Ložnice podle chuti

1242 Jak na krásné bydlení

Jak ji zařídit?

Představa o vaší ložnici hýří aktivitou. Klidně jí proto oblečte do odvážnějších tónů. Dávejte však pozor. Pokud se rozhodnete pro barevné stěny, nábytek do ložnice volte méně výrazný – což platí i naopak. Barvy se mohu opět objevit na doplňcích, jako jsou záclony, závěsy nebo povlečení. Ačkoli je v módě oranžová, fialová a jablkové zelená, nedejte se zlákat trendy. Mohou vám nutit dokonce výrazné ornamentální vzory na stěnu. To se vám vůbec nemusí líbit. I tady platí, že nejdůležitější je váš pocit. Nedoporučujeme ani světlé pastelové tóny. Bílé povlečení je pro vás příliš nepraktické, proto zapomeňte na příliš luxusní materiály, například hedvábí, bavlna a krep jsou vhodnější volbou. Příjemná a snadno udržovatelná by měla být podlaha. Nic nezkazíte kobercem v kombinaci s dřevěnými parketami. V nabídce je i laminát, nezapomeňte však, že jeho povrch je chladný.

Když vám to prostor dovolí, vyberte si větší než standardní postel. Vyhnete se tak tlačenici v posteli, když jedno z dětí zůstane náhodou i přes noc. Protože ložnici vnímáte jako rodinnou místnost, dejte přednost nábytku z uzavíratelným odkládacím prostorem. Zapomeňte na otevřené police. Jsou-li naplněny náhodně položenými předměty, vyvolávají dojem nepořádku. Tabu by pro vás měl zůstat i nábytek s ostrými hranami. Skříně s velkými zrcadlovými plochami a volně stojící kusy v prostoru. Překážely by například při cvičení. A ještě jedna rada: v případě, že je součástí ložnice pracovní stolek s počítačem, umístěte ho co nejdále od lože.

Přestože v ložnici trávíte jen nezbytnou dobu, neznamená to, že byste jejímu zařizování neměli věnovat patřičnou pozornost. Dovolíme si tvrdit, že pořádek a atraktivní nábytek přispívají ke klidnému spánku. Na vytvoření prostoru k nerušenému odpočinku potřebujete místnost, která dýchá svěžestí. Dbejte, abyste pokoj příliš neplnili. Umístěte sem jen nezbytný nábytek – postele, noční stolky, možná prádelník. Pokud nemáte samostatnou šatnu, taky skříně. Doporučujeme vybrat si trendové zařízení, které působí jednoduše. Opticky určitě nezatíží místnost. Snažte se o barevnou harmonii. Příjemného vyváženého souladu dosáhnete pastelovými a přírodními tóny. Nesahejte po ničem, co by působilo výrazně a zbytečně upoutalo pozornost. K vytvoření klidné atmosféry zvolte lokální osvětlení – k postelím a skříním. Centrální svítidlo nepotřebujete. Za nejdůležitější kus nábytku uvažujte postel. Zvolte si co možná největší, aby vám poskytla příjemný odpočinek. Investujte do zdravotní matrace. Postupně se u nás zabydlují matrace se zónovou tvrdostí. Zajišťují nejvhodnější tvrdost pro každou část těla. Novinkou je matrace se sáčky s bylinkovým uklidňujícím aromatem.

 

Postel

Pozornost věnujte v prvé řadě posteli. Vyberte si takovou, která má záhlaví přizpůsobeno pro pohodlné opření hlavy. Při čtení nebo sledování televize se vám bude příjemně ležet. Na trhu jistě objevíte záhlaví, které nabízí prostor na časopisy nebo knihy. Nezapomeňte na noční stolky. Neměly by být jen efektivní ozdobou. Upřednostňujte postel se zásuvkami, ukrývají další odkládací prostor. Rádi čtete v posteli? Noční světélko by dozajista mělo stát na nočním stolku. Modernější verze postelí mají svítidla instalována přímo po stranách záhlaví. Myslete na partnera. Jestli také on rád čte v posteli, dopřejte si hned dvě svítidla. Když budete chtít spát, může si on číst, aniž by vás vyrušoval.

 

Ostatní předměty

Při výběru šatních skříní vsaďte na účelné uspořádání vnitřního prostoru. Pamatujte i na menší předměty jako opasky, kravaty či rukavice. Máte rádi pořádek a zásuvky vám ho do přejí. Pokud vám to prostor dovolí, umístěte do ložnice křeslo s menším příručním stolkem, případně toaletní stolek. Vy ho jistě využijete. S výběrem barev a materiálů přílišné experimentujte. Vaše ložnice by měla působit především útulně. Radíme vsadit na béžové přírodní odstíny. Na oknech by měly viset záclony se závěsy. A na podlaze? Jednoznačně hebký koberec.

 

Přečtěte si také

  • 5 rad jak zařídit ideální ložnici
    2018-06-05 3335

    Pro kvalitní spánek a regeneraci organismu je mimo jiné rozhodujícím prvkem samotná ložnice. Jak ji zařídit? Následujte našich 5 chytrých rad!

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1806

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a síla barev v ložnici.
    2018-04-23 3363

    Ložnice a její skladba je tedy velmi důležitým aspektem, kterému bychom měli věnovat pozornost a zaměřit se na její umístění a vybavení v domě, bytě i chalupě.

  • Ložnice podle Vasati.
    2018-04-05 1242

    Budíte se ráno unavení a nevyspalí? Viníkem déle přetrvávajících problémů tohoto druhu může být vaše ložnice. 15 následujících rad vám možná pomůže odhalit její skryté nedostatky.

  • Úložné prostory v ložnici
    2018-06-13 1443

    Tak jako se vy v ložnici ukládáte ke spánku, potřebují své místo také prádlo a drobnosti, které vás obklopují. Oblečení, prádlo, peřiny, polštáře a knihy jsou společníci, s nimiž se dělíte o prostor.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste