedna je dost vysoko na to, aby se o lustr nepraštil ani nejvyšší člověk v domácnosti, druhá je tak nízko, že světla budete mít všichni pod úrovní očí, a tak vás nebudou oslňovat. Ve druhém případě ale počítejte s tím, že budete muset dávat pozor při práci, abyste si nerozbili dekorativní stínidla. Případně můžete zvolit svítidla s nastavitelnou výškou závěsu a posouvat je nahoru či dolů, jak se vám to bude hodit.

Troufněte si na dva kuchyňské ostrůvky

Není to tak dávno, co v kuchyni ostrůvek neměl skoro nikdo. Dneska už většina Čechů doma v kuchyni ostrůvek má. Ale málokdo si může dovolit umístit si do prostoru ostrůvky dva, což je škoda. Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří se můžou pochlubit prostornou kuchyní – třeba spojenou s obývákem – zkuste to. Dva ostrůvky vám otevřou nové možnosti práce s prostorem a při práci se v pohodě vejdete i tři nebo čtyři.

Dvojici ostrůvků můžete použít jako jídelní bar nebo improvizovaný jídelní stůl. Druhý jmenovaný si navíc zvládnete vyrobit prostým položením dřevěné desky napříč mezerou mezi oběma ostrůvky. Tím získáte královský prostor pro další hosty, kteří k vám přišli na něco dobrého na zub. Kromě využití jako stolu a při práci jsou dva ostrůvky taky vděčné prostory pro ukládání nádobí, hrnců i dalšího kuchyňského vybavení. Když to jednou vyzkoušíte, nebudete chtít jinak.

A to je z druhého dílu kuchyňských trendů pro rok 2021 všechno. Pokud vás zajímá, co bylo v kurzu o rok dříve, mrkněte se na druhý díl z loňska. Ale abyste nezůstali jen v minulosti, občas nakoukněte na náš blog. Pravidelně pro vás chystáme nové články s aktuálními trendy a tipy.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste