Jaké zvolit osvětlení do bydlení, které je zařízené v boho stylu?

1271 Obývací pokoj inspirace , Trendy

Volnost, svěžest a svoboda prostupuje celým interiérem, ve kterém není místo pro striktní pravidla. Originalita se promítá nejen do práce s barvami, nábytkem a dekoracemi, ale také do osvětlení. Zapomeňte na kýče a obraťte se zejména k přírodním materiálům a svíčkám.

Co je to boho styl?

Boho styl je zkratkou pro označení bohémský styl. Je opakem strohosti a jednoduchosti. Vyznačuje se uvolněností a každému poskytuje dostatek prostoru pro seberealizaci, tedy pro uskutečnění vlastních představ o tom, jak by mělo vypadat ideální bydlení. Jeho hlavním posláním je stvořit genia loci vašeho domova. Právě proto, je každý boho interiér jiný. Každý si do něj totiž promítne své originální já.

Bohémský styl vyhovuje lidem, kteří jsou trošku romantičtí, ale především jsou velkými fanoušky pohodlí. Proto v takových interiérech najdete bezpočet polštářků různých velikostí, pohovky, pufy, sedací vaky, houpací sítě a měkoučké přehozy. Boho nenařizuje vůbec nic, a přitom umožňuje víc než dost.

Jak žít boho?

Předně je důležité se odprostit od konzumního života a nechat v sobě probudit duchem svobodného umělce. Z vašeho domova musí čišet pohoda a útulnost. Jak na to?

Boho přeje odvážným barvám

Rozevlátost a svoboda se promítne do barevného konceptu, který vlastně žádný koncept nemá. Zapomeňte na decentní ladění tón v tónu. Právě naopak. Čím více barev, tím více boho. Nebojte se ani výrazných vzorů. Na kusovém koberci se mohou objevit orientální vzory a na stěnách mohou viset obrazy nebo látky s pestrobarevnými mandalami. A co víc? Mandaly si můžete vlastnoručně vyrobit. Tyto interiéry prahnou po výmalbách sytými barvami, které tlumí přítomnost přírodní materiálů.

Nábytek z přírodních materiálů

V centru pozornosti boho stylu je příroda. Proto nesmí její doteky chybět ani ve vašem interiéru. Vsaďte na nábytek z masivu nebo v dekoru dřeva. Nádherně budou vypadat proutěná křesla. Chybět by neměl ani bambus, kůže nebo len. Přírodní materiály se ostatně objeví také na osvětlení a dekoracích. Nábytek by měl být především vzdušný, takže se zaměřte na otevřené regály, úložné prostory s vyplétanými boxy a stolky na vysokých nožičkách.

Dekorace v boho stylu

Doplňky by měly vyprávět svůj příběh. Na police či komody vystavte suvenýry z cest. Nebojte se v interiéru rozvěsit výrazné korále a stěny ozdobte tapiseriemi. Na stolcích a v poličkách si své místo najdou vázy, vázičky, svícny, lampy a misky. Z hlediska materiálů vedou především ty přírodní: kámen, dřevo, kov, ale také sklo. Pozornost upoutá i vystavený hudební nástroj.

Na pohovkách a křeslech nesmí chybět spousta polštářků, dek nebo kožešin. Alternativou k sedacímu nábytku se stanou zmiňované pufy nebo velké polštáře. Pokud vám to prostor dovoluje, zavěste si do pokoje pohodlnou houpací síť. V prostoru by se měly pohupovat indiánské lapače snů.

Rostliny jako přímý kontakt s přírodou

Domov v boho stylu by měl být zaplavený většími či menšími rostlinami. Mezi stálice patří nádherný fíkus nebo zamiokulkas. Obě dvě rostliny jsou nenáročné na péči. V menších květináčích se mohou objevit tlustice. Chybět nesmí ani popívané rostliny. Vzdušnosti dosáhnete závěsnými květináči.

Atmosféra umocněná světlem

Kromě klasického vybavení je potřeba vybrat také vhodné osvětlení, které bude korespondovat s boho stylem. Vzhledem k tomu, že se boho pojí se vším přírodním, je potřeba v tomto stylu vybrat také světlo, respektive světla. Vsaďte tedy na světla z přírodních materiálů, kterými jsou dřevo a kov. V pozadí však nezůstává ani textilie.

Stropní svítidla z přírodních materiálů

V žádné místnosti nesmí chybět stropní svítidlo, které osvětlí celý prostor. S boho stylem budou perfektně ladit závěsné lustry na řetězu, které místnosti dodají šmrnc. Okázalost do pokoje vnesete s víceramennými závěsnými lustry, které mohou být zdobeny čirými krystaly. Chybu samozřejmě neuděláte ani se závěsnými svítidly opatřenými látkovými stínítky v přírodních barvách. Opravdoví fajnšmekři sáhnou po orientálních svítidlech.

Dekorativní osvětlení

Pravou boho atmosféru podpoříte doplňkovými svítidly. Bodová svítidla mohou zvýraznit určitý prvek, na který chcete upoutat pozornost. Typicky se může jednat o rostliny, ale také obrazy. V interiéru by neměly chybět ani stojací lampy a stolní lampičky. Nejvíce s ním budou ladit lampy s textilními stínítky. Vsadit můžete na jednoduché jednobarevné provedení nebo se rozhodnout pro decentní vzory. V boho interiéru by se určitě měla objevit kombinace zlaté a černé, která do něj vnese prvek orientu. Nezapomeňte, že do přírodního interiéru se hodí svítidla kombinující dřevo, kov, kámen, ale také třeba látku.

Pocitu volnosti a svobody dosáhnete solnými a lávovými lampami. Solné lampy jsou oblíbené nejen pro jejich tlumené světlo, ale také pro ozdravné účinky. Postupné uvolňování minerálních látek blahodárně působí na dýchací cesty. Lávové lampy jsou typické pro hippie éru, která je s boho stylem neodmyslitelně spjatá. Abyste boho atmosféru nasáli skutečně všemi smysly, není od věci mít v místnosti aromalampy, svícny a aromadifuzéry.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste