Vybíráme kancelářský stůl: zvolte správný

793 Tipy a triky

Základem úspěšné práce v kanceláři je správný stůl. Nejen že se postará o pohodlí při práci, ale navíc vám dodá pocit něčeho známého a hodnotného. Správně zvolený stůl si vás získá a stane se vašim věrným společníkem během celého pracovního týdne. Budete překvapeni, co všechno kancelářské stoly dokážou. Pojďme si ukázat, jak vybrat ten pravý pro vás.

Začněte velikostí

Máte malou, střední nebo velkou kancelář? A kolik místa zabírá další kancelářský nábytek? Představte si, jaký stůl byste na pracovišti ocenili nejvíc. Nezapomeňte, že se nemusíte držet při zemi, ale naopak potřebujete na stole rezervu na odkládání dalších věcí.

Pokud vám na plném pracovním stole nezůstane místo na talířek se zdravou svačinou a šálek kávy nebo čaje, raději pořiďte o číslo větší.

V každém případě si nejdřív pečlivě změřte volný prostor, do kterého chcete stůl umístit. Na každé straně si nechejte ve srovnání se skutečnými rozměry stolu rezervu několik centimetrů. Zabráníte tím nepříjemnému odírání stěny či hran vašeho vysněného stolu. Jakmile máte rozměr, to nejhorší je za vámi.




Na výšce a typu záleží

Pokud trávíte notnou dávku pracovní doby u počítače nebo ručním psaním, vyhněte se konferenčním stolům. Tohle malí a nízcí šikulové sice umí dělat parádu u sedací soupravy, ale ošklivě by vás z nich pro samé hrbení bolela záda. Proto chtějte a vybírejte psací kancelářské stoly. Dobrou volbou jsou také PC stoly, pokud máte desktopový počítač.

Psací i PC stoly jsou dostatečně vysoké na pravidelnou déletrvající práci. V kombinaci s ergonomicky tvarovanou kancelářskou židlívaše záda zachrání od nejhoršího. I tak vám ale důrazně doporučujeme pravidelné protahování a posilování nejvíce namáhaných partií.

Minimální výška stolu by měla být 70 cm. Pokud měříte přes 185 cm, snažte se sehnat kancelářský stůl s deskou ve výšce aspoň 75 cm. Uvidíte, že rozdíl poznáte hned první den. Za žádných okolností neslevujte s požadavku na výšku stolu. Jinak by se vám mohlo stát, že budete při práci přetěžovat záda a krk.




Troufněte si na originální tvar a provedení

Nespokojte se hned s prvním modelem kancelářského stolu, který vás zaujme. Prozkoumejte celou nabídku a seznamte se s různými tvary a barvami stolů. Jak by se vám zamlouval rohový kancelářský stůl? Nebo byste raději klasický obdélníkový stůl? Oválné stoly se sice jako pracovní příliš nehodí, ale i z těch přesto můžete vybírat.

A co barva? Chcete světlý dekor, který prozáří celou kancelář a vás naladí na pozitivní vlnu nebo hledáte seriózní konzervativnější imitaci tmavého masivu, případně dokonce stůl z pravého dřeva? Bílý kancelářský stůl vás probere, když už budete unavení, na druhou stranu nemusí pro někoho působit dostatečně na úrovni. Za to je ale svěží a energický. Zároveň bílá barva symbolizuje čistotu a spravedlnost.

Tmavé a masivní typy stolů jsou honosnější a skvěle se hodí pro seriózní typy lidí, kteří chtějí návštěvníkovi dát na první pohled najevo, že nejsou jen tak nějakým kancelářským podržtažkou. A pozor, neznamená to, že jsou zastaralé. Najdete mezi nimi i mnoho moderních kancelářských stolů.

Cena není nejdůležitější

Snažte se nemyslet na to, že chcete ušetřit. Samozřejmě hledejte kancelářské stoly v cenové relaci, která je pro vás přijatelná. Ale hnát se za každou cenu za nižší cenovkou nebývá výhodné. Věřte tomu, že pár stokorun navíc je v případě stolu investice, která se vám mnohonásobně vrátí.

Uvědomte si, že s kancelářským stolem trávíte každý pracovní den několik hodin času. U některých lidí to dokonce znamená, že u stolu stráví více času než doma s rodinou. Zaplať pánbůh to tak o víkendech nebývá.

Takže určitě chtějte za své peníze odpovídající kvalitu. A to neznamená honosnou viktoriánskou perlu z dubu, ale kvalitní zpracování a spolehlivost. My vám přejeme, aby vám vybraný stůl sedl a dobře se vám u něj pracovalo.

Přečtěte si i naše další články se zajímavými tipy.




Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste