Vybíráme sedačku: typy rozložení

1595 Jak na krásné bydlení

Sedací soupravaje klenotem každého moderního obýváku. Kromě samozřejmého pohodlí, kterým nešetří ani pro ty nejméně chtěné návštěvy, by ale měla být i praktická. A protože ceny bydlení letí stále vzhůru, na což bohužel nestíhají reagovat výplatní pásky většiny z nás, nemůžeme si dovolit zámky s mnoha ložnicemi. Proto potřebujeme sedačku, kterou lze v mžiku rozložit na postel.

Než se vrhnete na výběr konkrétního modelu, věnujte s námi pár minut rychlému shrnutí jednotlivých typů rozkládání. Možná vás překvapí, kolik systémů šikovní konstruktéři nábytkových gigantů zvládli přivést na světlo světa. Pohodlně se posaďte, jdeme na to.






Výsuvný rozkládací systém

Je spoustu neznámých a neuznávaných literátů, kteří si doma píší do šuplíku. Jejich škoda, že ještě nebyli pochopeni širokou veřejností. Ale je snad ještě více lidí, kteří mají doma v obýváku sedačku s šuplíkovým rozkládacím systémem. Možná tím většinu svých návštěv chystajících se u nich přespat neoslní, ale rozhodně ani neurazí.

Jak tento systém rozkládání funguje? Spodní část širší strany sedačky je do poslední chvilky umně maskovaný šuplík. Ten po vysunutí obsahuje ukrytou část podpěry, kterou lze na pantech vyklopit do úrovně zbývající části sedačky. Je to elegantní varianta, která se ale moc nehodí na každodenní spaní. Značná část povrchu je společná pro spánek i každodenní sezení. K občasnému přespání je ale vodná beze zbytku.

Systém Click Clack

Připomíná vám název zvukomalebností tikání klasických hodin? Ne neprávem. Při rozkládání tohoto typu sedačky skutečně uslyšíte lupnutí pantů a vodicích lišt. Sedačka se po překonání zlomového bodu srovná a dvě rovnocenné poloviny – svislá opěrka s vodorovným sedákem – se vyrovnají v dokonalém souladu vedle sebe.

Click Clack sedačky jsou spíš nouzovým řešením na přespávání. K pravidelnému spaní se nehodí prakticky vůbec. Hlavní nevýhodou jsou zvýšené krajní části v oblasti hlavy a chodidel. Při složení na sedačky jsou to příjemné opěrky k lenošení. Ale ke spánku moc vhodné nejsou. Na jednorázové přespání ale i tak tato sedačka stačí.

Díky úspornosti Click Clack systému je sedačka naopak schopná nabídnout poměrně vydatný úložný prostor. Takže do něj můžete návštěvě třeba rovnou nachystat ložní prádlo i s přikrývkou a polštářem.

Rozkládací systém z Belgie

Jde o odlehčenou variantu, která slouží spíš pro přespání jednoho člověka. Případně dvou lehčích osob. Celý systém spočívá v konstrukci složené pod sedákem sedačky. Po vysunutí šuplíku se pomocí nožek a jednoduchého rámu dostaví zbytek nosné konstrukce pro tenké, většinou pružinové matrace.

Je sice pohodlnější složit unavená záda na rozloženou sedačku belgického typu, ale výhra v loterii to taky není. I když nad ránem v patřičně unaveném stavu určitě nepohrdnete ani takovým ložem. Jen na takové sedačce nechtějte spát pravidelně. Vaše záda by vám to asi neodpustila.

Systém se sklopnými zády

Když už jsme u zad, existuje systém rozkládání, při kterém sedačka sklopí záda. Velkou výhodou je jednoduchost rozkládání bez zbytečné manipulace navíc. V rozloženém stavu sedačka obvykle nezabere o moc víc místa než ve složeném. Jen si musíte nechat mezi zdí a zadní opěrkou dostatek místa, aby šla v případě potřeby sklopit do vodorovné pozice.

Spaní na tomto typu rozkládací sedačky je poměrně pohodlné a určitě se dá nějakou dobu zvládat bez jakékoliv újmy na zdraví. Dokonce i bez bolavých zad. Přesto nejde o vhodný typ rozkládání pro každodenní spaní. Prakticky celý povrch určený ke spaní je totiž zároveň povrchem pro sezení.

Rozkládací systém s matrací

Pokud netrpělivě vyhlížíte rozkládací sedačku na pravidelné spaní, máte před sebou vítěze. Obrovskou předností tohoto systému jsou lamelový rošt a kvalitní matrace. Obojí se po složení směstná do polohy plně vyhovující odpolednímu lenošení u televize nebo večernímu posezení s přáteli. Zkrátka a dobře budete mít doma plnohodnotnou sedačku ve dne a plnohodnotnou postel v noci.

Sečteno a podtrženo je tento typ jedním z nejuniverzálnějších. Dost možná najdete pohodlnější sedačku, která se ale ani v nejmenším nevyrovná pohodlnosti postele, na kterou se tento typ dokáže šmahem rozložit, a naopak. Jedinou nevýhodou zůstává povrch, který přes den slouží k sezení a opírání. Jinak není o čem.







Rozkládání s dělenou matrací

Poslední a rovněž zajímavý typ pro všechny nadšence univerzálního kusu nábytku pro každodenní sezení i spaní. Sice možná není až tak pohodlná jako sedačky předešlé kategorie, ale za to striktně odděluje plochu k ležení od plochy k sezení. Jak je to možné? Snadno. Sedačka po vysunutí sedací plochy překlopí sedák na rubovou stranu. Přesněji se sedák rozloží na dvě tenčí matrace.

Vy tak budete moct přes den naplno využívat líc potahu s perfektním vzorem, barvou a pohodlím. V noci ulehnete na odvrácenou stranu sedačky, která netknutá čekala celý den na to, že převezme štafetu. Akorát si dejte pozor na větrání. Určitě neskládejte sedačku hned ráno po probuzení. Nechte ji aspoň půl hodinky vydechnout a srovnat teplotu. Pak je připravená na denní část.

Nezapomeňte se mrknout i na naše další články o nábytku.









Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste