Zažeňte tmu ranou na solar. Zahradní osvětlení to zmákne snadno!

Minimálně několik měsíců v roce se těšíme na příjemné posezení venku na zahradě nebo dvoře. A samozřejmě se takové akce nezřídka protáhnou do pozdního večera, někdy dokonce dlouho přes půlnoc. Naštěstí už dávno neplatí, že bychom vzácné chvíle v kruhu přátel museli snášet potmě. I když i taková varianta má něco do sebe, většinou se špetka světla hodí. Současná zahradní světla vás oslní svými schopnostmi.





Posviťte si od podlahy

Nejdůležitější je, abychom při chůzi viděli, kam jdeme. To platí ve dne v noci. Ale když se mraky rozhodnou zkazit jasnou letní noc, nezbývá než povolat na pomoc šikuly z řad venkovního osvětlení. Jednou z prvních voleb vaší výbavy by mělo být podlahové svítidlo. Díky němu uvidíte v rozumném okruhu prakticky na každý krok, a navíc vás nebude otravovat přílišným světelným smogem.

Určitě tak s plnýma rukama dobrot směrem k pergole nešlápnete na zapomenuté hrábě nebo si nepochroumáte kotník na obrubníku či kameni. Kromě toho světelné kužely vycházející ze země vypadají elegantně a v jejich světle propůjčí každému hostiteli nebo hostitelce nové kouzlo. Zkuste si to sami a uvidíte, že vás vaši hosté budou sledovat v novém světle jinak.

Podlahová svítidla oceníte nejen před domem, ale poslouží vám také v garáži, dílně nebo ve sklepě. Parádně se hodí zejména do snížených prostor, kde už se i průměrně vysoký člověk musí sehnout, aby si nedal ránu do temene. Kromě elegance jsou podlahová svítidla odolná. Můžete na ně položit břemeno nebo postavit 100 kg živé váhy aniž by utrpěla jakoukoliv újmu. Jen si tak zastíníte paprsky, takže uvidíte hůř. Stínění se dá ale zvládnout daleko jednodušeji – například tónovaným ukončovacím víčkem. Mrkněte se na nejzářivější modely zahradního osvětlení.

Kromě toho, že podlahová svítidla unesou větší váhu, než většina z nás zvedne na bench pressu, odolají také vodě a prachu. Proto se nemusíte bát, že venku přijdou k újmě. Nerozhází je ani domácí mytí auta nebo pořádně prašná dílna, když zrovna dostanete geniální nápad na řemeslný výtvor. Posvítí vám na požádání klidně o půlnoci.






Přitlačte temnotu ke zdi

Ne všichni máme štěstí na zahradu o ploše fotbalového hřiště. To ale neznamená, že nemůžeme vylepšit svůj balkon, altán nebo pergolu jednoduchým venkovním osvětlením. Rozdíl mezi světlem a temnem je obrovský. Jakmile si jednou venku posvítíte, uvidíte sami. Někdy postačí šikovné nástěnné osvětlení s vysokou odolností proti vodě. To můžete s klidným svědomím nechat skoro celý rok venku. Snad jen na zimu ho raději schovávejte, ať plastové části zbytečně nekřehnou.

Výhodou nástěnného světla je absolutní samostatnost. Živí se totiž sluneční energií, takže pomocí solárních panelů načerpá přes den, co se dá, ať vám může po setmění zpříjemnit pobyt na čerstvém vzduchu. Nástěnné venkovní svítidlo je prakticky bezúdržbové. Stačí jen občas mrknout, že jsou solární panely čisté. O zbytek už se postará příroda ruku v ruce s fyzikou.

Nástěnné venkovní svícení si určitě můžete dovolit i bez zdlouhavého plánování. Přijde vás na pár stovek a doma ho můžete mít za pár dní. Stačí si vybrat model, který vás zaujme, a přihodit ho d košíku.

Stejně snadná je zpravidla i instalace na stěnu. Průměrně zručný člověk to zvládne za pár minut. Stačí jen vyvrtat dírku a společně s vrutem do zdi vložit i hmoždinku. Pak už jen vše patřičně přitáhnout, zavěsit svítidlo a je to.

Rozsviťte v plné kráse

Udělejte z nedokonalosti přednost! Když budete mít při venkovním posezení pocit, že už na sebe nevidíte, posviťte si na sebe i ostatní dekoračním venkovním svítidlem. Poznáte ho jednoduše, na první pohled vás zaujme svým rafinovaným vzhledem. Kromě toho ale samozřejmě dokáže proměnit tmu v příjemnou atmosféru plnou tlumeného přísvitu. Existuje celá řada variant – od malých závěsných luceren až po venkovní LED lampy.

Záleží na vašem vkusu a stylu, v němž máte zařízenou zahradu. Určitě si přijdete na své, ať už patříte mezi příznivce přírodních materiálů a vyžíváte se v ratanovém nábytku nebo hledáte spíš kované lucerny nebo lampy s patinou inklinující k industriálnímu stylu. Všechny tyto typy venkovního osvětlení pomohou na vaší zahradě vytvořit jedinečnou atmosféru, která podtrhne povedený večer.

A pokud hledáte něco speciálního, nepřehlédněte v nabídce venkovní LED reflektory. Ty totiž na požádání posvítí plnou palbou paprsků na cokoliv, na co je namíříte. Některé z nich navíc během okamžiku změní barvu z červené na modrou nebo zelenou – přesně, jak si budete přát. Určitě přijdete na spousty způsobů, jak si s takovým světelným solitérem vyhrát.

Tak co, už začínáte mít o svícení na zahradě jasno? Pokud ještě ne, nevadí. V klidu se mrkněte na všechny zahradní svítidla. Nechce je na sebe chvíli působit a uvidíte, že se vám některá po chvilce zalíbí. Nezapomeňte občas mrknout taky na naše další články, které pro vás na blogu chystáme. Snad vás oslní něčím zajímavým.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste