Vše o podlaze do dětského pokoje

Dětský pokoj by měl inspirovat vašeho potomka. Proto je velmi dobré vybrat zařízení tak, aby dítěti sedlo na míru. Důležité jsou barvy a tvary, ale neméně důležitý je také prostor. A právě prostor dětského světa ohraničuje kromě zdí podlaha dětského pokoje.

TIP: Podívejte se na 28 tipů pro zařízení dětského pokoje.

Šup na kobereček

Fotogalerie dětských pokojů často hýří barevnými koberci, ze kterých nemůže strhnout oči nejeden dospělý. Ano, koberec je určitě dobrou volnou, a to hned z několika důvodů:

  • je teplý, takže se na něm hrající si dítě nenastydne
  • je měkký, a tedy příjemný na sezení nebo ležení
  • tlumí zvuky, což ocení zejména sousedi v bytě pod vámi
  • snadno se udržuje, ale volte koberce s krátkým vlasem
  • barvy a potisky si děti zamilují – oblíbená je struktura města s dopravou

Ať už si vyberete pro dítě jakýkoliv koberec, dejte pozor, aby materiál splňoval zdravotní normy. Děti bývají daleko citlivější na nedostatky některých umělých hmot. To může způsobit nechtěné ekzémy nebo odřeniny při nešťastném pádu na zem. Jinak ale koberce skýtají takřka nevyčerpatelnou základnu pro rafinované kombinace s nábytkem do dětského pokoje.

TIP: Kobercem můžete při troše kreativity snadno oddělit zónu na hraní od zóny na práci. To je důležité zejména pro malé školáky.




Tvrdá podlaha pro alergiky

Pokud váš potomek trpí alergií na prach nebo roztoče, raději mu do pokoje nepořizujte koberec. Rozhodně ne na celou plochu. Daleko lepší variantou je tvrdá podlaha, která se navíc velmi snadno udržuje.

Možná si říkáte, že veškeré typy tvrdých podlah jsou studené, a tedy nevhodné pro dlouhé sezení a hraní dětí. Ale to není celá pravda. Existuje hned několik způsobů, jaks e studené podlaze vyhnout. Luxusní dětské pokoje můžete vybavit podlahovým topením. To zabezpečí konstantní teplotu a maximální komfort pro vaše dítě.

Ale je jasné, že podlahové topení není zrovna levná legrace. Takže pokud nehodláte vrhnout poctivě našetřené peníze do vytápění, pomozte si správným výběrem materiálu. Ideální variantou je korek. Přírodní korková podlaha totiž ve srovnání se všemi ostatními tvrdými alternativami není studená. Naopak je příjemná, navíc pružná. A udržuje se snadno obyčejným lakem.

TIP: Určitě se v dětském pokoji vyhněte podlaze z kachliček. Jsou studené, tvrdé a pro dětský pokoj naprosto nevhodné.

Lino je ověřená jistota

Levné dětské pokoje často ze spodu zdobí lino. Mohlo by se zdát, že je tento materiál už překonaný, ale není tomu tak. Dokonce je pro dětské pokoje zajímavou alternativou. Lino je neuvěřitelně houževnaté, a navíc ho pořídíte za příznivou cenu.

Výhodou je také jednoduchá údržba a možnost úprav. Pokud máte strach, že děti v závalu inspirace pokreslí všechno kolem, u lina vám to může být jedno. S největší pravděpodobností ho snadno umyjete, nebo ho prostě necháte i s výtvorem mladého umělce být.

Až přijde vhodná doba, můžete lino zcela nebo jen z části překrýt kobercem nebo plovoucí podlahou. Nejčastěji ani není třeba lino strhávat. A kdyby se přece kariéra vašeho dítěte upínala výrazně výtvarným směrem, využije podlahu z dětství třeba k linorytu.




Na prknech už jako malí

Speciálním typem podlahy jsou parkety, případně jiný druh dřevěné podlahy. Ta je geniální v tom, že dítěti nabízí přírodní materiál. Byť se všemi svými výhodami i nevýhodami. Podle našeho soudu ale není dřevěná podlaha dobrou volbou pro malé děti.

Dřevo je měkké a trpí nárazy i vrypy. Proto raději dřevo schovejte pod koberec, než děti trochu povyrostou. Pak určitě ocení pevná prkna vrzající pod nohama.

Parkety a dřevěná podlaha jsou vstupní branou k rustikálnímu stylu, který může ozvláštnit například vhodně zvolená patrová postel nebo rohový psací stůl.

Sice vám nemůžeme zaručit, že když vaši potomci začnou život na prknech, budou z nich v dospělosti hvězdy na prknech, jež znamenají svět, ale i tak je dřevo dobrou variantou, a to nejen pro děti.

Ať už nakonec zvolíte jakoukoliv podlahu, věříme, že vaše dítě bude v pokoji spokojené. A pokud pro něj chcete vybrat něco speciálního, inspirujte se sestavami do dětského pokoje.

Chystáte se vybavovat dětský pokoj? Máme pro vás skvělé tipy v dalších článcích.









Přečtěte si také

  • 26 Bodů, jak na dětský pokoj
    2018-06-30 37197

    Přečtěte si 26 nejlepších rad, jak si poradit s dětským pokojem, aby byl pro vaši ratolest ideálním místem k životu.

  • Dětský pokoj, prostor pro naše nejmenší.
    2018-03-31 1617

    Jak zajistit, aby byl pokoj vaší ratolesti nejen funkčně i ergonomicky v pořádku a zárověň aby pro něj byla radost v něm žít?

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a dětský pokoj.
    2018-03-15 2688

    Abychom splnili filozofii Feng Shui (či Feng Šuej) při zařizování dětského pokoje klade asi největší nároky ze všech místností našeho bydlení.

  • Jak kombinovat barvy v dětském pokoji
    2019-03-19 1863

    Dětské pokoje často září ostrými tóny sytých barev. Jak ale místnost zařídit, aby ladila? Pojďme se na to spolu podívat.

  • Prostor pro děti.
    2018-05-25 1229

    Patříte k hrdým rodičům novorozence nebo nadějného prvňáčka? Před koupí nepotřebných „prostorožroutů“ a lapačů prachu se zamyslete nad reálnými potřebami vašeho potomka.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste