Vše o umyvadle, na co jste se báli zeptat

1039 Koupelna inspirace

Umyvadlo většina z nás potkává nejméně několikrát denně. Často to jsou tak samozřejmé a automatizované rituály, že to ani nevnímáme. Mytí rukou a čištění zubů je holt devízou vyspělé společnosti a všichni jsme si na to rádi zvykli. Ale to, že něco děláme několikrát denně, si zaslouží extrémní pozornost.

Měli bychom si zatraceně dobře rozmyslet, jaké umyvadlo vybereme do koupelny. Sanitární keramika je možná při výbavě domova ve stínu spotřebičů a nábytku, ale neměla by být! Kolikrát denně použijeme mrazák? Mockrát asi ne. Spíš několikrát týdně. O troubě by se dalo s úspěchem říct totéž. A přesto neváháme přikládat větší váhu těmto spotřebičům právě na úkor keramického či jiného umyvadla.





Nenápadný, ale věrný pomocník

Pokud je nejlepším přítelem člověka pes nebo kniha, je nejlepším přítelem hygieny umyvadlo. A podle toho bychom se k němu měli chovat a vážit si ho. Ať už máme doma malé umyvadlo, kulaté umyvadlo, nebo dokonce umyvadlo hranaté, pomáhá nám zůstat ve formě a svěží.

Než zvolíme konkrétní typ koupelnového umyvadla, měli bychom se dobře zamyslet, kam ho v místnosti umístíme. Tady by měl vítězit náš rozum a snaha o praktické zařízení koupelny. Ostatně komu by se chtělo prodírat dozadu za sprchu a pračku k zápustnému umyvadlu zasutému někde na zadní stěně malé koupelny.

Takže vezměme rozum do hrsti a dejme si na umístění umyvadla pořádně záležet. Nejspíš bude nejlepší, když ho umístíme hned za dveře do koupelny, kde na něj skoro dosáhneme z chodby nebo jiné přilehlé místnosti. Uvidíte, že jsou chvíle, kdy za to, že je na dosah, budete rádi.

Není výška jako výška

Plánujete pořídit umyvadlo se skříňkou, nebo klasické samostatné? To si raději dobře rozmyslete předem, protože dodatečná instalace skříňky pod umyvadlo je poměrně neatraktivní věc a mezi řemeslníky se na ní zrovna řady nestojí.

Ať už zvolíte kteroukoliv variantu, myslete na výšku. Příliš nízko umístěné umyvadlo znamená více cákání. Zkuste si schválně dát při mytí ruce o deset centimetrů výš, než jste zvyklí. Je to velký rozdíl, tomu věřte. Takže komu se nechce neustále vytírat podlahu, dejte si pozor na výšku umyvadla. Mělo by být tak vysoko, abyste u něj mohli pohodlně stát a dosáhli rukama na dno.

Asi není nutné připomínat, že příliš vysoko umístěné umyvadlo je snad ještě horší. Po rukou směřujících vzhůru ke zdroji vody totiž tahle vzácná kapalina zase ráda rychle stéká dolů. Ano opět to končí neoblíbeným vytíráním podlahy. Takže výšku zvolte podle své. Tak akorát.





Volné, nebo rohové

Většina umyvadel se dnes dává jen k jedné stěně. Je to praktické a nejčastěji tato instalace odpovídá tomu, jak máme vedené trubky s vodou, respektive odpadem. Ale tam, kde to jde, můžete zvážit umístění umyvadla do rohu. Rohové umyvadlo často znamená větší komfort, protože si můžete dovolit větší plochu zabrat právě tímto keramickým zázrakem.

Ale nezoufejte, pokud nemáte jak umístit umyvadlo do rohu. Móda, jak známo, se stále točí dokola. A o designu to platí také. Takže se nebojte zkusit retro umyvadlo, které se stane klenotem vaší koupelny. Takový zcizující prvek dokáže vytvořit osobitou atmosféru i v té nejfádnější koupelně na světě.

Trocha luxusu pro náročné

Možná jste si už všimli, že hitem posledních let je umyvadlo na desku. Pravda, vypadá netradičně a s kvalitní deskou může dokonce působit luxusně. Výhodou umyvadla na desku je o něco větší odkládací prostor kolem záhybu umyvadla, ale na prvním místě je to samozřejmě zmíněný design.

Pokud se rozhodnete pro umyvadlo na desku, myslete na to, že jde o výstavní kus. To znamená, že budete muset pečlivě dbát na čistotu umyvadla. To, co za normálních okolností zachrání silikonové těsnění kolem těla umyvadla, nebo není vidět díky skříňce, bude najednou všem na očích. Takže bacha na to.

Ale jinak je umyvadlo na desku sakramentská paráda. A věřte tomu, že si ho určitě všimne a pochválí i každá vaše návštěva. Tak se té trošky údržby navíc nebojte. Stojí to za to.










Přečtěte si také

  • 3+1 tip na koupelnový nábytek
    2018-12-11 1818

    Kouzelné slůvko zní prostor. Ať už máte malou koupelnu v bytě nebo honosnou místnost v domě, vždy myslete na dostatek místa.

  • Čistá koupelna půl zdraví
    2019-05-14 1156

    Koupelna je jednou z nejdůležitějších místností každého domova. Vcházíme do ní unavení a špinaví, vycházíme voňaví a čistí. Ale malá i luxusní koupelna potřebuje údržbu, aby neztratila kouzlo.

  • Koupelnové zrcadlo aneb bez správného světla ani ránu
    2019-03-26 2077

    Pořizujete si zrcadlo do koupelny? Dejte si záležet na správné teplotě světla. Uvidíte, že vám ráno ušetří drahocenné minuty času.

  • Proměny v koupelně
    2018-06-19 1423

    Obvyklá bílá, klasické zásuvky a poličky dávno nábytku v koupelně nevládnou. Skříňky nekompromisně ztrácejí vlastní tvář a nechávají se unášet na vlnách trendu pro obývací pokoj a kuchyňský nábytek.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste