Oživte obývák hnědou sedačkou – 3. díl

V posledním díle naší série rad na zacházení s hnědou sedačkou v obýváku vám nabídneme poslední várku tipů. Už máte za sebou osm dobrých rad z předešlých dvou dílů. Pokud jste je ještě nečetli, určitě se k nim vraťte po dočtení tohoto, ať máte kompletní přehled. I když je možností mnoho, toto je poslední várka variant, jak oživit obývák hnědou sedací soupravou. Dozvíte se, že se vyplatí ladit pokoj do tónů čokolády, že volba stylu, který vydrží mnoho let, nese ovoce nebo že se dá vhodnou kombinací vzbudit dojem lehkosti a venkova. Na závěr vám prozradíme extra tip. Tak se pusťte do čtení, ať vám nic neuteče.

Hnědá sedačka je stálicí interiérů

Nalaďte si obývák do tónů čokolády

Stejně jako existuje mnoho druhů čokolády, můžete mít doma mnoho tónů barev, které k sobě parádně sednou. Začněte třeba tmavě hnědou sedačkou a postupujte až k nejjemnější smetanově krémové, která je téměř nerozeznatelná od bílé. Když se vám povede vhodně nakombinovat vybavení a nábytek v obýváku ve správných tónech, získáte symfonii estetické dokonalosti, za kterou by se nestyděl ani zkušený matador z řad bytových architektů. Kouzlo je v jednoduchosti, která pracuje jen s odstíny, ale nepřehání to s množstvím barev. Hned si ukážeme, jak to může vypadat.

Tmavě hnědá rohová sedací souprava

Začněte od podlahy. Ta by v základu měla být někde na úrovni oříškové mléčné čokolády, případně o něco světlejší. Na část povrchu můžete dát tmavší koberec, který perfektně a nenuceně oddělí místo k posezení od dalších částí místnosti. Získáte tak sekce, ve kterých si můžete vždy určit hlavní aktivitu. Takhle pak v obýváku budete mít kousek na posezení se sedačkou a křesly, kousek na uložení věcí se skříní a regálem a kousek na zábavu s herní konzolí a televizí. Ale zpět k barvám. Podlahu už máte, takže přidejte na vhodné místo tmavě hnědou sedačku. Tím získáte základ, které dotáhněte světle hnědou malbou nebo tapetou na zdi za sedačkou.

Jakmile budete mít toto hotové, můžete pokračovat dalšími kousky v pokoji. Výborně se hodí medové tóny dřeva, které padnou konferenčnímu i odkládacímu stolku. Pokud budete mít sedačku s koženým potahem, určitě volte nábytek s lesklým lakem. Jdou k sobě krásně dohromady. Navíc postupem času sedačka chytne patinu a povrch bude lesklejší než na začátku. A právě v ten moment k sobě sednou všechny kousky ještě lépe než na po nákupu. Pokud jde o smetanové tóny, asi správně tušíte, že zbyly na dekorativní polštáře. Množství volte s citem tak, aby nepřebilo hnědý základ. Uvidíte, že vznikne harmonický celek s příjemnou a útulnou atmosférou.

Industriální konferenční stolek v přírodních tónech

Volte design, který vydrží dlouhá léta

Než nás napomenete kvůli zdánlivému klišé v nadpise kapitoly, musíme se obhájit. Tentokrát totiž o klišé nejde. Když budete šikovně kombinovat materiály a budete počítat se změnou jejich vzhledu v čase, můžete si dopředu navrhnout vybavení obýváku tak, aby fungovalo i do budoucna – třeba za deset nebo patnáct let, až se povrchy ošoupou a vyhladí. Není to ani tak složité, a naopak je to elegantní a chytřejší, než abyste po nějaké době museli vyměňovat půl obýváku kvůli opotřebení.

Na začátku můžete s hnědou sedačkou pracovat jako s novinkou, která na sobě nemá sebemenší kaz. Takže volte doplňky, které jsou šik, vyladěné k dokonalosti a z precizně střižených a šitých látek. Budou se vám hodit pestřejší vzory na povlacích dekorativních polštářků, elegantní lampy s lesklými stínidly nebo třeba police plná nových a neošoupaných knih ve veselých odstínech růžové, žluté nebo zelené. Špatnou volbou určitě nejsou ani živé květiny, pokud možno čerstvé.

Hnědou sedačku snadno zkombinujete téměř s jakýmkoli doplňkem

Jakmile sedačka chytne patinu, budete mít za úkol upravit dekorace směrem ke stylu nedbalé elegance. To znamená, že do detailu nažehlené polštářky můžou být v něčem nedokonalé. Je to ideální doba na vyzkoušení hrubších tkanin, třeba i džínoviny. Přes konferenční stolek, který se ze začátku leskl vyleštěnou skleněnou deskou, můžete přehodit ubrus, nebo dokonce vzorovanou deku a do knihovny přidejte nějaké knižní poklady z dětství nebo po babičce. Získáte pokoj plný vzpomínek s krásnou osobní atmosférou.

Nalaďte se na nenucenost venkova

Pokud si nelibujete v moderně, která vás nutí každý rok nebo dva upravovat interiér, je pro vás skvělou variantou ležérnější venkovský styl, kterému vévodí – jak jinak – hnědá sedací souprava. Ta by za každých okolností měla hrát hlavní roli, ať už se rozhodnete pokoj vylepšit čímkoliv dalším. Je to proto, že obývákem ve venkovském stylu chcete ubrat na oficiálnosti a svázanosti, kterými přímo čpí některé modernisticky zařízené prostory. Takže vsaďte na ležérní jednoduchost a nechte vyniknout posezení.

Hnědá sedací souprava = minimalismus a elegance

Hnědá sedačka by měla mít sytý a výrazný odstín v kaštanovém tónu nebo klidně i o něco tmavší. Naopak podlaha pod ní musí být světlá, aby mohla sedací souprava hezky vyniknout. Pokud vaše podlaha v obýváku světlá není, vyřešte problém smetanovým kobercem. Nemusí být přes celou místnost. Stačí, když pokryje bezprostřední okolí sedačky, a tím ohraničí sekci pro posezení. Doprostřed koberce postavte dřevěný konferenční stolek s ubrusem nebo přehozem. Ten nepůsobí tvrdě.

Stěny pokoje namalujte odstínem své oblíbené barvy. My doporučujeme zelenou lehce do šeda. Spodní dvě třetiny stěny klidně můžete ozvláštnit vzorováním nebo tapetou v podobném naladění. Horní třetinu a strop nechte bez rušivých prvků čisté, ale ať jsou klidně ve stejném tónu vaší oblíbené barvy. Jestli máte v obýváku krb, snažte se ho upravit na světle krémovou nebo bílou. Bude perfektně vyvažovat tmavou barvu sedačky a nechá ji vyniknout, aniž by sám zanikal.

Nebojte se bledých odstínů s hřejivými doplňky

Obecně se bledé tóny barev do obýváků moc nehodí, protože často vyznívají studeně a nehostinně. A ruku na srdce, přesně tohle většina z nás v obývacím pokoji nechce. Ale nebojte se, jestli patříte mezi fanoušky jemných odstínů v bledém provedení, máte i vy šanci na krásný interiér, který bude perfektně odrážet vaše vnitřní naladění – a studeného vyznění pokoje se bát nemusíte. Stačí vhodně kombinovat doplňky.

Krémová rohová sedačka odlehčí interiér

Světle hnědá a bledá sedačka si zaslouží ještě křeslo ve stejné barvě. Jinak by mohla působit příliš osaměle a posilovat negativní dojem. To ale nechceme, takže pořiďte nějaké další doplňkové posezení. Zajímavou variantou jsou taburety, které jsou sice nenápadné, ale krásně vyváží osamělost bledší sedací soupravy. Přidejte konferenční stolek s potlumeným dekorem dřeva. Vše by mělo vyznívat do světlejších a bledších tónů, které k sobě sednou. A základ máte nachystaný.

Zbytek už doladíte podle své odvahy a potřeby vyznění pokoje. Určitě vám doporučujeme nábytek v medové nebo kaštanové barvě. Ten přidá domáckou atmosféru a vyrovná bledost ostatního nábytku. Podlaze bude slušet smetanový koberec s tmavě hnědým vzorem nebo třeba výšivkou rozkvetlého stromu. A pokud chcete zaujmout i stěnou, nechte ji bílou nebo světlounce šedivou a přidejte obrázky nebo výrazné dřevěné hodiny. Uvidíte, že vše k sobě padne jako ulité.

Béžové sedací soupravy jsou pro svou barevnou univerzálnost velmi populární

A jsme na konci naší série rad na zařízení obýváku s hnědou sedačkou. Doufáme, že jste si mezi tuctem našich tipů vybrali. Pokud vás článek zaujal, mrkněte se na další. Píšeme je pro vás na blog pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste