Kuchyňské trendy pro rok 2020 – 2. díl

Z prvního dílu už víte, že dnešní kuchyně se nejčastěji vylepšují prvky ze dřeva, kamene nebo betonu. A taky už máte jasnou představu o barvách. Je vám jasné, že černou a bílou nic nezkazíte. Kromě toho máte v hlavě dvě oblíbené barvy, kterými svou kuchyni v duchu oblékáte do veselého outfitu. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na mat, protože lesk už v dnešní době ztratil vážnost. Teď se podíváme na další trendy kuchyní 21. století. Pohodlně se usaďte, jdeme na to.







Vezměte to od podlahy

Dobrá zpráva je, že neexistuje jedna správná cesta, jak si v kuchyni 20. let 21. století zařídit podlahu. Určitě ale myslete na to, že podlaha musí být odolná a zároveň může být klidně výrazná. Nechcete přece, aby kvůli podlaze celá místnost vypadal nudně, že?

V hlavní roli dřevo

Milovníci rustikálního stylu mají v základu dvě kouzelné možnosti. Samozřejmě existuje i plno alternativ, ale absolutní špička patří dřevěným prknům, která se snadno udržují, mají výdrž, kterou předčí spoustu konkurenčních materiálů, a navíc celé místnosti dodají příjemné útulno. Ve srovnání s kamenem nebo dlaždicemi je dřevo teplé a příjemné na dotyk. Takže pokud se vyžíváte v klasice a máte rádi přírodu, je pro vás dřevěná podlaha jasnou volbou.

TIP: Rozlehlejší plochu dřevěné podlahy můžete zpestřit ozdobnou rohoží nebo tkaným koberečkem. Vybírejte ale látku, která je dobře pratelná a není na ní hned vše vidět.

Kámen, cihly, dlaždice

Tady taky platí, že si na podlaze tohoto druhu smlsnou především rustikální nadšenci. Ale to neznamená, že byste moderní kuchyni nemohli vtisknout osobité kouzlo podlahou vysázenou z pálených cihel. Akorát pak budete muset dávat pozor na padající hrnce a další větší kuchyňské potřeby. Cihly přece jen nejsou vzorem pružné houževnatosti. Jinak ale především s postupnou patinou propůjčí kuchyni kouzelnou atmosféru.

Kamenná podlaha je pro někoho možná studená, ale má své výhody. Zejména je to vysoká životnost, jednolitost a kompaktní zevnějšek, který jen tak neporušíte. Z takové podlahy se dá v mžiku vše vylité i vysypané uklidit aniž by se člověk zapotil. Podobné je to u dlaždiček, které navíc patří o několik kategorií výš, pokud jde o estetiku. Jen si představte, jaké by to bylo procházet se denně v kuchyni, kterou byste měli vydlážděnou čtvercovými obkládačkami s pozoruhodným vzorem. Jen si dejte pozor, abyste dominantnímu vzoru přizpůsobili zbytek místnosti, aby se s něčím vizuálně netřískal.

Lino, plovoucí, umělá

Ano, čtete správně. Lino opravdu do kuchyně patří. Ostatně patřilo už několik generací zpět a vždy obstálo bez ztráty kytičky. V dnešní době, která si vybírá leccos z úspěšných věcí dřívějška má rozhodně i lino svou pevnou pozici. Opět platí, že je to materiál, který se snadno udržuje a dlouho vydrží. Dnes navíc lino není synonymem jediného, na trhu dostupného vzoru. Tak mrkněte, jestli vás zaujme.

Plovoucí podlaha v kuchyni má styl. I když půjde většinou jen o náhražku dřeva, nevadí. Obrovskou výhodou je skoro nekonečné množství různých dekórů, díky kterým si můžete podlahu v místnosti natónovat do libovolného odstínu, třeba se strukturou oblíbené dřeviny. Pokud podlahu oblíknete do plovoucí podlahy, dávejte si pozor na padající předměty. Většinou totiž jak na potvoru spadnou ostrým výčnělkem kolmo na podlahu.

Další varianty umělých podlah jsou taky ve hře. Poslední dobou letí například vinylová podlaha. Mrkněte, jaké možnosti nabízí. Třeba se inspirujete a pozvete ji domů nejen do kuchyně.





Vše pro celkový dojem

Nezapomeňte, že podlaha je velmi výrazný prvek místnosti. Proto se nejprve rozhodněte, jestli bude země v kuchyni hrát prim, nebo naopak jemně doplní zbylé vybavení místnosti. Určitě byste nechtěli mít kuchyni plnou napětí mezi výraznými prvky, které se k sobě moc nehodí.

Proto je dobré volit k tmavým podlahám spíš světlé malby na stěnách a ne úplně tmavé spotřebiče. Naopak ke světlé podlaze si můžete dovolit i sytou barvu na některou ze stěn, v extrémním případě klidně i černou, pokud budete mít i tak v kuchyni dost světla, můžete s trochou umu vytvořit elegantní prostor s nádechem luxusu.

Když si nebudete vědět rady ohledně kombinací světlých a tmavých prvků, nebojte se poradit s bytovým architektem. Nemusí vám rovnou navrhovat celou místnost. Stačí, když od něj zjistíte obecné principy a pár tipů. Nakonec je to přece váš domov a chcete ho mít útulný a v harmonii. A za to nějaká ta koruna stojí.

Přejeme vám šťastnou volbu s podlahou, ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu. Držíme palce, ať k sobě vše sedne a vytvoříte si doma originální místnost, ve které vám bude dobře. A až to budete mít hotové, mrkněte třeba na další díl tipů do kuchyně nebo na jiné články u nás na blogu.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste