Poznejte nejnovější vánoční trendy pro rok 2022

Vyhlížíte letošní vánoční trendy? Prozradíme, že hlavní roli hraje udržitelnost. Na své si ale přijdou i milovníci blyštivých barev. Přestože každý rok se na Vánoce přichází s novými barvami, dekoracemi a způsoby zdobení, vždy a pouze záleží na vašem vkusu. Přijdou vám Vánoce v přírodním duchu chudé? Klidně si je uspořádejte v pompézním glamour stylu. Důležité je, abyste se doma cítili příjemně. Poznejte inspirace Vánoc pro rok 2022.

Ekologický vánoční stromeček

Barvy Vánoc 2022

Podle posledních trendů bude barev hned několik.

Přírodní tóny

Pojem eko vás v současné době doprovází na každém kroku. Také Vánoce můžete pojmout ve stylu eko. Projeví se především v barvách, ale také v dekoracích. Z hlediska barev se vsází na zelenou a bílou. Teplou pohodu vyčarujete dřevitou hnědou, terakotovou a zlatou. Výsledná kombinace bude skvěle ladit se zimním obdobím.

Vánoční stromek s dekoracemi v přírodních odstínech

Vsadit můžete i na světlé tóny, které budou v kontrastu proti tmavým. Zkombinujte několik odstínů světlezelené v kombinaci se zemitými hnědými tóny. O trendy look se postará matná povrchová úprava černé a zlaté barvy.

Vánoční baňky v kombinaci matná černá a zlatá

S přírodními barvami si budou rozumět i přírodní materiály. Ve vašem vánočně zařízeném obývacím pokoji, jídelně, ložnici nebo předsíni by neměl chybět:

  • kámen,
  • len,
  • dřevo,
  • korek.

Přírodní materiály navodí přirozený a útulný vzhled

Přírodní vzory se mohou objevit na skle, nádobí, ozdobách na stromeček nebo na svícnech.

Nesmrtelná modrá a zlatá

Tato barevná kombinace je vánočním trendem již několik let. Tentokrát se bude jednat o tmavomodrou v kombinaci se zlatou. Jde o nadčasové barvy, které odráží prosincové pohádkové noci. Modrou a zlatou můžete pojmout maximalisticky. Nemusí se objevit pouze ve formě ozdob na stromečku, ale také na závěsech, sedačkových přehozech, doplňcích, ručnících, utěrkách atd.

Tmavě modrá se zlatou se o Vánocích neokouká

Letní festivalové barvy

Tento letošní vánoční trend hýří barvami a nevšedností. Nebojte se být nestydatě originální! Zářivá a atypická výzdoba se objeví u všech moderně smýšlejících lidí. Do hledáčku si vezměte jasně růžovou, oranžovou, modrou nebo fialovou barvu, které spíše než zimu evokují léto. A vůbec se nebojte použít dekorace, které používáte v létě. Vyzdobte byt lucernami nebo LED řetězy, které v létě zdobí vaši terasu. Vytvoříte tak atmosféru, která bude skvělým protipólem k pochmurným zimním dnům.

Vyzdobte si vánoční interiér ve stylu letního festivalu

Voňavá levandulová

Barevné pastelové palety jsou trendy již několik let. Objevují se nejen o Vánocích, ale také jako dominantní barvy celoroční výzdoby. Zatímco minulé roky Vánocům dominovala spíše bledě růžová, letos se dostane do pozadí a nahradí je pastelové fialové tóny. Levandulová je klidný tón, který je dokonalým lékem na toto rušné období roku. Přináší svěžest a lehkost do tradičních vánočních barevných palet.

Pastelově fialová barva vánočních dekorací působí elegantně

Trendy ve zdobení vánočních stromků

Módním trendům Vánoc nepodléhají jen barvy, ale také zdobení vánočních stromečků. Co bude letos in a co naopak out?

Zasněžené vánoční stromky

O Vánocích má většina lidí doma pouze jeden vánoční stromek. Letos tomu ale bude jinak. Samozřejmě, že dominantou bude onen velký slavnostně nazdobený stromeček, pod kterým se na Štědrý den objeví dárky. Další menší stromečky, ale mohou zdobit vaše komody, police nebo parapety. Abyste do svých domovů dostali pravou zimní atmosféru, sáhněte po stromečcích se zasněženými větvičkami.

V kurzu jsou zasněžené vánoční stromky

Konce větviček můžete ozdobit velkými mašlemi. In budou umělé květy velkých vánočních růží nebo vánočních hvězd. Lehkost stromku dodají figurky ptáčků nebo ptačí pírka.

Alternativní vánoční stromky

Ne každý má možnost si do bytu postavit jehličnatý stromek. Existují tedy plnohodnotné alternativy. Především do menších bytů, ve kterých je každé volné místo luxusem se hodí nástěnné vánoční stromky. Nejčastěji jsou k dostání jako velká šitá ozdoba. Pokud si jehličnaté stromky nepořizujete kvůli snižování ekologické zátěže, může se vaším pohádkovým vánočním stromkem stát třeba kaktus nebo jiná pokojová rostlina, kterou ozdobíte světýlky a několika ozdobami. Vhodným náhradníkem se stanou také jehličnaté větvičky ve váze.

Nástěnný DIY vánoční stromeček

Co byste měli o vánočních stromcích ještě vědět?

Pokud máte stromek umístěný v klasickém stojanu, který nepůsobí zrovna esteticky, překryjte ho kulatým kožešinovým koberečkem. Stojan také můžete postavit do stylového proutěného koše.

Aby vám stromeček vydržel co nejdéle, zaměřte se při jeho výběru na to, aby jehličí mělo temně zelenou barvu a kůra se neodlupovala. Se stromkem se nebojte zatřást. Jehličí by po letmém zatřesení nemělo příliš snadno opadávat. Na kmínku by neměly být stopy plísně ani houbových náletů.

Vánoční stromek vybírejte pečlivě

Než se vrhnete do zdobení, kmen seřízněte ještě o 2 cm. Díky tomu se ke kmenu dostane vlhkost a vzduch. Stromeček alespoň 2krát nebo 3krát pokropte odstátou vodou v rozprašovači. Postavte jej do stojanu s vodou a vyberte místo, které není blízko topení.

Trendy vánoční stromek by letos rozhodně neměl mít barevné řetězy ani lesklé lamety. Vánoční řetězy s barevnými šroubovacími světélky raději vyměňte za úsporný LED řetěz. Čokoládové kolekce dejte do misky na konferenční stolek. Na větvičky stromků už nepatří.

Vánoční LED řetězy jsou stylové a mají ekonomický provoz

Trendy vánoční dekorace

Vánoční atmosféru pomohou doladit dekorace. Které letos stojí v popředí zájmu?

Magické svíčky

Letošní Vánoce budou zkrátka o svíčkách. Nejoblíbenější jsou svíčky kuželových tvarů, které mohou být dvoubarevné, kroucené, zdobené a tvarované. Slavnostní estetice dodají zkrátka šmrnc! Vsadit můžete i na netradiční tvary nebo voňavé svíčky. Nechte jejich krásu vyniknout ve slavnostních svícnech ze skla. A sirky? Ty už nemusíte schovávat do zásuvky. Pořiďte si sirky ve velkých krabičkách, které se samy o sobě stanou dekorací.

Vánoční svíčky pořídíte v mnoha designech

Dekorace z papíru

Vzhledem k udržitelnosti jsou papírové dekorace zkrátka v kurzu. Mohou mít podobu koulí, stromečků, kuželů nebo srdíček. Chybět by neměly papírové hvězdy, ale ani řetězy z papíru a papírové girlandy. Dekorace z papíru splňují veškeré požadavky současné doby. Jsou ekologické a znovu použitelné.

Závěsné papírové hvězdy můžete využívat po celý rok

Sovičky místo sobů

Přestože k Vánocům neodmyslitelně patří sobi a jeleni, letos budou dominovat sovy. Pořídit si můžete sovy velké i malé, ale nezapomeňte, že klíčové jsou jasné oči! Vsaďte na bílou sovu se žlutýma očima. Ano, bude se podobat Hedvice z Harryho Pottera. Vybírejte sovičky, které budou vyrobeny z peří, ať podtrhnou autenticitu přírodních Vánoc.

Trend Vánoc 2022: bílá sova se žlutýma očima

Barevné sklo

V centru pozornosti bude letos stát sklo. Půjde o barevné, mohutné a vzorované výrobky. Oči přitáhnou ryté doplňky, ale také dekorace ze zakřiveného skla. Sklem byte měli prostřít jídelní stůl, který získá výsostně slavnostní atmosféru.

Barevné sklenice oživí vánoční tabuli

Necháte se inspirovat letošními trendy, nebo Vánoce pojmete tak, jako každý rok? Vždy pamatujte na to, že to je váš domov, který by měl o těchto svátcích dýchat pohodou.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste