Zařizujeme bydlení: trendy roku 2022 – 2. část

Minule jsme se zabývali šeříkovou barvou, přirozenými tvary nebo vroubkovanými okraji nejen na polštářích. Mezi další módní prvky interiérů budou v roce 2022 patřit pokojové rostliny, kombinování materiálů ve stejném odstínu nebo bavlna – potahy i další tkaniny. A to pochopitelně není všechno. Určitě se dočtete i něco o nábytku. Tak pojďme na to.

Oživte si domov pokojovkou

V každodenním životě se většina z nás čím dál víc vzdaluje od přírody. To je ale pro náš organismus nepřirozené, takže nám na konci týdne něco schází. Ne každý to dokáže přes týden kompenzovat příjemnou vycházkou do lesa nebo na hory, kde by se nedostatek kontaktu s přírodou srovnal. Ale naštěstí platí okřídlení fráze o Mohamedovi a hoře. Takže se nebojte vzít si kousek přírody domů. Pokojové rostliny jsou na to ideální. Už pro svou zeleň.

Právě zelená barva je totiž pro naše oči nejpříjemnější. Často patří k oblíbeným barvám lidí, i když se v absolutním žebříčku umisťuje až za nejoblíbenější modrou – barvou nebe. Zeleň rostlin vám dokáže v pokoji vykouzlit daleko živější a útulnější atmosféru. I kdybyste třeba zrovna měli celou místnost zařízenou nábytkem z antiku nebo po babičce, vůbec to nevadí. Stačí jedna nebo dvě rostliny a starý gauč i kredenc ožijí. Stejně dobrou službu udělají klasické pokojovky i bylinky. Druhé jmenované navíc využijete při vaření nebo zdobení jídla.

Když se rozhodnete domov vyšperkovat nějakou pěknou rostlinou, nezapomeňte, že bude potřebovat dostatek světla a vody. Jestli nepatříte mezi nadšence, kteří se o rostliny starají s láskou, nevadí. I pro vás existují nenáročné druhy, které vám za opomíjení potřeb nakonec ještě budou vděčné. Pro začátek doporučujeme pár květin, na kterých si vyzkoušíte své pěstitelské schopnosti. Pak se můžete naplno pustit do zazeleňování celého domova.

Vsaďte na jediný odstín barvy

Neutrální bílou a černou nebo tmavě šedou už doma asi měl nebo má každý. Trendem roku 2022 ale bude odvážnější pastelový odstín, který může obsahovat vaši oblíbenou barvu. Díky tomu máte příležitost vytvořit si doma z každého pokoje jinak barevné hájemství. Třeba obývák oblečete do zelené, kuchyni do starorůžové a koupelnu necháte slunečně žlutou. Samozřejmě není potřeba tak hýřit. Klidně pro začátek vyberte jednu místnost, která vám v barevných pokusech poslouží jako vzorek. Pak se rozhodnete, jestli je tahle móda i pro vás.

Funguje to tak, že vymalování pokoje necháte působit i na ostatní vybavení. Takže třeba starorůžová kuchyně může mít v tomto odstínu stěny, kachličky, kterými máte obložený prostor nad linkou nebo třeba skříňky a židle. Díky tomu vznikne soubor několika různých objektů, které k sobě krásně padnou. Ty pak stačí trochu proložit bílou pracovní deskou linky nebo tmavší dřevěnou podlahou a máte parádnickou kuchyni. Stejně fešácky si můžete vybavit kteroukoliv místnost.

Jestli se bojíte, že k pastelovému tónu v takovém množství nebudou sedět další věci v pokoji, tak se bojíte zbytečně. Jakékoliv přírodní dřevo se totiž výborně snáší se starorůžovou, zelenou nebo třeba modrou. Stejně tak neuděláte chybu doplňkem nebo kouskem nábytku v neutrální bílé nebo černé, případně podobně dobře funguje i šedá. A kdyby se vám náhodou po čase jednolitost barvy v pokoji omrzela, jednoduše přemalujete stěny na neutrální bílou nebo krémovou a máte vyřešeno.

Ať žije bavlna

Přírodní bavlna je vždycky příjemná, když ji na sebe oblečete. Trend návratu k přírodě se objevil silně i v návrzích bydlení pro rok 2022. I proto najdete potahy křesel, sedaček i pohovek v katalozích čím dál častěji právě z bavlny. Neznamená t ale, že by ostatním materiálům odzvonilo. Jednoduše přebrala otěže na vedoucí pozici bavlna. Ta je příjemná a nedráždí kůži. Tím pádem se hodí výborně i pro lidi, kteří mívají problém s alergiemi na prach nebo roztoče. Často jsou navíc potahy pratelné, což ocení všichni majitelé mazlíčků a malých dětí.

Asi není potřeba bavlnu vychvalovat do nebe, protože její kladné vlastnosti známe všichni. Ale důležité je, že slouží jako dobrý základ pro jakoukoliv barvu potahu, kterou byste mohli ve svém obýváku potřebovat. Jste konzervativnější a hledáte šedý základ s nenápadným vzorem? Není problém, račte si vybrat. Stejně úspěšně ale skončí i příznivci odvážných a živých barev, které bavlna taky bez problémů unese. Je to skvělá příležitost vyladit si obývák i ostatní pokoje podle sebe a svých preferencí.

Až se do toho pustíte, nemusíte se omezovat jen na potahy nábytku. Nezapomínejte i na drobné dekorace, kterým vévodí polštáře. No jen si představte, jak krásně se budou doplňovat vaše žlutá křesílka s naoranžovělými polštářky. V takových se to bude s kávou a dobrou knihou sedět jako v ráji. No ne? Nebo třeba pořiďte polštářky na sezení a uspořádejte doma čajový dýchánek. Je to jen na vás. Věříme, že si v téhle módní vlně objevíte svou příležitost a užijete si ji na maximum.

Chatařský look zažívá renesanci

Nejen u nás, ale hlavně v Británii se pro rok 2022 zaradují srdce nemálo lidí. Nádech melancholické nadčasovosti a rustikálního stylu může naplno rozkvést v každé ložnici, obývacím pokoji nebo třeba pokoji pro hosty. Moderna už zdá se za posledních pár let řekla své, takže lidé rádi nacházejí založené kousky nábytku i dalšího vybavení, které připomínají staré dobré časy. Kouzlo všech těchto maličkostí a dekorací je v šíření pohody a bezstarostnosti. A to bez jakékoliv pompéznosti.

No jen si vzpomeňte, jak se cítíte, když v pátek večer nebo v sobotu dopoledne s úsměvem odemykáte dveře chaty nebo chalupy, kam jste právě dorazili. Není to paráda? A přesně tenhle pocit si můžete tak trochu ukrást a přenést domů. Do módy se totiž naplno vracejí prvky chataření, jako jsou staré deky s pestrými vzory, kachličky s patinou nebo třeba mosazné naběračky. Můžete si vybrat, který kousek na chatařskou vlnu naladí právě vás.

Mimochodem, nejen nábytek a dekorace dělají chatařský look. Hitovkou roku 2022 jsou starodávné lampy a lampičky. Ideální jsou jednoduché mosazné kousky s klasickou nebo filamentovou žárovkou. Dobrou alternativou je ale i zasloužilá stolní lampa se starožitně vyhlížejícím stínidlem. Světlo zkrátka často udělá z pokoje ten pravý melancholicky-radostný prostor. Tak co, už máte nápad, jak na to u vás doma?

A jsme na konci trendů v bydlení pro rok 2022. Doufáme, že jste si z několika tipů našli možnosti, které se vám doma povede provést. Určitě bude zábava vylepšit si některý pokoj malou drobností nebo i větší změnou. Znáte to, stereotypy jsou časem otravné. Tak se nebojte experimentovat. Budeme rádi, když mrknete taky na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste