Kuchyňské trendy pro rok 2020 – 3. díl

V předchozích dvou dílech jsme se zaměřili na soudobé materiály, které vévodí módním trendům. Udělali jsme si malou zastávku u barev a jejich kombinací – včetně odpovědi na otázku mat, nebo lesk – a taky jsme to vzali pěkně od podlahy. Tentokrát se už budeme věnovat konkrétním součástem kuchyně. Možná vás následující tipy inspirují k vylepšení vaší kuchyně nebo aspoň zjistíte, jaké jsou možnosti, až přijde ta správná doba. Pojďme na to.

Kam se vším tím nádobím?

Naše prababičky a babičky mnohdy vařily jen se skromnou sadou hrnců a pokliček. A přesto jsme se mohli utlouct po jejich specialitách. Pravdou je, že většina moderních kuchyní už má dnes výbavu o dost luxusnější. Ale s tím jde ruku v ruce také rostoucí nárok na místo. Přece bychom nechtěli, aby se pánvičky s citlivým povrchem třískaly mezi sebou a tak tak se vešly do jedné skříňky s upozaďovanými hrnci. Naštěstí designéři moderních kuchyní dávno pochopili, že úložný prostor skříněk do kuchyněpotřebuje přifouknout.







Vzhůru do oblak

Hitovkou tohoto desetiletí je nepochybně vysoká kuchyňská skříňka. Je jasné, že základní úložné prostory v lince do výšky nevyrostou, protože je limituje pracovní deska. Ale skříňky nad linkou už nijak omezené nejsou. Proto stále častěji narazíte na varianty, které se pořádně vytáhly do výšky a na strop horní stěnou koukají jen z pár centimetrů. To má své výhody i nevýhody.

Jasnou předností číslo jedna je o hodně víc místa na vše potřebné. Jistě, ne všechno je pak hned po ruce, ale ruku na srdce, kolik sad talířů, sklenic a misek opravdu potřebujeme denně? Na druhou stranu je fajn mít tyhle věci bezpečně uložené a zároveň dobře dostupné, když nastane speciální příležitost nebo přijede na oběd teta, která se těší na dobroty v servise, jež nám dala jako svatební dar. Sečteno a podtrženo, vysoké skříňky nad linkou jsou super inovací. Jen to chce dobře promyslet, jak vysoko co umístíte. Ale nebojte se, po pár dnech používání rychle přijdete na to, co kam dát.

TIP: Výhoda skříněk až ke stropu je taky při uklízení. Horní desku totiž nemusíte utírat od prachu, protože se tam prakticky žádný neusazuje.

Stylová samotka

Není žádným tajemstvím, že kuchyně podle abecedy už dneska nikoho nevytrhne. Ty tam jsou časy, kdy základem byla rovná linka a ti šťastnější měli prostor upravený do „U“ nebo aspoň do „L“. Dnes za to platí, že úložné prostory v kuchyni často stojí samostatně, klidně mimo hlavní linku. A kromě velkorysého prostoru nabízejí i notnou dávku elegance.

Někdo by mohl namítnout, že jde o klasické kredencenebo příborníky. Z části to tak je, ale ne úplně. Dnešní samostatné skříňky totiž stavějí na kráse a praktičnosti zároveň. Velmi často je najdete ve výrazných barvách nebo dekorech. Tím, že stojí mimo hlavní pracovní zónu, nedostávají tolik zabrat výpary a mastnotou, a proto mohou do kuchyně přinést kus elegance.

Nesmrtelný ostrůvek

S přibývajícím standardem v počtu malých kuchyňských spotřebičů se postupně začala rozšiřovat potřebná odkládací plocha. V moři nevyužitého prostoru tak před nějakou dobou vznikl praktický ostrůvek, který má multifunkční využití. Kromě pracovní plochy a jídelního stolu nebo baru je to zároveň ideální adept na další úložný prostor v podpalubí. Samozřejmě do něj většinou neuložíte kompletní výbavu, ale i tak toho snese dost. Rozhodně ho doporučujeme, navíc je pořád trendy.






Výstavka jen pro vybrané

Z nouze ctnost, kterou pěstovaly předešlé generace, když pánve i další kuchyňské náčiní věšely nad linku i jinam po kuchyni, se vrací ve velkém stylu. Ano, je to především styl a důraz na kvalitu a estetiku, který obrací stránky v historii kuchyňských uspořádání o několik dekád zpět. Dneska je velmi šik zavěsit si výrazné kousky výbavy pěkně na oči. Ideálně tak, ať se na ně moc nedostane pára nebo mastnota při vaření.

Jasnou jedničkou je v tomto ohledu měď, která po dlouhé době přebírá otěže od nerezové oceli. Ale příznivci steaků určitě mohou na viditelné místo pověsit taky svou oblíbenou litinovou pánvičku. Fantazii se meze nekladou, i když trendy směřují k červeným a zlatým kovům. Pochopitelně v matné variantě. Zkuste se zamyslet, jestli by se vám doma v kuchyni taky nemohl vyjímat na výstavce nějaký okulibý kousek.

Přejeme vám hodně zábavy při vybírání úložných prostorů i při přemýšlení, jak kuchyni ozvláštnit a vyzdobit. Určitě přijdete na spousty dalších variant, kterými z klasické místnosti uděláte osobitý skvost. Někdy stačí opravdu málo. A až pak budete odpočívat u kávy, mrkněte na naše další články na blogu. Třeba vás inspirují k dalším domácím vylepšením.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste