Reklama na ticho: jak odhlučnit byt

Bouchání, hučení, šramocení… Hluk neboli zvukový odpad má nespočet podob. Přestože je řazen k nejhorším znečištěním moderní doby, rachot okovaných kol o kamenné dláždění nadal spát už občanům starověkého Říma. Neméně velkým tématem byl hluk také v období 18. století, kdy o sobě dala slyšet průmyslové revoluce.

Zaměřte se na odhlučnění stěn, podlah a oken.

Pokud je vaší vysněnou „hudbou” ticho a klid, zaměřte se na odhlučnění stěn, stropů, podlah a oken. Právě ty je třeba pokrýt efektivními akustickými prvky. Dobrou zprávou je, že ne vždy je nutné přizvat k odhlučnění profesionály. Často pomohou jednoduché a finančně dostupnější triky. Které z nich to jsou?

1. Změna dispozic

Přesvědčte se, že jste si pro spánek zvolili nejvhodnější místnost v bytě. Přestože se obecně doporučuje orientovat okna ložnice na východ, v případě, že bydlíte poblíž rušné komunikace, si raději vyberte klidnější stranu. Šťastnou volbou nebývá ani místnost, ve které slyšíte vrčení výtahu nebo dupot sousedů na společném schodišti.

2. Nábytek

Z vlastní zkušenosti určitě víte, že v místnosti zabydlené nábytkem se tolik nerozléhá ozvěna. Pokud navíc postavíte nábytek ke zdem, značně tím přispějete k akustickému komfortu. V obýváku vám prokáží službu hlavně obývací stěny, v ložnici vysoké a dostatečně široké šatní skříně.

Takzvaný dozvuk v místnosti zkrátí čalouněný nábytek.

Tip: Takzvaný dozvuk v místnosti spolehlivě zkrátí čalouněný nábytek. Perfektně fungují sedací soupravy, křesla nebo čalouněné postele.

3. Koberce

Takřka veškeré podlahy vedou nebo odrážejí zvuk. Celoplošný huňatý koberec s vysokým vlasem místnost příjemně zútulní, zbaví vás chladu od nohou a zároveň se postará o tlumení hluku. V interiéru ve stylu Boho můžete vyzkoušet také jejich vrstvení. Výsledek vás mile překvapí, a to nejen po vizuální stránce.

Podlahu odhluční celoplošný nebo akustický koberec.

Tip: Pro ještě lepší zvukovou izolaci natáhněte pod koberec speciální zvukotěsnou podložku, která navíc umocní měkkost a prodlouží životnost koberce. Účinným řešením je také pořízení speciálního akustického koberce.

4. Závěsy

Hutné zatemňovací závěsy zabrání nejen zvědavým pohledům a nežádoucímu pronikání světla, ale také doléhání ruchů z ulice. Stejně jako koberce, i závěsy můžete pro umocnění estetického i odhlučňovacího účinku směle vrstvit.

Těžké závěsy odhluční okna.

5. Obrazy a dekorace na stěnách

Krása a umění v podobě obrazů a gobelínů nejen kultivuje, ale také odhlučňuje. Dobrou službu vám prokáží i zarámované plakáty, populární nástěnky nebo osvědčené závěsné police a regály.

Obrazy napomohou k odhlučnění stěn.

6. Textilní dekorace

Vašimi spojenci v boji proti hluku budou rovněž polštáře, přehozy, plédy a další textilní dekorace. Každé roční období je navíc můžete snadno střídat a docílit tak rychlé a osvěžující proměny svého domova.

K odhlučnění místnosti přispějí textilní dekorace.

Koberec na zdi poslouží jako zvuková izolace.

Tip: Koberec vám poslouží nejen jako hluková izolace podlahy, ale i stěny. Troufáte si na jeho pověšení na zeď?

7. Čalouněné nástěnné panely

Látkové panely prostor nejen odhluční, ale také zateplí a úžasně zkrášlí. Hodí se pro odhlučnění stěny, stropu i dveří. V ložnici vytvoří dokonalé záhlaví postele, v obýváku odhluční stěnu za televizí. Dalším důvodem, proč si pořídit čalouněné panely na zeď, je snadná a časově nenáročná instalace.

Čalouněné panely se postarají o odhlučnění ložnice.

Čalouněné panely prostor nejen odhluční, ale také zkrášlí.

Čalouněné panely poslouží jako zvuková izolace v předsíni.

Čalouněné panely odhluční stěnu za televizí.

8. Dekorační obkladové panely na zeď

Taky vás nadchl trend v podobě dekoračních obkladových panelů? Kromě toho, že úžasně vypadají, perfektně tlumí hluk a potlačují nežádoucí ozvěnu. Místnosti tak dodají nejen patřičné charisma, ale přispějí rovněž k lepší akustice.

Dekorační obkladové panely přispějí k lepší akustice.

Dekorační obkladové panely tlumí hluk.

Dekorační obkladové panely tlumí nežádoucí ozvěnu.

9. Klid na lůžku

Kde jinde si vychutnat blahodárné ticho, než v ložnici. Jak spací komnatu proměnit v útulnou oázu klidu? Kromě již zmíněných tipů hraje klíčovou roli vhodný výběr samotného lůžka. Komfortní čalouněná postel s vysokým čelem bude působivou dominantou místnosti, která vám navíc umožní nerušeně odplout do říše snů.

Čalouněná postel pomůže odhlučnit ložnici.

Vašimi spojenci v odhlučňovací misi budou i další kusy čalouněného nábytku. Pokud jste si tedy z důvodu zbytečného luxusu odpírali stylové křeslo na čtení, elegantní lavici nebo vysněný taburet, máte konečně dobrý důvod spojit příjemné s užitečným.

Čalouněný nábytek je ideální pro odhlučnění ložnice.

Další protihluková opatření

Vkrádá se k vám hluk netěsnícími dveřmi? Pomůže, když na zárubně nalepíte pěnový proužek. Dalšími rušivými elementy v bytě mohou být také různé druhy podprahových zvuků. Často je mívají na svědomí přetížené elektrické zásuvky a nekvalitní elektrospotřebiče. Určitě se tedy vydejte na inspekci po bytě a pokuste se odhalit možné narušitele tiché pohody.

Elektroniku ve spícím „stand-by” režimu vypojte ze zásuvky, hlučné spotřebiče, jako je například lednička, podložte, aby se nožičky nedotýkaly přímo podlahy. Všechna tato nenáročná protihluková opatření vám mohou přinést značnou úlevu.

Před nákupem nových spotřebičů se informujte o jejich hlučnosti.

Drásat nervy dokáže také příliš hlasitá myčka nádobí, odsavač par nebo vysavač. Před nákupem nových pomocníků do domácnosti se proto nezapomeňte informovat o hladině hluku, která bývá při výběru zboží často opomíjeným parametrem.

Čerpejte sílu v přírodě

Dlouhodobé vystavení hluku dokáže zacloumat s psychikou i tělesným zdravím. Působí únavu, podrážděnost a bere radost ze života. Důkazem toho, jak silné emoce hluk vyvolává, je mimo jiné skutečnost, že právě hluk je nejčastějším zdrojem stížností a někdy dokonce i protestů.

I když se říká, že pověstný klid lesa a venkova je nenávratně pryč, zkuste najít své „tajné” místo pro relaxaci a načerpání sil v přírodě. Zaposlouchejte se do zpěvu ptáků, zurčení potoka a šumění stromů. Pravidelná zdravotní procházka do přírody vám pomůže lépe zvládat stres, udržet si nadhled a získat vytoužený vnitřní klid. Přejeme pevné nervy!

Úlevu od hluku hledejte v přírodě.

Podařilo se vám doma vyzrát nad hlukem? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste