Kuchyňské trendy roku 2021 – 3. díl

ostrých barevných kontrastech nebo odvážném využití dvou kuchyňských ostrůvků. Tentokrát se podíváme na další fenomény, které se objevují v katalozích pro letošní top kuchyně. Mezi jinými to budou design bez úchytů, spižírny pro malé kuchyně nebo móda zlatých doplňků. Pojďme na to.

Design bez úchytů je šik

Moderní kuchyně vždy vynikaly čistotou designu a dokonalým sladěním výrazných linií i méně nápadných detailů. Nejinak je tomu i letos, kdy se do popředí zájmu i módy dostávají skříňkybez úchytů, klik či držadel. Mechanika otevíraní je nabíledni. Na dvířka nejprve zatlačíte směrem dovnitř, čímž povolí zajištění pantu a skříňka se sama pootevře natolik, abyste mohli pohodlně vsunout prsty pod dvířka a otevřít úplně.

Mechanika aretace otevírání a zavírání funguje na podobném principu, jaký znáte například z propisky. Jde o velmi jednoduché technické řešení, které vyniká spolehlivostí. Hlavní funkcí je ale zachování čistoty pohledové strany dvířek skříňky, která se díky chytrému systému objedou bez držadel. Tím pádem mohou plynule navazovat přesné linie jednotlivých skříněk linky na sebe a dohromady vytvářet ničím nerušený a kompaktní celek s  vyladěným vzhledem. Mimochodem, bez úchytů se dělají i zásuvky. Těm stačí drobné vybrání pro zachycení prsty. Také dělají parádu.

Spižírna jako součást kuchyňské linky

Dnešní nábytek je často rozestavěný tak, aby v místnosti tvořil ucelený set. Nejinak je tomu i v případě kuchyňské spižírny ve skříni. Ve skutečnosti jde opravdu o klasickou a vysokou skříň, která připomíná šatní. Díky přesahu ve výšce je uvnitř mraky prostoru na veškeré dobroty, které potřebují chránit před sluncem nebo vlhkostí a mastnotou. Stejně výhodná je taky hloubka skříňové spižírny. Vnitřní členění je navíc plně na vás. A věřte, že je z čeho vybírat.

Chytrou vychytávkou je například úložný prostor na omáčky, kořenky a naběračky z vnitřní strany vysokých dveří skříně. Můžete tu připevnit pořadač ne nepodobný policímve dveřích lednice. Výsledkem je, že máte po ruce veškerá dochucovadla a kuchyňské náčiní. Nemusíte chodit přes celou místnost do špajzu a hledat, kam jste dali oblíbenou kvedlačku nebo ostrou omáčku na parádní steak. Akorát dávejte pozor, abyste si spižírnou ve skříni neomezili přísun přirozeného světla do kuchyně.

Chytré ukládání věcí slaví úspěch

V malinkaté kuchyni potřebujete ušetřit každý centimetr čtvereční. Díky tomu pak můžete vykouzlit oblíbené dobroty i v úsporném prostoru. Dobrým řešením, jak obejít menší plochu, je stavět do výšky. Proto vznikají chytré úložné prostory, kam patří i polovysoké skříňky sloužící jako spižírny. Ty můžete jednoduše položit na kraj linky, takže využijete prostor od pasu nahoru. Výhodou je, že se nebudete muset k ničemu ve skříňce ohýbat.

Do takové vyvýšené spíže se hodí dávat věci, které potřebujete často. Je to hlavně kvůli zmíněné dobré dostupnosti. Necháváme na vás a vaší fantazii, jestli chcete dovnitř vyskládat hitovky vašeho rodinného snídaňového menu, nebo raději využijete místo navíc pro uložení kuchyňského robotu, kávovaru a dezertních talířků. V každém případě je spížka ve formě vyvýšené skříňky skvělou volbou zejména do malých kuchyní. Pokud je to váš případ, určitě pouvažujte o tomto chytrém řešení.

Ořech je na špici v oblíbenosti

Dekory dřeva byly, jsou a budou oblíbené vždycky. Ale každý rok je na výsluní jiné dřevo. Pro rok 2021 dostal pomyslné vavříny ořech, který má v sobě kvalitu, věhlas a nádech luxusu. To vše bez zbytečné okázalosti nebo tíhnutí ke kýči. Ořech je zkrátka příjemný dekor dřeva, který můžete využít nejen pro skříňky v kuchyni. A je jedno, jestli se rozhodnete pro masivní přírodní materiál nebo zvolíte levnější variantu se svrchní úpravou v podobě dekoru ořechu. V každém případě bude mít nábytek nezaměnitelné kouzlo.

Pokud se rozhodnete pro tmavé ořechové tóny dřeva, doporučujeme zbytek kuchyně ladit do světlých odstínů nebo bílé. Budete mít jistotu, že místnost nebude příliš tmavá, a zároveň necháte vyniknout ořechovou kresbu na pohledových stranách nábytku. Kromě světlého vymalování volte taky světlou podlahu. Nemusíte se bát ani lesklého povrchu pracovní desky v tmavě hnědé, černé nebo šedé variantě. Lesk odrazí část světla a barva krásně sedne k naladění kresby dřeva.

Ať žijí zlaté detaily

Tenká hranice mezi kýčem a nedbalou elegancí je pro někoho důvodem neriskovat zlatou v interiéru. Věřte tomu, že by ale byla škoda nevyladit si kuchyni v rafinované kombinaci méně výrazného základu barev jako šedé, bílé nebo krémové. Zlaté detaily nesmějí překřičet všechno ostatní, ale pokud se používají s citem, poslouží skvěle a vykouzlí osobitý styl signalizující vysokou jakost. Obdobně to můžete vyzkoušet i s mosazí nebo mědí. Lesklé kovy zkrátka mají něco do sebe a jsou nadčasové.

Jestli se bojíte příliš nablýskané zlaté barvy, můžete vsadit na kartáčované povrchy v matné úpravě. V takovém případě je zlatá aura přiměřeně utlumená a pableskování je spíš výjimečné. Za to elegance neustoupí ani o píď, naopak mnohdy posílí. Vhodnými doplňky ve zlaté barvě jsou například baterie dřezu, rámy obrazů nebo rukojeti skříněk. Pro odvážnější existuje možnost zlatě provedeného vnitřku umyvadla. Tady ale počítejte s tím, že budete muset dřez udržovat v bezvadném stavu a dokonalé čistotě.

Kovové části vydrží věčnost

V kuchyních jednadvacátého století už není nouze o kompozitní materiály, dřevěný masiv ani kámen nebo beton, případně levnější imitace mramoru a podobě. Celkem nedávno se ale k vyzkoušeným materiálům přidaly také kovy, které v kuchyních obvyklé místo neměly, například železo, ocel nebo jiné slitiny. Výhodou je vysoká odolnost proti mechanickému poškození, pevnost a houževnatost. To vše s jednoduchou údržbou, kdy úplně stačí držet kov mimo stojící vodu.

Proto mohou být ocelová dvířka skříněk dobrou variantou do industriálně laděné kuchyně. Budou se skvěle doplňovat s masivními železnými nohami jídelního stolunebo židlí. Každý takový kousek vám bude dělat parádu a hodně unese, což je perfektní přidaná hodnota.

A to je konec třetího dílu našeho článku o kuchyňských trendech pro rok 2021. Děkujeme, že jste dočetli až sem. Až budete mít chvilku čas, mrkněte se k nám na blog na další zajímavé články.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste