Mechové stěny a obrazy: blízké setkání s přírodou

Designéři přišli na to, jak pracovat s mechem, aby si zachoval svůj vzhled a vlastnosti. Stěny interiéru pak mohou zdobit nejen mechové tapety, ale také obrazy. Jaké jsou vlastnosti mechových stěn?

Biofilní design jde ruku v ruce s mechovou stěnou

Biofilní design vychází z myšlenky, že je pro lidi přirozené, aby hledali spojení s přírodou a dalšími formami života. Edward O. Wilson, americký biolog a držitel Pulitzerovy ceny, se díky knize Biophilia postaral o zpopularizování biofilního designu. Uvádí v ní, že podstatou biofilie je touha spojovat se s jinými formami života. Ostatně samotný termín biofilie můžeme volně přeložit jako lásku k životu nebo živým systémům.

Biofilní design se snaží člověka v uměle vytvořeném prostředí navázat zpět na přírodu a její děje. Podle nejrůznějších studií byly prokázané pozitivní přínosy pro člověka, pokud byl v interakci s přírodou. Přírodní prvky totiž:

  • zlepšují produktivitu člověka,
  • snižují hladinu stresu,
  • zlepšují porozumění učení,
  • urychlují zotavení po nemoci.

Mechové stěny a obrazy se proto často objevují jak v domácnostech, tak v kancelářích. Ostatně, pokud pracujete na home office, neměla by vám mechová stěna ve vaší pracovně chybět. Z mechu se ovšem dají vyrobit obrazy a dekorace různých velikostí. Nemusí nutně zakrývat celou stěnu, ale mohou se stát třeba dominantou obývacího pokoje nebo ložnice.

Obrazy z živého nebo stabilizovaného mechu?

Mechové obrazy či stěny si můžete vyrobit nebo pořídit. Záleží na tom, jak zruční jste. Rovněž se můžete rozhodnout, zda dáte přednost živému nebo stabilizovanému materiálu.

Dekorace z živého mechu a rostlin

Obrazy se obvykle vyrábí z živého mechu, který najdete v lese. Používá se v kombinaci se sukulenty a tlusticemi, které mají podobné požadavky na zálivku jako mech. Vzhledem k tomu, že se jedná o živý materiál, je potřeba podporovat jeho růst. V obraze se tedy bude nacházet zemina a bude potřeba jej čas od času zalévat, respektive rosit vodou v rozprašovači. Pokud nebude mít mech dostatek vláhy, začne hnědnout a uschne.

Živé obrazy mají náročnější požadavky. Nesmí na ně přímo svítit slunce a prostor nesmí být příliš suchý. Na oplátku se ale postarají o čištění vzduchu, dodají mu na vlhkosti, místnost příjemně provoní a působí jako akustický izolant.

Umělý dekorační mech

Jestliže pravidelné zalévání není vaší silnou stránkou, zvolte obrazy a stěny ze stabilizovaného mechu. Mech je přírodním produktem, nejedná se o žádnou uměle vytvořenou náhražku. Obvykle se mech za dodržení ekologických pravidel sbírá v přírodě a následně suší na slunci. Dalším krokem je stabilizace v podobě napuštění glycerinem, barvivy a minerály. Tato směs je pro lidské zdraví naprosto bezpečná. Poté se mech opět suší a nakonec balí a expeduje.

Díky stabilizaci si zachovává svoji barvu, ale už není živý. Nedokáže tedy čistit vzduch jako neupravovaný mech, ale stále si má řadu klíčových vlastností. Dokáže pohlcovat zvuk a zlepšit náladu. Pro mnoho lidí je první volbou, jelikož nevyžaduje téměř žádnou péči.

Životnost se pohybuje v rozmezí 7–10 let. Pomocí stabilizace se z mechu odstraní případný hmyz a zabrání se růstu plísní.

Velikosti, tvar a typy mechu

Z mechu si můžete nechat vyrobit třeba celou stěnu, ale také menší obrazy. Ostatně obrazy vás vyjdou finančně lépe než celé stěny.

Kam se hodí mechové stěny

Díky schopnosti pohlcovat zvuk se mechové stěny hodí především do open space kanceláří nebo třeba čekáren. Své místo si ale najdou i doma. Jestliže bydlíte u rušné cesty nebo na rušné ulici, můžete mechovou stěnou ztlumit hluk třeba v polyfunkčním prostoru kuchyně a obýváku, v dětském pokoji nebo v ložnici.

Kam se hodí mechové obrazy

Mechové obrazy na zeď jsou originálním doplňkem, který se hodí do pracovního i domácího prostředí. Jsou k dostání v různých velikostech i tvarech. Klasicky se setkáte s obdélníky či čtverci, ale také s kulatým tvarem. Oblíbené jsou sestavy, které tvoří několik menších obrazů. Dekoracemi ze stabilizovaného mechu můžete doplnit prakticky jakoukoliv místnost od předsíně až po ložnici. Kvůli vlhkosti nejsou vhodné do koupelen.

Typy mechu

Pokud vás zajímá, jak si vyrobit mechovou stěnu, je dobré se seznámit se všemi typy mechu.

  • Sobí mech – jako jediný se barví, takže je k dostání nejen v zelené, ale také třeba červené, modré a dalších barvách. Jedná se o keřovitý lišejník, jehož stélky jsou až 8 cm vysoké a bohatě větvené.
  • Kopečkový mech – k dostání je ve světle a tmavě zelené barvě. Díky kopečkovitému tvaru vytváří 3D efekt.
  • Plochý mech – používá se pro velké plochy a kvůli plastičnosti se kombinuje s kopečkovým mechem. K dostání je rovněž ve světle a tmavě zelené barvě.

Dále budete k výrobě potřebovat rám s podkladem a lepidlo. Lepidlo můžete pořídit buď speciální na lepení mechu, nebo si vystačíte s tavnou pistolí. U tavné pistole je vysoká spotřeba lepicích tyčinek. Mech si nejdříve nanečisto naskládejte na rám a až poté se vrhněte na lepení.

Hlavní výhody mechových doplňků

Proč se rozhodnout svůj interiér vyladit mechem?

  • Bude díky němu vypadat originálně a jedinečně.
  • Dosáhnete atmosféry plné štěstí a pohody.
  • Zelené stěny snižují stres a podporují kreativitu.
  • Mech dokáže odhlučnit místnost.
  • Své vlastnosti a vzhled si zachovává po dobu několika let.

Péče o mechové stěny ze stabilizovaného mechu

Díky stabilizaci nejsou mechové dekorace náročné na údržbu. Především vůbec nepotřebují vodu a zalévání se dokonce nedoporučuje. Aby si mech dlouho zachoval svůj vzhled a barvu, neměl by být vystavený přímému slunečnímu záření. Ideální je pro něj místnost s vlhkostí okolo 50 %. Pokud potřebujete obraz či stěnu zbavit prachu, stačí otření vlhkým, nikoliv mokrým hadrem nebo vyfoukání fénem nastaveným na nízkou teplotu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste