Jak vybrat vhodné osvětlení do koupelny

Vhodné osvětlení vybírejte podle toho, zda v koupelně máte nebo nemáte okno, ale také podle bezpečnostního stupně krytí. Posviťte si s námi na správné koupelnové osvětlení.





Rozmístění světel a bezpečnostní normy

Při rozmísťování osvětlení se držte bezpečnostní normy ČSN 33 2000-7-701, která místnost rozděluje na několik zón. Zóny se od sebe odlišují na základě vzdálenosti od umyvadla, vany, baterie a podobně. Platí zde jednoduché pravidlo, že čím je osvětlení instalováno dál od vody, tím nižší nároky jsou na něj kladeny a opačně.

Čím blíže vaně či umyvadlu se světlo nachází, tím větší musí být bezpečnostní krytí IP. IP je zkratkou anglických slov Ingress Protection a udává krytí zdroje před exogenními vlivy. Každá zóna vyžaduje světlo s jiným IP, přičemž platí, že světlo do koupelny by mělo mít krytí minimálně IP44.

Norma určuje, že osvětlení by se mělo instalovat ve výšce 1,8 až 2,5 m, přičemž světelný zdroj musí být krytý ochranným sklem. Použité materiály musejí být vyrobeny z trvanlivého izolantu. Ostatní materiály jsou povoleny pouze za předpokladu, že IP krytí světla odpovídá dané zóně a je připojeno přes proudový chránič s vybavovacím proudem do 30 mA.

Rozdělení zón

Bezpečnostní norma v koupelně určuje 4 zóny:

  • Zóna 0 – jedná se o vnitřní prostor vany nebo sprchového koutu.
  • Zóna 1 – prostor je ohraničen okrajem vany do vzdálenosti zhruba 0,6 m a výšky 2,25 m.
  • Zóna 2 – prostory v těsné blízkosti vany nebo sprchy.
  • Zóna 3 – zbytek koupelny, kde může být IP nižší.

Stropní osvětlení do koupelny

Centrální osvětlení koupelny použije každý, kdo do ní vkročí. Světlo by se tedy mělo rozsvítit ihned. Ideální volbou je proto LED osvětlení koupelny, které se na maximum rozsvítí ihned po stisknutí vypínače. Světlo by mělo dostatečně osvítit celý prostor koupelny, abychom se v něm snadno orientovali.

Stropní osvětlení může mít podobu přisazených stropních svítidel nebo přisazených lustrů. Velmi populární je bodové osvětlení do koupelny, které může být integrované v podhledech. Pro osvětlení v podhledu se používají běžné typy svítidel, jelikož norma určuje, že při instalaci ve výšce nad 2,25 m může mít světlo standardní krytí. Nad vanu a sprchový kout je však nutné instalovat osvětlení s vyšším stupněm IP, a to kvůli stoupající páře.

Při výběru centrálního osvětlení zvažte přítomnost okna, velikost koupelny, její zákoutí i barevný odstín. Pamatujte, že čím tmavší koupelna je, tím silnější hlavní světlo potřebuje.





Koupelnové zrcadlo s osvětlením

Osvětlení koupelnového zrcadla je samostatnou kapitolou. Nejdůležitějším kritériem je, abyste se v zrcadle dobře viděli. Vhodné osvětlení je důležité především pro ženy, které se před zrcadlem upravují. Pamatujte, že světlo by na vaši tvář nemělo házet stíny, ale mělo by ji osvětlit rovnoměrně. Proto se lampy instalují podél zrcadla po obou stranách. Pokud vám to prostor koupelny umožňuje, můžete osvětlení instalovat i nad zrcadlo, případně také na spodní stranu. U osvětlení zrcadla je nejdůležitější, aby vás světlo neoslňovalo.

Zdroj světla by měl mít denní barvu, tedy hodnotu mezi 3 500 a 5 000 K. Díky němu se v zrcadle budete vidět co nejpřirozeněji. Sáhnout můžete i po koupelnovém zrcadle s integrovaným LED osvětlením. Jako zdroj se nejčastěji využívají LED diody nebo LED pásky.

Dodejte své koupelně atmosféru

Aby na vás v koupelně dýchla atmosféra pohody, přidejte také doplňková světla. Ta mohou mít například podobu LED pásků, které se instalují pod police, skříňky nebo kolem podstropní světelné římsy. Velice efektně vypadají mezidlaždicová svítidla, která mohou oživit zdi koupelny, strany vany, ale také podlahu. Zaujmou na první pohled a propůjčí koupelně luxusní vzhled.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste