Výhody nouzového osvětlení. Zachrání vás před tmou

935 Tipy a triky

Určitě už se vám aspoň jednou stalo, že vypli proud a vy jste se ocitli uprostřed tmy, v horším případě v prostředí, které moc neznáte. Tomu se můžete díky nouzovému osvětlení snadno vyhnout. Zvládne totiž svítit několik minut, nebo dokonce hodin po tom, co vypnou elektřinu. Takže vás nasměruje.





Nouzová světla vás navedou

Pamatujete si napínavé situace ze seriálů z nemocničního prostředí, když vypli proud a celou situaci hlavní hrdinové zachránili díky záložnímu zdroji nebo nouzovému osvětlení? Pokud ne, určitě jste zažili jízdu vlakem, kdy vám na okamžik zářivky nad hlavami pohasly a zůstaly jen velmi tlumené.

Druhý vzpomínaný příklad je jednou z typických vlastností nouzových svítidel. I po odpojení od elektrické sítě totiž dokážou plnit funkci orientačních bodů a nasměrují vás neomylně až k východu. Akorát musíte cestou dávat dobrý pozor, protože mnohdy nedosvítí příliš daleko.

Časté jsou také varianty nouzového osvětlení se zeleným značením, většinou nálepkami. V takovém případě funguje zaběhlá symbolika barev. Stejně jako na přechodu bezpečně vkročíte do cesty až po naskočení zeleného panáčka, u nouzového světla můžete s klidem sledovat zelené šipky a postavy naznačující směr k východu.

Pokud se rozhodnete pro nouzové orientační světlo se značením směru, nejprve si dobře naplánujte, kam ho umístíte. Podle toho potom budete vybírat konkrétní směr, kterým bude nouzové svítidlo posílat lidi uvízlé ve tmě. Jak se říká, dvakrát měř a jednou řež. Tady to platí taky.

Co umí nouzové svítidlo navíc

Kromě orientace mívají nouzová svítidla i další funkce, díky kterým jsou odolnější. Běžně odolají prachu, ta lepší mají dokonce certifikaci IP65 značící voděodolnost a jistotu, že se žádný prach nedostane dovnitř. Skvěle se hodí do dílen, výrobních hal nebo do jiných výroben s vysokým podílem prachu.

Nejčastěji svítí v úhlu 120°, takže dostatečně ozáří nejen podlahu těsně pod sebou, ale i nejbližší okolí. Samozřejmě jsou díky tomu také lépe vidět z dálky a nevytvářejí ostrý kontrast osvětlené a neosvětlené části, která by mohla v případě rychlého opouštění prostoru dezorientovat.

Častá je i zvýšená odolnost výrobního materiálu, nejběžnější je odolný plast. Díky tomu nouzové osvětlení můžete s klidem umístit nejen do interiérů, ale i do místností, kde se netopí, sklepů nebo dokonce na venkovní stropy a zdi. Využívají se také v přírodních prostorách, například jeskyních.

Průměrná nouzová svítidla vydrží pracovat v teplotním rozmezí -20 až +40 °C. Tím pádem poslouží stejně dobře v mrazírnách i v práškové lakovně. A je celkem jedno, jestli se je rozhodnete pověsit na zeď, nebo dáváte přednost umístění na strop. Většina výrobců počítá s oběma možnostmi.

Jak nouzové svítidlo pomůže, když vypnou proud

Předně máte dvě možnosti, jak většinu nouzových osvětlení nastavit. Buďto je necháte plnit funkci klasického, případně doplňkové osvětlení, nebo je nastavíte na svícení jen při výpadku elektřiny. Obě varianty jsou plně funkční a záleží na vás a vašich potřebách.

Když vypnou proud, nouzové svítidlo má vestavěnou baterii nebo jiný akumulátor energie, se kterým vydrží svítit další desítky minut, nebo dokonce několik hodin. Hodně záleží na konkrétním modelu osvětlení. Proto si při výběru rozmyslete, jestli chcete světlo, které zvládne krátkodobý výpadek, nebo něco silnějšího.

Existuje totiž varianta nouzového osvětlení, které, podobně jako ve vzpomínaných vlacích, sníží intenzitu svícení na 10 %, ale vydrží takto svítit dlouho. Vedle toho jsou ale k mání také modely, které mají vnitřní baterii, takže zvládnou 3 hodiny svícení i bez připojení k elektrické síti.

Kolik stojí nouzové svítidlo a jakou má životnost

Vzhledem ke kvalitě, o které jsme si už něco řekli výše, je cena nouzového osvětlení zpravidla o něco vyšší než u obyčejných základních modelů svítidel. Ale to je pochopitelné, protože mají daleko lepší odolnost a nadstandardní funkce. Běžně počítejte s tím, že nouzové svítidlo vyjde na vyšší stovky, případně nižší tisíce korun. Samozřejmě záleží na konkrétním modelu.

Dobrá zpráva je, že o něco vyšší cenu získáte spolehlivého průvodce temnými zákoutími, když by náhodou vypli proud. Může se to hodit i vašim zákazníkům, pokud máte například podzemní čajovnu nebo vinný sklípek. Vždycky je lepší, když vaši hosté vidí na cestu k vám i domů.

A uvidí dobře, to se můžete spolehnout. Nouzové osvětlení většinou počítá minimálně s 50 000 hodinami svícení, než budete muset vyměnit LED modul uvnitř. To je víc než 5,5 roku nepřetržitého svícení. Takže můžete být klidní. Protože po počáteční investici budete mít na dlouho klid.

Protože výrobci nouzového osvětlení vědí, že bezpečnost je velmi důležitá, obvykle ke svítidlům rovnou dávají i vše potřebné k uchycení na stěnu nebo strop. Často proto najdete v balení i šrouby a další výbavu pro montáž svítidla. Vždy si ale raději ověřte, jak to u konkrétního modelu je.

Věříme, že vám nouzové osvětlení dobře poslouží doma, ve sklepě nebo třeba v dílně v práci. Budeme rádi, když se ve volné chvilce mrknete taky na naše další články, které pro vás na blogu chystáme.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste