Kuchyňské trendy roku 2021 – 4. díl

o moderní organizaci kuchyně, spotřebičích v zásuvkách nebo polo-odděleném prostoru pro kuchyni. Kromě toho se dočtete i o dalších zajímavostech, které se hrnou do tuzemských kuchyní z předních stránek katalogů trendy nábytku. Pohodlně se usaďte, jdeme na to.

Organizace kuchyně v novém stylu

Stále častěji se v kuchyni setkáváme s otevřenými úložnými prostory. Módní obrat nahrazuje řemeslně bezvadné kuchyňské skříňky s pevnými dvířky méně nápadnými otevřenými policemi, které vystavují na odiv prvotřídní kousky vaší výbavy – nádobí i hrnců a dalších propriet. Tento trend počítá s tím, že často využívané kuchyňské potřeby mohou být volně ložené na polici a nebude jim to vadit. Zaprášit se totiž nikdy nestihnou.

Neznamená to ovšem, že by kuchyňským skříňkámodzvonilo. Jen se využívají už hlavně ty umístěné pod pracovní deskou, kam je stále praktické ukládat další potřebné kuchyňské náčiní, které ale nepotřebujeme využívat tak často. Vzniká tak rozdělení podle frekvence použití, což je chytré a logické vyústění dnešní běžné praxe a klesajícího času stráveného v kuchyni. Podobný trend ostatně dávno vévodí i tuzemským koupelnám.

Výhodou změny, kdy se horní kuchyňské skříňky nahrazují policemi, je rozmanitost a více možností uspořádání s ohledem na design a celkové zařízení místnosti. Police mohou být po celé délce stěny nad linkou nebo jen jako nenápadné doplňující zpestření na drobnosti. Záleží na tom, jak moc se v kuchyni pohybujete a kolik věcí potřebujete při vaření. V každém případě police kuchyni přidají na vzdušnosti.

Spotřebiče v zásuvkách šetří vaše záda

Možná si říkáte, že to není žádná novinka. Ano, máte částečně pravdu, protože první vestavné spotřebiče v zásuvkách spatřili svět už před dvaceti lety. Ale od té doby konstruktéři přišli s řadou vylepšení, která dotáhla vybavení, a hlavně pohodlnost používání k dokonalosti. Dnes například málokdo při málokdo při vybavování kuchyně bude umisťovat troubu na podlahu. Naopak ji nechá zabudovat do úrovně pasu, aby se nemusel shýbat k dobrotám.

Stejnou logikou pak fungují i další spotřebiče, které v kuchyni běžně máme. Týká se to hlavně myčky a mrazničky. Zatímco lednice už často nepotřebuje být výše, protože má vespod mrazák, u myčky je to vítané vylepšení. Jen si vzpomeňte, jak nepříjemné je shýbat se s talíři po svátečním obědě až dolů k zemi, abyste mohli naskládat špinavé nádobí do stojánků v myčce. Tohle všechno tím odpadá.

Mraznička se díky samostatné konstrukci a vlastnímu okruhu chlazení dá taky umístit aspoň do výše stehen, když už ne pasu. U té to není takový problém, protože většinou mrazák neotvíráme několikrát denně. Takže pokud se chystáte na zařizování nové kuchyně, popřemýšlejte nad organizací spotřebičů. Umístěním do správné výšky si ušetříte záda i námahu. Akorát si obvykle trochu připlatíte. Ale nebojte se, stojí to za to.

Ať žijí polo-oddělené prostory

Kuchyně spojená s obývákem už je dneska skoro samozřejmostí. Ale pozor, tenhle trend se letos začíná měnit. Je sice bezva, když máte spojený prostor pro vaření, jezení i povídání si u pohodlného posezení, ale občas je fajn mít možnost zavřít se v kuchyni, ať nerušíme hosty. S tím přesně počítají i designéři moderních kuchyní, kteří přišli s chytrým řešením. Tím jsou polo-oddělené prostory.

V praxi to znamená, že máte spojenou kuchyni s obývákem, ale například při mixování, drcení, strouhání nebo jiné hlasité činnosti, můžete zavřít dveře nebo přepážku mezi částí, kde sedí hosté, a kuchyní. Řešením můžou být posuvné dveře, klasické prosklené dveře nebo třeba zatahovací dveře.

Potřebným oddělením kuchyně a obýváku na nezbytnou chvilku získáte klid pro obě strany. Málokdo si užívá prudké zvuky šlehače, sekání ořechů nebo smažení. Zároveň kuchař nebo kuchařka nebudou nervózní ze zvídavých pohledů svých hostů, a jako bonus budou moct přichystat i nečekaný dezert jako překvapení. Akorát si musíte při polo-odděleném prostoru dobře rozmyslet, jaký typ dveří se hodí do vašeho domova. Pokud si nebudete jisti, obraťte se na bytového architekta, který vám poradí.

Moderní kuchyně potřebuje pořadač

Už jen málokdo má dneska doma speciální technickou místnost, kam by mohl ukládat úklidové prostředky, ale i čisté utěrky nebo jiné potřebné věci k udržování čistoty nejen v kuchyni. S klesající metráží bytů kvůli rostoucím cenám bydlení se není čemu divit. Ale to neznamená, že bychom si za chvíli neměli kam dávat všechny tyto potřebné maličkosti. Do kuchyní se totiž čím dál častěji tlačí pořadače plné dělených prostor a polic na vše potřebné.

Dříve se pořadače těšily přízni hlavně v kancelářích na soudech a úřadech, kde sloužily pro přehledné ukládání šanonů. Dneska už stále častěji pojímají náhradní utěrky, ubrousky, ale i malé spotřebiče, například toustovač nebo popkornovač. Záleží na tom, jak moc fandíte těmto malým pomocníkům. V každém případě je sestava polic s oddělenými přihrádkami skvělým doplňkem a praktickým úložným prostorem do každé moderní kuchyně.

Při ukládání platí podobné pravidlo jako u vestavěných skříní. Nahoru pod strop ukládejte věci, které nepotřebujete tak často. Nebo nejhornější police využijte pro drobné dekorace, o které se nemusíte starat. Skvěle se tam budou vyjímat třeba porcelánové hrnečky po prababičce. O něco níže pak dávejte věci, které používáte občas. Dosáhnete na ně, když se postavíte na špičky, nebo z nízké stoličky. Potřebné věci pak patří do spodních polic, například utěrky, ubrousky, kapsle na kávu a podobně.

To všechno platí v případě, že si pořadač zavěsíte nad kuchyňskou linku místo horních skříněk. Pokud se rozhodnete pořadač umístit nízko při zemi, platí pořadí obráceně. Tím zajistíte, že se nebudete muset tak často shýbat pro potřebné věci. Pokud pořadač plánujete dolů, popřemýšlejte o závěsu s působivým vzorem, který by zakryl část uložených věcí, které nemusejí být na očích.

Ze čtvrtého dílu našeho přehledu kuchyňských trendů pro rok 2021 je to všechno. Doufáme, že jsme vás inspirovali aspoň některým z tipů a budeme rádi, když vám doma pomůžou k lepšímu a pohodovějšímu bydlení. Až budete mít chvilku čas, mrkněte se taky na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste