Kuchyňské trendy roku 2021 – 5. díl

Tentokrát se zaměříme na vymalování kuchyní, podíváme se na retro provedení, které se vrací do módy, a nepřijdete ani o tipy na kombinace materiálů. V každém případě vás čeká zajímavé počtení, u kterého načerpáte inspiraci na vybavení své domácnosti. Jdeme na to.

Klasická barva vede žebříčky designu

Povrchová úprava kuchyňské linky je pro celkové vyznění zásadní. O to důležitější je, aby se vám zpracování trefilo do vkusu. Ale pokud patříte mezi lidi, kteří často bojují s výběrem vyhotovených vzorů a barevných kombinací, nevadí, přichází vaše šance! V roce 2021 totiž zažívají renesance ručně malované kuchyně. To znamená povrchy skříněk, polic i spižíren.

Výhod má tato povrchová úprava hned několik. První z nich vám dává možnost zvolit si odstín podle libosti. To platí pro veškeré dřevěné části linky, které chcete oblíknout do pomyslného stejnokroje. Tím pádem nevadí, jestli máte vybavení z jiného druhu dřeva. Stačí každý kousek pečlivě natřít na požadovaný odstín a máte jistotu, že k sobě budou sedět i části z různých kolekcí. Navíc v barvě, kterou si zvolíte.

Stejně jednoduchá je pak údržba. Asi vám to takhle na první dobrou připadá jako zbytečnost, ale věřte, že není. Sebelepší kuchyně s polepenou dýhou nebo laminem na povrchu po letech ztrácí glanc. Kromě toho se mohou objevit také nedorazy u hran, takže celkový dojem z perfektního povrchu je ten tam. To ale s malovanou kuchyní nenastane. Až přijde doba, kdy budou potřebovat povrchy nový lesk, jednoduše je znovu natřete a máte na dalších pěkných pár let vystaráno. Skvělé, že?

Závěsná svítidla jako dekorativní i praktický doplněk

Potmě v kuchyni neuvaří ani michelinský šéfkuchař. Rozhodně ne nic složitějšího. Naštěstí světlo vždycky neznamená jen jednoduchá bodovka nebo LED pásek, které by se postaraly o to, ať vidíte například na krájení. Hitovkou roku 2021 je jednoznačně závěsné svítidlo. Hodí se nad jídelní stůl stejně jako nad pracovní desku kuchyně nebo stále populární ostrůvek. Akorát to chce dost vysoké stropy.

Kouzlo závěsného osvětlení je v designu. Protože vyplňuje prostor ne u stropu, ale více na očích a blíž k člověku, je zásadní, jak vypadá. Musí se vám líbit, to je podmínkou číslo jedna. Ale když najdete parádní kousek, který navíc sedne do vašeho interiéru, můžete kuchyni vtisknout parádní vzhled raz dva. Skvělou variantou jsou i kombinace více závěsných svítidel stejného typu vedle sebe.

Odvážný a výrazný styl osvětlení přidá do vaší kuchyně energii a vylepší celkový dojem. Místnost přestane vypadat prázdně, a když se vám navíc povede správně sladit styl stínidel osvětlení s vybavením kuchyně, máte vyhráno a dostanete uznání i od případných zvídavých návštěv. Na to se můžete spolehnout. Než koupíte první závěsné svítidlo, nechte si udělat vizualizaci, jak bude v kuchyni vypadat. Pak budete mít jasno, že volíte správný kousek. A nesmutněte, když to nevyjde napoprvé.

Retro design kuchyní se vrací do módy

Druhá dekáda třetího tisíciletí nás přesvědčila o tom, že retro má v kuchyni své nezaměnitelné místo. Jen si vzpomeňte na některé designové lednice nebo jiné spotřebiče. Na oko se zvenku tvářily jako zapomenuté kousky z 50. nebo 60. let, ale uvnitř skrývaly moderní vybavení. Stejný trend svým způsobem dorazil i do klíčového vybavení kuchyně. A to je podle nás moc dobře, protože je šik.

Příkladem vybavení odkazujícího k dobám dávno minulým může být třeba povrchová úprava kuchyňských skříněk. Nejčastěji je to výrazná kresba dřeva na viditelné straně a dvířkách. Nezřídka jde jen o imitaci z umělého materiálu, který nahrazuje masivní dřevo. Přesto je to velmi působivé a takový výrazný prvek krásně určuje vyznění designu celé místnosti. Pokud fandíte přírodním dekorům, je to bezva volba i pro vás.

Výhodou retro stylu s citlivým zpracováním je jednoduchá kombinace s ostatním kuchyňským vybavením. Například skříňky se zmiňovaným výrazným dřevěným dekorem se krásně snoubí se světlou, nebo dokonce zcela bílou pracovní deskou. Výsledkem je okulibá kombinace, která kontrastuje a působí příjemně a čistě zároveň. Zajímavým doplňkem může být taky sada retro kachliček na stěně za linkou. Tam doporučujeme volit méně výraznou barvu, která nepřekřičí zpracování linky a skříněk.

Troufněte si na inovativní mix materiálů

Určitě po vás nechceme nic na způsob dortu pejska a kočičky, ale věřte, že vyváženou kombinací různých materiálů můžete v kuchyni vytvořit kouzelnou atmosféru. Základem je ovšem dobrý vkus a umění práce s prostorem a světlem. Pokud jste v tomhle na štíru, nebojte se nechat si poradit od bytových designérů nebo architektů. Jasně, bude vás to stát nějakou korunu navíc, ale výsledek stojí za to. Uvidíte sami.

Nás letos zaujala populární kombinace mosazi, oceli, mramoru a tmavého dřeva. Je jasné, že bělostné mramorové desky v kuchyni těžko může mít každý. Tím spíš, že to není zrovna levná záležitost. Ale naštěstí se imitace mramoru a další umělý kámen dá sehnat za příjemnější cenu, takže vám nic nebrání vyzkoušet si tuto luxusní kombinaci doma na vlastní kůži. Jestli se do toho dáte, celkový dojem skvěle podpoří parketová podlaha s příznačnou patinou.

Kromě druhu materiálů věnujte pozornost taky hmatovému dojmu. To platí i o zmiňovaném mramoru či imitaci, které jsou na dotek studenější než dřevo – základní materiál ostatní výbavy v kuchyni. Stejně důležitý je i vizuální dojem a kontrast lesklých a matných povrchů.

S leskem je dobré to nepřehánět, protože se hůře udržuje, takže byste si zadělali na ukrutnou dřinu. Ale pár detailů – například úchyty, vodovodní baterie nebo dózy na kávu určitě v lesku udělají dost parády s minimem nároků na čištění a leštění. Zbytek klidně může být matný, aniž by to uškodilo celkovému dojmu.

A to je z  tipů na trendy kuchyně pro rok 2021 všechno. Samozřejmě je daleko více módních prvků, které se do kuchyní dostávají, ale my jsme se pro vás rozhodli vybrat jen ty nejdůležitější a nejsilnější vlivy. Ostatní určitě najdete po pár minutách hledání inspirace na internetu nebo v katalozích prodejců kuchyní.

Díky, že jste dočetli až sem a nezapomeňte, že pro vás na blogu pravidelně chystáme další zajímavé články.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste